Ο στρατός της Ουκρανίας αναγκάστηκε να αποσυρθεί τα ξημερώματα του Σαββάτου από την πόλη Αβντέεβκα, στα βόρεια του Ντονέτσκ, η οποία θεωρεται σημαντική από στρατηγική άποψη για τον έλεγχο του συνόλου εκείνου του τμήματος της επαρχίας του Ντονμπάς.

Ads

«Όπως προέβλεπαν διαταγές που λάβαμε, αποσυρθήκαμε από την Αβντιίβκα σε θέσεις ετοιμασμένες εκ των προτέρων», ανέφερε ο Ουκρανός στρατηγός Ολεξάντρ Ταρνάβσκι, διοικητής της περιοχής, μέσω του Telegram.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις δεν μπορούσαν να αποτρέψουν αυτή την εξέλιξη καθώς είναι αντιμέτωπες με εντεινόμενες ελλείψεις, κυρίως εξαιτίας του αδιεξόδου με την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια.

Με δεδομένη την κατάσταση, το ότι «ο εχθρός προελαύνει πατώντας πάνω στα πτώματα των ίδιων των στρατιωτών του κι έχει δέκα φορές περισσότερες οβίδες (…) αυτή είναι η μοναδική σωστή απόφαση», επεσήμανε ο Ολεξάντρ Ταρνάβσκι. Με αυτό τον τρόπο, αποφεύχθηκε η περικύκλωση των ουκρανικών στρατευμάτων στην πόλη που έχει καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς, συμπλήρωσε.

Ads

Η Αβντέεβκα είχε περίπου 34.000 κατοίκους προτού ξεκινήσει η ρωσική εισβολή πλήρους κλίμακας στην Ουκρανία. Παρότι έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές, στην πόλη παρέμεναν 900 κάτοικοι, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Η Μόσχα εκτιμά πως με την κατάληψη της Αβντιίβκα θα είναι πιο δύσκολο για τους Ουκρανούς να βομβαρδίζουν το Ντονέτσκ.

Τον Ιούλιο του 2014 η Αβντέεβκα έπεσε για σύντομο χρονικό διάστημα στα χέρια φιλορώσων αυτονομιστών. Ο ουκρανικός στρατός την ανακατέλαβε και τη μετέτρεψε σε φρούριο. Παρέμεινε υπό τον έλεγχο του Κιέβου μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, παρότι βρίσκεται πολύ κοντά στο Ντονέτσκ, πρωτεύουσα των αυτονομιστών.

«Οι στρατιώτες μας εκτέλεσαν το καθήκον τους με αξιοπρέπεια»

Αυτή είναι η πρώτη μεγάλη απόφαση που παίρνει ο νέος αρχηγός του γενικού επιτελείου, Ολεξάντρ Σίρσκι, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα στις 8 Φεβρουαρίου. Αυτό ήταν απαραίτητο για να σωθούν οι ζωές των στρατιωτών που βρίσκονταν στην Αβντέεβκα, επεσήμανε ο Σίρσκι.

«Αποφάσισα να αποσύρω τις μονάδες μας από την πόλη και να περάσουμε στην άμυνα σε πιο ευνοϊκές γραμμές», έγραψε ο Ουκρανός στρατηγός σε ανάρτηση στο Facebook. «Οι στρατιώτες μας εκτέλεσαν το καθήκον τους με αξιοπρέπεια, έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν εντός των δυνάμεών τους για να καταστρέψουν τις καλύτερες ρωσικές στρατιωτικές μονάδες», για «να καταφέρουν σημαντικές απώλειες στον εχθρό», επεσήμανε.

Προτού ανακοινώσει ότι αποσύρθηκαν τα στρατεύματα από την Αβντέεβκα, ο Ολεξάντρ Ταρνάβσκι είχε παραδεχθεί ότι ρωσικές μονάδες με τεράστια αριθμητική υπεροχή σε ό,τι αφορά το έμψυχο δυναμικό, το πυροβολικό και την αεροπορία, αιχμαλώτισαν Ουκρανούς στρατιώτες.