Σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση βρίσκονται οι αμυνόμενες ουκρανικές δυνάμεις στην πόλη Αβντέεβκα, στα βόρεια του Ντονιέτσκ, η οποία θεωρεται σημαντική από στρατηγική άποψη για τον έλεγχο του συνόλου εκείνου του τμήματος της επαρχίας του Ντονμπάς.

Ads

Γι’ αυτόν τον λόγο η πόλη είχε μετατραπεί σε ισχυρό οχυρό από τον ουκρανικό στρατό.

Αυτή τη στιγμή διεξάγονται μάχες γύρω από και μέσα στην πόλη.

Ήδη, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν αποσυρθεί από ορισμένες αμυντικές θέσεις, καθώς συνεχίζεται η εξοντωτική ρωσική επίθεση και υπό τον φόβο ότι είναι θέμα χρόνου να καταληφθεί.

Ads

«Έχουν προετοιμαστεί νέες θέσεις και συνεχίζεται η προετοιμασία ισχυρών οχυρώσεων, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα πιθανά σενάρια», ανέφερε ο Oleksandr Tarnavskiy, ο Ουκρανός διοικητής που είναι υπεύθυνος για τις δυνάμεις στα νοτιοανατολικά της χώρας, σε δήλωσή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Παρασκευή.

«Τα στρατεύματά μας χρησιμοποιούν όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις και μέσα για να περιορίσουν τον εχθρό», πρόσθεσε.

Την Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου, ένας εκπρόσωπος του σχηματισμού του ουκρανικού στρατού «Tavria», ο Dmytro Likhovoy, παραδέχθηκε ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ετοιμάζονται να χάσουν τον έλεγχο της κύριας γραμμής ανεφοδιασμού κοντά στην πόλη, κατάσταση στην οποία η διοίκηση αναγνώρισε ότι είναι «εξαιρετικά δύσκολη».

Τα πράγματα επιδεινώθηκαν ραγδαία την Παρασκευή, καθώς, η επίλεκτη, 3η ταξιαρχία εφόδου του ουκρανικού στρατού, που στάλθηκε επειγόντως στην Αβντέεβκα είναι κατά τόπους πλήρως περικυκλωμένη, ανέφερε η ουκρανική εφημερίδα Strana, επικαλούμενη τον αναπληρωτή διοικητή της ταξιαρχίας Rodion Kudryashov.

«Η τρίτη ταξιαρχία εφόδου στην Αβντέεβκα κατά τόπους είναι περικυκλωμένη (…) σε ορισμένα σημεία η κατάσταση είναι κρίσιμη, υπάρχει περικύκλωση 360 μοιρών, σε ορισμένα σημεία 180 μοιρών» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Νωρίτερα, ο εν λόγω στρατιωτικός σχηματισμός αποκαλούσε ως «το νέο του σπίτι» το εργοστάσιο οπτάνθρακα, το οποίο βρίσκεται στα βορειοδυτικά προάστια της πόλης.

Την περασμένη εβδομάδα, η διοίκηση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων μετέφερε επειγόντως την τρίτη ταξιαρχία εφόδου στην Αβντέεβκα για να ενισχύσει τις ουκρανικές δυνάμεις.

Την Τρίτη, ο Dmytro Pleten, μέλος του Λαϊκού Συμβουλίου της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Νρονιέτσκ» δήλωσε στο RIA Novosti ότι η ταξιαρχία που αναπτύχθηκε στην Αβντέεβκα αποτελείται κυρίως από μαχητές του ναζιστικού τάγματος «Αζόφ».

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε επίσης ότι η κατάσταση στην Αβντέεβκα είναι κρίσιμη για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, μεταξύ άλλων λόγω έλλειψης πυρομαχικών, και ότι η πόλη θα μπορούσε να περιέλθει στον έλεγχο του ρωσικού στρατού.

Η Washington Post ανέφερε την προηγούμενη ημέρα ότι ο ουκρανικός στρατός έχει ήδη ξεκινήσει μερική αποχώρηση από συνοικίες της πόλης και ότι πιστεύουν ότι είναι θέμα χρόνου να παραδοθεί.