Ads

Ο Salman Taseer

Νεκρός έπεσε χθες, 4η Ιανουαρίου 2011, ο Σαλμάν Τασέερ κυβερνήτης της επαρχίας Πεντζάμπ του Πακιστάν, έπειτα από 26 πυροβολισμούς που δέχτηκε από μέλος της προσωπικής του φρουράς, εξαιτίας της ανοιχτής αντίθεσής του στο νόμο που καταδικάζει τη βλασφημία.

Ο Τασέερ δολοφονήθηκε από τον Malik Mumtaz Hussain Qadri, μέλος της προσωπικής του ασφάλειας, καθώς έβγαινε από το αυτοκίνητό του κοντά στην πλούσια συνοικία Κoshar της πακιστανικής πρωτεύουσας.

Ads

Ο 26χρονος δράστης δήλωσε σε ένα τηλεοπτικό σταθμό ύστερα από τη σύλληψή του «Ο Σαλμάν Τασέερ ήταν ένας βλάσφημος και ως τέτοιος, αυτή είναι η τιμωρία που του άξιζε». Ο Qadri ήταν μέλος της Ελίτ του Πεντζάμπ μιας ριζοσπαστικής αστυνομικής μονάδας, οι κομάντο της οποίας φορούν μπλουζάκι με το σλόγκαν «Νo Fear».

Εκτός από κυβερνήτης της επαρχίας Πεντζάμπ, ο τελευταίος ήταν και δημόσιος επικριτής του νόμου που καταδικάζει τη βλασφημία, με πιο πρόσφατη κινητοποίησή του όταν πριν από λίγες μέρες χριστιανή γυναίκα και μητέρα δύο παιδιών καταδικάστηκε σε θάνατο επειδή τάχα είχε προσβάλει τον προφήτη Μοχάμετ.

Ο Τασέερ δεινός υπερασπιστής των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, πρόσφατα χρησιμοποίησε τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter για να επικοινωνήσει τις απόψεις του. Είχε γράψει χαρακτηριστικά «Βρισκόμουν υπό τεράστια πίεση, ίση με το βάρος δύο αγελάδων, από τις δεξιές πιέσεις για τη βλασφημία. Αρνήθηκα. Ακόμη κι αν είμαι ο τελευταίος άνθρωπος που αντιστέκεται».

Μετά τη δολοφονία του Τασέερ, δεκάδες υποστηρικτές της πολιτικής του ξεχύθηκαν στους δρόμους της Λαχόρης, πρωτεύουσας του Πεντζάμπ, καίγοντας λάστιχα και μπλοκάροντας την κυκλοφορία.

Ο πρόεδρος Ασίφ Αλί Ζαρντάρι κύρηξε τριήμερο πένθος για τον κυβερνήτη του Πεντζάμπ ενώ οι πακιστανικές αρχές βρίσκονται επαγρύπνηση για τις ώρες της επικήδειας τελετής.

ΗΠΑ και Ηνωμένα Έθνη καταδίκασαν τη δολοφονία, με τον Φιλίπ Κρόουλι, δημόσιο εκπρόσωπο να δηλώνει ότι ο θάνατος του Τεσέερ είναι μια «μεγάλη απώλεια». «Είχε δεσμευτεί να βοηθήσει την κυβέρνηση και το λαό του Πακιστάν να φέρουν ειρήνη και σταθερότητα στη χώρα τους» συμπληρώνει.

Το Πεντζάμπ αποτελεί για το Πακιστάν υψίστης πολιτικής σημασίας επαρχία και ο θάνατος του κυβερνήτη της αποτελεί την πιο εξέχουσα δολοφονία πολιτικού προσώπου στη χώρα, έπειτα από το θάνατο της Μπεναζίρ Μπούτο, πρώην πρωθυπουργού, το Δεκέμβριο του 2007.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, και παρά το γεγονός ότι η αντιπολίτευση δεν έδειξε διατεθειμένη να καταθέσει πρόταση μομφής σε βάρος του πρωθυπουργού Γιουσούφ Ραζά Τζιλάνι, η χώρα περίπου των 180 εκατομμυρίων κατοίκων μοιάζει να κινείται στο όριο της ακυβερνησίας. Κάτι που σημαίνει, πρακτικά, ότι ναυαγούν και οι δύο στόχοι που έχουν θέσει οι Αμερικανοί: Αφενός, η αντιμετώπιση των Ταλιμπάν, οι οποίοι διατηρούν υπό τον έλεγχό τους μεγάλα τμήματα τόσο του Πακιστάν όσο και του Αφγανιστάν και, αφετέρου, η σταδιακή μετάβαση της εξουσίας στους πολιτικούς.