Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε η κυβέρνηση του Πακιστάν μετά την πρωτοφανή επίθεση Ταλιμπάν σε σχολείο της Πεσαβάρ που στοίχισε τη ζωή σε 141 ανθρώπους, 132 από τους οποίους παιδιά. Πρόκειται για την πλέον πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στη χώρα, η οποία προκάλεσε τη διεθνή καταδίκη και κατακραυγή, αλλά και την επαναφορά της θανατικής ποινής.

Ads

Επτά Ταλιμπάν εισέβαλαν την Τρίτη στη Δημόσια Στρατιωτική Σχολή της Πεσαβάρ, στο νοτιοδυτικό Πακιστάν, σκοτώνοντας όποιον βρισκόταν στο δρόμο τους. Πανικόβλητα τα παιδιά που είδαν τους 7 τρομοκράτες να κυκλοφορούν στους διαδρόμους του σχολείου τους και να πυροβολούν αδιακρίτως όποιον έβρισκαν στο διάβα τους έτρεχαν από τάξη σε τάξη και προσπαθούσαν να κρυφτούν.

Εισερχόμενοι στο σχολείο, οι ένοπλοι, που ήταν ζωσμένοι με εκρηκτικά, δεν θέλησαν να κρατήσουν ομήρους ή να διατυπώσουν αιτήματα για διαπραγμάτευση. Τα περισσότερα παιδιά πυροβολήθηκαν στο κεφάλι σύμφωνα με τους γιατρούς. Οι ένοπλοι είχαν μαζί τους αρκετές μερίδες φαγητού, ήταν δηλαδή κατά πάσα πιθανότητα έτοιμοι για πολυήμερη πολιορκία, παρόμοια με αυτή που συνέβη στο Μπεσλάν της Βόρειας Οσετίας την 1η, 2η και 3 Σεπτεμβρίου 2004.

Επαναφορά της θανατικής ποινής

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ναουάζ Σαρίφ ανακοίνωσε σήμερα την άρση του μορατόριουμ στη θανατική ποινή για τις περιπτώσεις τρομοκρατίας. Αν και η Δικαιοσύνη της χώρας προβλέπει ακόμα τη θανατική ποινή δια απαγχονισμού, από το 2008 είχε τεθεί σε ισχύ μορατόριουμ το οποίο επέτρεπε την επιβολή της αλλά όχι την εφαρμογή της.
 
Χαρακτηριστικό δε είναι ότι την θανατική ποινή επαναφέρει ο Ναουάζ Σαρίφ ο οποίος βρέθηκε ο ίδιος μια ανάσα από τη θανατική ποινή, ως πολιτικός κρατούμενος της πραξικοπηματικής κυβέρνησης του στρατηγού Μουσάραφ. Μάλιστα, οι κατηγορίες σε βάρος του αφορούσαν συμμετοχή σε τρομοκρατική ενέργεια.

Είδαν το θάνατο

Οι μαρτυρίες όσων επέζησαν είναι συγκλονιστικές. Ο Μουντάρ Αμπάς, βοηθός στο εργαστήριο Φυσικής του σχολείου, είδε τους ενόπλους ισλαμιστές να εκτελούν εν ψυχρώ νεαρούς μαθητές, προχωρώντας από τάξη σε τάξη. «Είδα έξι ή επτά άτομα να προχωρούν από αίθουσα σε αίθουσα και να ανοίγουν πυρ πάνω στα σώματα των παιδιών», σημειώνει.

Ads

Από το νοσοκομείο Lady Reading στο Πεσάβαρ, τη μητρόπολη του βορειοδυτικού Πακιστάν, ο 16χρονος Σάκρουκ Χαν μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο για όσα έζησε. Παρακολουθούσε ένα μάθημα επαγγελματικού προσανατολισμού στο αμφιθέατρο του σχολείου, όταν μία ομάδα Ταλιμπάν εισέβαλε. «Κάποιος μας φώναξε να ξαπλώσουμε στο πάτωμα και να κρυφτούμε κάτω από τα θρανία». Οι δράστες στη συνέχεια άρχισαν να φωνάζουν «ο Θεός είναι μεγάλος» κι άνοιξαν πυρ εναντίον των παιδιών. Η μανία τους όμως δε σταμάτησε εκεί. Ο επικεφαλής της ομάδας έδωσε διαταγή στους υπόλοιπους να επισκοπήσουν τα πτώματα για να δουν αν τυχόν είναι κανένας ζωντανός.  Ο Σάκρουκ είχε επιζήσει του καταιγισμού σφαιρών. Το ένστικο της επιβίωσης τον οδήγησε να προσποιηθεί ότι είναι νεκρός. Ήταν κρυμμένος κάτω από ένα θρανίο αλλά τα πόδια του εξείχαν γιατί είναι ψηλός. Τον πυροβόλησαν και στα δύο πόδια ακριβώς πάνω από το γόνατο, αλλά εκείνος δεν έβγαλε άχνα, ούτε καν κουνήθηκε γνωρίζοντας ότι αν το έκανε θα τον εκτελούσαν. Σήκωσα τη γραβάτα μου και την έβαλα στο στόμα μου για να μην φωνάξω. Ο άνδρας με τις μπότες συνέχισε να πυροβολεί τα παιδιά. Και εγώ ήμουν ξαπλωμένος στο έδαφος με τα μάτια κλειστά και περίμενα να με ξαναπυροβολήσει», τονίζει ο ίδιος. «Το σώμα μου έτρεμε, αντίκρισα τον θάνατο από τόσο κοντά, δεν θα ξεχάσω ποτέ τις βαριές εκείνες μαύρες μπότες, ήταν σαν ο ίδιος ο θάνατος να με είχε βρει» συνεχίζει τρέμοντας.

Η τραγωδία του όμως δεν σταμάτησε εκεί. «Όταν σύρθηκα μέχρι το διπλανό δωμάτιο, ήταν φοβερό. Είδα τη σορό της γραμματέως να καίγεται. Καθόταν στην καρέκλα της, αίμα έσταζε από το σώμα της ενώ καιγόταν», ανέφερε. Στη συνέχεια είδε έναν στρατιώτη που επίσης εργαζόταν στο σχολείο, κρύφτηκε πίσω από μια πόρτα και λιποθύμησε. «Οταν ξύπνησα, ήμουν ξαπλωμένος στο κρεβάτι του νοσοκομείου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Όπως βγαίναμε από την τάξη, είδαμε τα πτώματα των φίλων μας πεσμένα στους διαδρόμους. Αιμορραγούσαν. Κάποιοι είχαν πυροβοληθεί τρεις φορές, κάποιοι τέσσερις», ανέφερε άλλος μαθητής. «Οι άνδρες αυτοί έμπαιναν σε κάθε αίθουσα και πυροβολούσαν τους πάντες, προσωπικό του σχολείου και μαθητές», συμπλήρωσε λέγοντας πως ανάμεσα στους νεκρούς ήταν κι ένα παιδί 2 ετών.

Τραγικές και οι δηλώσεις των γονιών που έχασαν τα παιδιά τους. «Ο γιος μου φορούσε τη φόρμα του σήμερα το πρωί. Τώρα βρίσκεται σε ένα φέρετρο», δήλωσε ο πατέρας ενός 14χρονου παιδιού που έχασε τη ζωή του από τα πυρά των Ταλιμπάν. «Ο γιος μου ήταν το όνειρό μου και το όνειρο μου είναι νεκρό τώρα», είπε ένας δεύτερος πατέρας για το παιδί του.

Διεθνής καταδίκη και προειδοποιήσεις για συνέχεια

«Τρέιλερ» για αυτό που πρόκειται να ακολουθήσει χαρακτήρισε την επίθεση ο Μουχάμαντ Ούμαρ Χορασάνι, εκπρόσωπος της ΤΤΡ, της μεγαλύτερης οργάνωσης ισλαμιστών ανταρτών Ταλιμπάν της χώρας, που ανέλαβε την ευθύνη και πρόσθεσε: «Επιλέξαμε να χτυπήσουμε το σχολείο γιατί η κυβέρνηση επιτίθεται στις οικογένειές μας, στα παιδιά μας και στις γυναίκες μας. Θέλουμε να νιώσουν τον πόνο».

Ο πρωθυπουργός της χώρας Ναουάζ Σαρίφ έκανε λόγο για «εθνική τραγωδία που εξαπέλυσαν άγριοι» και κήρυξε τριήμερο πένθος σε όλη τη χώρα. «Μέχρι η χώρα να καθαρίσει από την τρομοκρατία, αυτός ο πόλεμος και η προσπάθεια δε θα σταματήσουν, κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει για αυτό», ανέφερε σε δημόσια δήλωσή του, συμπληρώνοντας ότι είχε τηλεφωνική επαφή με την αφγανική κυβέρνηση και κατέληξαν ότι «θα πολεμήσουμε μαζί την τρομοκρατία». Ο στρατός ήδη εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων «Ταλιμπάν» στην περιοχή Κίμπερ, στο Ουαζιριστάν.

Την επίθεση κατήγγειλαν οι Πρόεδροι των ΗΠΑ, Τουρκίας, Αφγανιστάν και μια σειρά άλλοι ηγέτες, εκφράζοντας αποτροπιασμό.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα καταδίκασε τη «φρικτή» επίθεση υπογραμμίζοντας παράλληλα τη στήριξή του στις προσπάθειες της πακιστανικής κυβέρνησης να «πατάξει την τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό».Ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε τη συμπαράστασή του προς τους οικείους των θυμάτων.

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν καταδίκασε την πολύνεκρη επίθεση, κάνοντας λόγο για μια πράξη «φρίκης και ανανδρίας», μια έφοδο ενόπλων εναντίον «ανυπεράσπιστων παιδιών την ώρα που μάθαιναν».  «Κανένας σκοπός δεν μπορεί να δικαιολογήσει τέτοια βαρβαρότητα. Καμιά διαμαρτυρία δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για μια τέτοια φρίκη», επισήμανε ο Μπαν. «Η μόρφωση είναι δικαίωμα κάθε παιδιού. Το να πηγαίνει ένα παιδί στο σχολείο δεν θα έπρεπε να είναι μια πράξη γενναιότητας».

Tον αποτροπιασμό της για τη σφαγή στην πατρίδα της εξέφρασε η κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης, Μαλάλα Γουσουφζάι, η οποία αγωνίζεται για το δικαίωμα στην εκπαίδευση κι έχει δεχτεί και η ίδια επίθεση από Ταλιμπάν. «Είμαι συντετριμμένη από αυτή την παράλογη πράξη τρομοκρατίας που πραγματοποιήθηκε εν ψυχρώ και η οποία εκτυλίσσεται μπροστά μας», δήλωσε συγκλονισμένη η Μαλάλα, χαρακτηρίζοντας φρικιαστική και θρασύδειλη την επίθεση.