Ένας 13χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε νωρίς σήμερα (30/3) το πρωί κι ένα άλλο αγόρι τραυματίστηκε σοβαρά σε ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στην Καμπατίγια στα βόρεια της Δυτικής Όχθης, όπως ανακοίνωσαν νοσοκομειακοί γιατροί στη γειτονική πόλη Τζενίν.

Ads

Αυτόπτες μάρτυρες στην Καμπατίγια, η οποία βρίσκεται σε απόσταση περίπου πέντε χιλιομέτρων νοτίως της Τζενίν, είπαν ότι ισραηλινοί στρατιώτες επέδραμαν στην πόλη τοποθετώντας ελεύθερους σκοπευτές στις ταράτσες και κάνοντας εφόδους σε σπίτια. Συνέλαβαν έναν άνδρα και τον γιό του.

Οι ίδιες πηγές είπαν ότι ένοπλοι Παλαιστίνιοι αντάλλαξαν πυρά με τους ισραηλινούς στρατιώτες.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες από τις Δυνάμεις Άμυνας του Ισραήλ (IDF) σχετικά με το περιστατικό στην περιοχή της Τζενίν, η οποία θεωρείται θερμό σημείο για την ένοπλη παλαιστινιακή δράση.

Ads
EPA/ALAA BADARNEH ATTENTION EDITORS: GRAPHIC CONTENT

Διαβάστε/Δείτε: Γάζα / «Ένα φιάσκο και 9 κηδείες» – Το ντοκιμαντέρ για τον «Στόλο της Ελευθερίας» 

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Περίπου 9.000 ασθενείς πρέπει επειγόντως να μεταφερθούν για θεραπεία εκτός Γάζας

Μόνο 10 νοσοκομεία τα οποία λειτουργούν στο ελάχιστο έχουν απομείνει στο παλαιστινιακό έδαφος, με αποτέλεσμα περίπου 9.000 ασθενείς από τη Λωρίδα της Γάζας να πρέπει να μεταφερθούν από εκεί επειγόντως για θεραπεία, προειδοποίησε σήμερα ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

«Με μόνο 10 νοσοκομεία που λειτουργούν στο ελάχιστο σε όλη τη #Γάζα, χιλιάδες ασθενείς συνεχίζουν να στερούνται υγειονομικής περίθαλψης», προειδοποίησε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ, πριν από τον πόλεμο, η Γάζα είχε 36 νοσοκομεία.

«Περίπου 9.000 ασθενείς πρέπει να μεταφερθούν επειγόντως στο εξωτερικό για ζωτικής σημασίας υπηρεσίες υγείας, συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας του καρκίνου, των τραυμάτων που προκλήθηκαν από τους βομβαρδισμούς, της αιμοκάθαρσης και άλλων χρόνιων ασθενειών», είπε.

Αυτός ο αριθμός είναι κατά 1.000 μεγαλύτερος σε σχέση με την τελευταία απογραφή του ΠΟΥ στις αρχές Μαρτίου.

Ο Τέντρος είπε ότι μέχρι στιγμής «περισσότεροι από 3.400 ασθενείς έχουν παραπεμφθεί στο εξωτερικό μέσω της Ράφα, συμπεριλαμβανομένων 2.198 τραυματιών και 1.215 χρόνια πασχόντων». “Αλλά πολλοί άλλοι πρέπει να απομακρυνθούν. Προτρέπουμε το Ισραήλ να επιταχύνει τις εγκρίσεις για απομακρύνσεις, ώστε να μπορούν να νοσηλευτούν ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση. Κάθε στιγμή μετράει”, είπε ο ίδιος.

Σημειώνεται ότι πριν ξεκινήσει ο πόλεμος στις 7 Οκτωβρίου, 50 με 100 ασθενείς την ημέρα παραπέμπονταν από τη Γάζα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη.

Οι μισοί από αυτούς νοσηλεύονταν για καρκίνο.