Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της προσάρτησης των τεσσάρων περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας (Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα), μετά την ολοκλήρωσή των “δημοψηφισμάτων” σε αυτές.

Ads

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι σύντομα θα ληφθούν μέτρα για να ικανοποιηθεί η «φιλοδοξία» των τεσσάρων κατεχόμενων ουκρανικών περιοχών να γίνουν τμήμα της Ρωσίας. Το υπουργείο ανέφερε ότι οι ψηφοφορίες στις περιοχές Ντόνετσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια της Ουκρανίας διεξήχθησαν σε συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο.

«Στο εγγύς μέλλον, θα έχουμε μπροστά μας ένα κρίσιμο στάδιο για τις κοινές δράσεις μας με στόχο την εκπλήρωση των προσδοκιών των κατοίκων [των τεσσάρων περιοχών] να είναι μαζί με τη Ρωσία», τόνισε.

Ως απάντηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση επανέφερε στο «τραπέζι» της το μπλόκο στη θαλάσσια μεταφορά ρωσικού πετρελαίου, ενώ Ζοζέπ Μπορέλ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσαν μελλοντικό πλαφόν στην τιμή ρωσικού πετρελαίου, παρουσιάζοντας το όγδοο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Ads

Η Κρατική Δούμα θα συνεδριάσει εκτάκτως στις 3 Οκτωβρίου, στην οποία θα συζητηθούν τα αποτελέσματα των ψευδοδημοψηφισμάτων που πραγματοποιηθήκαν στις κατεχόμενες από το ρωσικό στρατό και φιλορώσους αυτονομιστές περιοχές της Ουκρανίας, και κατά πάσα πιθανότητα θα αποφασισθεί η ενσωμάτωση τους στην Ρωσία. Την έκτακτη συνεδρίαση της Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλή) ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βιτσισλάβ Βολόντιν, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

“Προσάρτηση τώρα” ζητούν οι αυτονομιστές

Από τη μεριά τους, οι φιλορωσικές αρχές στις ουκρανικές περιοχές του Λουχάνσκ και της Χερσώνας ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι ζήτησαν την ενσωμάτωσή τους στη Ρωσία από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ύστερα από το ψευδοδημοψήφισμα που διοργανώθηκε εσπευσμένα και το οποίο η Δύση αποκήρυξε ως παράνομο.

«Λαμβάνοντας υπ’ όψιν το γεγονός ότι ο πληθυσμός της δημοκρατίας ενέκρινε την απόφαση στο δημοψήφισμα, σας ζητώ να εξετάσετε το ζήτημα του να γίνει η Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ τμήμα της Ρωσίας ως υποκείμενη στη Ρωσική Ομοσπονδία», ανέφερε ο Λεονίντ Πασέτσνικ, ο αυτονομιστής ηγέτης του Λουχάνσκ, σε κείμενο που ανήρτησε στο Telegram, ενώ ανήρτησε βίντεο στο οποίο υπογράφει το αίτημα στον Ρώσο πρόεδρο.

Με νέο πακέτο κυρώσεων απαντά η ΕΕ

Οι Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και Ζοζέπ Μπορέλ παρουσίασαν την Τετάρτη το 8ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, μετά και τα ψευδοδημοψηφίσματα που οργάνωσε η Μόσχα. «Δεν αποδεχόμαστε κανένα ψευδο-δημοψήφισμα στην Ουκρανία και καμία προσάρτηση εδαφών της από τη Ρωσία» είπε η πρόεδρος της Κομισιόν.

«Απομονώνουμε και πλήττουμε τη ρωσική οικονομία με νέες απαγορεύσεις εισαγωγών ρωσικών προϊόντων και θα στερήσουμε από τη Μόσχα έσοδα 7 δις ευρώ. Παράλληλα απαγορεύουμε εξαγωγές προς τη Ρωσία τεχνολογικών προϊόντων, ώστε να εμποδίσουμε την ανάπτυξη των ενόπλων δυνάμεων» είπε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν που συμπλήρωσε ότι πλέον απαγορεύεται σε οποιονδήποτε πολίτη της ΕΕ να είναι μέλος διοικητικού συμβουλίου οποιουδήποτε ρωσικού οργανισμού.

Η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε επίσης και την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου προσεχώς.

«Το Κρεμλίνο ακολουθεί το πλάνο της Γεωργίας του 2008 και της Κριμαίας του 2014 με αυτά τα ψευδοδημοψηφίσματα στα ουκρανικά κατεχόμενα. Καλούμε την διεθνή κοινότητα να μην τα αναγνωρίσει καθώς παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο» είπε αρχικά ο Ζοζέπ Μπορέλ και τόνισε: «Αυξάνουμε τη λίστα κυρώσεων σε φυσικά πρόσωπα (πάνω από 1.300) και οργανισμούς».

«Κυρώσεις σε όσους εμπλέκονται στην κατοχή ουκρανικών εδαφών, ειδικά στις τέσσερις περιοχές και σε αυτούς που οργάνωσαν τα δημοψηφίσματα. Επιβάλλουμε κυρώσεις και στον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας και σε όσους εμπλέκονται στη μερική επιστράτευση.

Κυρώσεις σε όσους διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις και δίνουν χρήματα στις κατεχόμενες περιοχές. Μεταξύ αυτών θα είναι άτομα που δεν είναι αποκλειστικά Ρώσοι αλλά και όσοι παραβιάζουν τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία. Οι κυρώσεις επιβάλλονται σε όλες τις περιοχές που δεν ελέγχει η ουκρανική κυβέρνηση, ήτοι και στη Ζαπορίζια» τόνισε ο Ζ. Μπορέλ.

Για να τεθεί σε ισχύ το νέο πακέτο κυρώσεων θα πρέπει να ψηφιστεί και από τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. Ειδικά για την επιβολή πλαφόν στο πετρέλαιο η ΕΕ θα πρέπει να αλλάξει τη νομοθεσία της. Τον Ιούνιο, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. συμφώνησαν στην απαγόρευση ασφάλισης και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στο πετρέλαιο που μεταφέρεται από τη θάλασσα, αν και δεν απαγορεύτηκε η ίδια η μεταφορά.

Αυτές οι απαγορεύσεις αναμένεται να ισχύσουν από τις 5 Δεκεμβρίου, μαζί με την απαγόρευση αγοράς ρωσικού αργού από την Ε.Ε. «Προετοιμάζουμε τη νομική βάση για αυτό το πλαφόν στο πετρέλαιο», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν. Οι ανακοινώσεις έρχονται αφού η Ρωσία ανακοίνωσε μερική επιστράτευση και προχώρησε στη διοργάνωση αμφισβητούμενων «δημοψηφισμάτων» για την προσάρτηση Ουκρανικών περιοχών.

Σύμφωνα δε με το Bloomberg, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο να προσθέσει στις πετρελαϊκές κυρώσεις της και περιορισμούς στη θαλάσσια μεταφορά ρωσικού αργού. Μια τέτοια απαγόρευση θα έβλαπτε την ελληνική ναυτιλία που είναι μακράν η μεγαλύτερη στον κόσμο, η οποία απέφυγε το καλοκαίρι μία αντίστοιχη πρόβλεψη στο πλαίσιο που αποφασίσθηκε για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Οι κυρώσεις της ΕΕ που συμφωνήθηκαν τον Ιούνιο προβλέπουν την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται με πλοία, την απαγόρευση παροχής υπηρεσιών -όπως ασφάλιση, μεσιτείας και χρηματοδότησης- για τη μεταφορά πετρελαίου σε όλο τον κόσμο, ενώ εξαιρέθηκε από το εμπάργκο η προμήθεια πετρελαίου από χώρες της ΕΕ μέσω αγωγών.

Το εμπάργκο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον Δεκέμβριο για το αργό πετρέλαιο και στις αρχές του 2023 για τα προϊόντα διύλισης πετρελαίου. Η ναυτιλία δεν περιλήφθηκε στο εμπάργκο, μετά από πιέσεις από ναυτιλιακές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Κύπρου.