Βρετανία και Αυστραλία φέρονται να προωθούν ένα σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο της Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάρριψη του Boeing των μαλαισιανών αερογραμμών προωθεί η Βρετανία και η Αυστραλία, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους παρατηρητές της διεθνούς κοινότητας να προσεγγίσουν το σημείο που έπεσε το αεροπλάνο. Σύμφωνα με την Guardian μέσω του σχεδίου που προωυθούν Βρετανία και Αυστραλία ζητείται από τους αυτονομιστές να επιτρέψουν την πρόσβαση στο σημείο της πτώσης, όπου παραμένουν οι σοροί των επιβατών ανάμεσα στα συντρίμμια του αεροσκάφους. Παράλληλα η Ρωσία και η Ουκρανία καλούνται να βοηθήσουν στις έρευνες. Εν τω μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κάλεσε τη Ρωσία να αναλάβει τις ευθύνες της για τις πράξεις των «συμμάχων της αποσχιστών», τους οποίους, όπως είπε, έχει τροφοδοτήσει με βαρύ οπλισμό.

Ads

Σημειώνεται πως η υπηρεσία του ουκρανικού υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων στην ανατολική περιφέρεια του Ντονέτσκ ανακοίνωσε ότι έχουν ανακαλυφθεί μέχρι στιγμής 196 σοροί στο σημείο όπου συνετρίβη το αεροσκάφος, ωστόσο οι επιβάτες του αεροπλάνου της Malaysia Airlnes ήταν 285. Η Δύση και το Κίεβο κατηγορούν τους αυτονομιστές πως έχουν αφαιρέσει σορούς από το σημείο. Εν τω μεταξύ ανακοινώθηκε πως οι 196 σοροί που περισυνέλεξαν τα σωστικά συνεργεία τοποθετήθηκαν σε τρία βαγόνια – ψυγεία. Στο σημείο έσπευσε ομάδα του ΟΑΣΕ για να επιθεωρήσει τα βαγόνια, συνοδευόμενη από ομάδα πάνοπλων αυτονομιστών. Οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ διαπραγματεύονται με τους αυτονομιστές προκειμένου το τρένο να καταλήξει σε περιοχή που ελέγχει η ουκρανική κυβέρνηση. 

Την Κυριακή πρωθυπουργός της Αυστραλίας (χώρα από την οποία κατάγονταν 27 επιβάτες του αεροπλάνου) Τόνι Άμποτ χαρακτήρισε «εντελώς χαοτική» την κατάσταση στην περιοχή όπου συνετρίβη το αεροσκάφος, προσθέτοντας ότι φοβάται πως ο χώρος εξακολουθεί να ποδοπατείται και να μην διαφυλάσσεται, επιρρίπτοντας ευθύνες στους αυτονομιστές. 

Ανάλογες είναι και οι δηλώσεις από τις ΗΠΑ με την εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών να κάνει λόγο για «απαράδεκτες» συνθήκες στο σημείο της συντριβής. «Η περιοχή δεν είναι ασφαλής και υπάρχουν πολλές αναφορές για σορούς που έχουν μετακινηθεί, για τμήματα του αεροσκάφους που έχουν εξαφανιστεί, γεγονότα που συνοδεύουν μια πιθανή παραποίηση των αποδεικτικών στοιχείων» δήλωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Τζένιφερ Ψάκι. «Το γεγονός αυτό είναι απαράδεκτο και αποτελεί προσβολή για όλους εκείνους που έχασαν τους αγαπημένους τους καθώς επίσης είναι έλλειψη αξιοπρέπειας την οποία οφείλουμε στα θύματα» συμπλήρωσε. 

Ads

Ένας από τους ηγέτες των φιλορώσων αυτονομιστών δήλωσε πως θα εγγυηθούν την ασφάλεια των διεθνών παρατηρητών, εάν το Κίεβο δεχθεί εκεχειρία. Επίσης οι αυτονομιστές υποστήριξαν πως έχουν στην κατοχή τους τα μαύρα κουτιά και εξέφρασαν την πρόθεσή τους να τα παραδώσουν στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας, εξηγώντας πως «δεν έχουν ειδικούς για να τα αναλύσουν» και «δεν εμπιστεύονται» τους ουκρανούς εμπειρογνώμονες. «Τα αντικείμενα αυτά βρίσκονται στο Ντονέτσκ και στα χέρια μας», τόνισε εκπρόσωπος σε συνέντευξη Τύπου. 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, την Κυριακή ζήτησε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να χαρακτηρίσει τους αυτονομιστές στις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας Λουχάνσκ και Ντονέτσκ ως μέλη «τρομοκρατικών οργανώσεων». 

Ο βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά στις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, υποστηρίζει πως αν αποδειχθεί ότι οι αυτονομιστές είναι πίσω από την κατάρριψη του αεροπλάνου, η Ρωσία θα κατηγορηθεί για το γεγονός, καθώς αποσταθεροποίησε τη χώρα.

«Εάν κάτι τέτοιο αποδειχτεί τότε θα πρέπει να είναι σαφές τι σημαίνει αυτό: Θα είναι ένα άμεσο αποτέλεσμα της πολιτικής αποσταθεροποίησης από τη Ρωσία ενός κυρίαρχου κράτους, με την παραβίαση της εδαφικής του ακεραιότητας, την υποστήριξη, την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των πολιτοφυλάκων» ανέφερε σε άρθρο του που δημοσιεύει η εφημερίδα «Sunday Times». Επιπλέον κατηγόρησε τους ηγέτες της ΕΕ για αργή αντίδραση και απροθυμία κατά του Κρεμλίνου. «Είναι καιρός δείξουμε τη δύναμή μας και πόσο μετράει η επιρροή μας. Οι οικονομίες μας είναι ισχυρές και η δύναμή τους αυξάνεται. Και όμως μερικές φορές συμπεριφερόμαστε σαν να έχουμε ανάγκη τη Ρωσία περισσότερο από ότι η Ρωσία μας χρειάζεται» αναφέρει μεταξύ άλλων.

Εξίσου επιθετικές ήταν και οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ. Ο Τζον Κέρι κάλεσε τη Μόσχα να αναλάβει τις ευθύνες της για τις πράξεις των «συμμάχων της αποσχιστών» στην Ουκρανία. Μάλιστα κατηγόρησε ευθέως τη Ρωσία πως τροφοδοτεί τους αυτονομιστές με πολεμοφόδια. Όπως είπε τον τελευταίο μήνα οι ΗΠΑ γνωρίζουν πως μετακινούνται από τη Ρωσία στην Ουκρανία πολλά εφόδια., περιλαμβανομένης και μίας αυτοκινητοπομπής 150 θωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού, αρμάτων μάχης και εκτοξευτήρων ρουκετών που μεταφέρθηκαν στους αυτονομιστές πριν από αρκετές εβδομάδες.

Ο Κέρι υποστηρίζει πως ένα τέτοιο σύστημα κατερρίφθη και το αεροπλάνο των μαλαισιανών αερογραμμών. «Είναι πολύ σαφές πως αυτό είναι ένα σύστημα που μεταφέρθηκε από τη Ρωσία», δήλωσε. Ο Κέρι είπε πως οι ΗΠΑ υπέκλεψαν συνομιλίες σχετικά με τη μεταφορά στους αυτονομιστές του ρωσικού καθοδηγούμενου με ραντάρ πυραυλικού συστήματος SA 11, το οποίο, όπως υποστηρίζει, κατέρριψε το αεροσκάφος της Malaysia Airlines την Πέμπτη.«Οι αυτονομιστές είναι υπό έλεγχο», είπε ο Κέρι, «και είναι σαφές πως η Ρωσία υποστηρίζει τους αυτονομιστές, προμηθεύει τους αυτονομιστές, ενθαρρύνει τους αυτονομιστές, εκπαιδεύει τους αυτονομιστές και η Ρωσία πρέπει να επιταχύνει και να κάνει τη διαφορά εδώ».