Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ υπέγραψαν την Παρασκευή (12/1) συμφωνία για την ασφάλεια μεταξύ των δύο χωρών στο Κίεβο.

Ads

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η συμφωνία θα παραμείνει σε ισχύ έως ότου η Ουκρανία γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζοντάς την ως μια «άνευ προηγούμενου συμφωνία για την ασφάλεια».

«Χαίρομαι που υπογράψαμε την πρώτη συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο… Αυτή είναι η βάση για την συνεργασία με άλλους εταίρους», δήλωσε ο Ουκρανός ηγέτης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Ουκρανία, η οποία μάχεται την επί σχεδόν δύο χρόνια ρωσική εισβολή, και η Βρετανία, θα είναι σε θέση να συνάψουν πρόσθετες  -ειδικές ανά τομέα- συμφωνίες, εάν είναι αναγκαίο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι είναι πιο θετικός τώρα για το ότι η Ουκρανία θα εξασφαλίσει οικονομική βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες απ’ ό,τι ήταν τον περασμένο μήνα.

Ads

«Το βλέπω αυτό ακόμη πιο θετικά από ό,τι τον Δεκέμβριο. Nομίζω ότι θα την πάρουμε», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο.

Μεντβέντεφ: Η ανάπτυξη βρετανικής στρατιωτικής δύναμης στην Ουκρανία θα σημαίνει κήρυξη πολέμου

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και στενός συνεργάτης του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προειδοποίησε σχετικά με τις συμφωνίες των δύο πλευρών ότι η Μόσχα θα θεωρήσει οποιαδήποτε κίνηση της Βρετανίας να αναπτύξει στρατιωτική αποστολή στην Ουκρανία ως κήρυξη πολέμου κατά της Ρωσίας.

«Ελπίζω οι αιώνιοι εχθροί μας –οι υπερόπτες Βρετανοί– να καταλάβουν ότι η ανάπτυξη μιας επίσημης στρατιωτικής αποστολής στην Ουκρανία θα είναι κήρυξη πολέμου κατά της χώρας μας», έγραψε ο Μεντβέντεφ σε ανάρτησή του στο Telegram.

Ο Μεντβέντεφ ρωτήθηκε επίσης πώς θα αισθανόταν η δυτική κοινή γνώμη αν η αντιπροσωπεία του Σούνακ δεχόταν πυρά από πυρομαχικά διασποράς στο κέντρο του Κιέβου, κάτι το οποίο πρόσφατα συνέβη σε Ρώσους αμάχους στην πόλη Μπέλγκοροντ. Σημειώνεται ότι το Μπέλγκοροντ το οποίο βρίσκεται στη νότια Ρωσία, κοντά στα ουκρανικά σύνορα, έχει πληγεί από πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) τους τελευταίους μήνες.