Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιεί ότι το σύστημα υγείας στη Λωρίδα της Γάζας βρίσκεται σε οριακό σημείο, με το χρόνο να τελειώνει για να αποτραπεί μια ανθρωπιστική καταστροφή, όσο δεν μπορούν επειγόντως να παραδοθούν καύσιμα και σωτήριες για την ζωή υπηρεσίες υγείας και ανθρωπιστικές προμήθειες εν μέσω ολοκληρωτικού αποκλεισμού από το Ισραήλ.

Ads

Τα νοσοκομεία έχουν μόνο λίγες ώρες ηλεκτρικής ενέργειας κάθε μέρα, καθώς αναγκάζονται να μειώσουν τα αποθέματα καυσίμου με προγραμματισμένες διακοπές και βασίζονται σε γεννήτριες για να συντηρήσουν τις πιο κρίσιμες λειτουργίες.

«Ακόμη και αυτές οι λειτουργίες θα σταματήσουν σε λίγες μέρες, όταν τα αποθέματα καυσίμων πρόκειται να εξαντληθούν. Ο αντίκτυπος θα είναι καταστροφικός για τους πιο ευάλωτους ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων των τραυματιών που χρειάζονται άμεση χειρουργική επέμβαση, των ασθενών σε μονάδες εντατικής θεραπείας και των νεογνών σε θερμοκοιτίδες», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΠΟΥ.

Καθώς οι τραυματισμοί και οι θάνατοι συνεχίζουν να αυξάνονται λόγω των συνεχιζόμενων ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στη Λωρίδα της Γάζας, οι έντονες ελλείψεις ιατρικών προμηθειών επιδεινώνουν την κρίση, περιορίζοντας την ικανότητα ανταπόκρισης των ήδη «στο κόκκινο» της λειτουργίας τους νοσοκομείων για τη θεραπεία ασθενών και τραυματιών.

Ads

«Η κατάσταση έχει επίσης διαταράξει σοβαρά την παροχή βασικών υπηρεσιών υγείας, συμπεριλαμβανομένης της μαιευτικής περίθαλψης, της διαχείρισης μη μεταδοτικών ασθενειών όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις και τη θεραπεία κοινών λοιμώξεων, καθώς όλες οι εγκαταστάσεις υγείας αναγκάζονται να δώσουν προτεραιότητα στη σωστική επείγουσα περίθαλψη».

Ο ΠΟΥ είπε ότι έχει τεκμηριώσει 34 ισραηλινές επιθέσεις σε υποδομές υγειονομικής περίθαλψης στη Γάζα από το περασμένο Σάββατο που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 11 εργαζομένων στον τομέα της υγείας, 16 τραυματίες και ζημιές σε 19 εγκαταστάσεις υγείας και 20 ασθενοφόρα.

«Χωρίς την άμεση ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα – ειδικά υπηρεσίες υγείας, ιατρικές προμήθειες, τρόφιμα, καθαρό νερό, καύσιμα και τρόφιμα – οι ανθρωπιστικοί φορείς και οι φορείς υγείας δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις επείγουσες ανάγκες των ανθρώπων που τις χρειάζονται απεγνωσμένα. Κάθε χαμένη ώρα θέτει περισσότερες ζωές σε κίνδυνο», προειδοποιεί ο ΠΟΥ.

Ο ΠΟΥ ζήτησε τον τερματισμό της ισραηλινής επιθετικότητας και την προστασία της υγειονομικής περίθαλψης και των πολιτών από επιθέσεις.

Ζήτησε επίσης την άμεση δημιουργία ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου για να διασφαλιστεί η ανεμπόδιστη πρόσβαση σε προμήθειες υγείας και ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς και για το προσωπικό και την εκκένωση ασθενών και τραυματιών.