Συνεχείς εκκλήσεις προς την Δύση για βοήθεια με κάθε ευκαιρία απευθύνει ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναγνωρίζοντας ότι ο ρωσικός στρατός προελαύνει στο μέτωπο, την ώρα που στις ΗΠΑ, ο Μπάιντεν κατάφερε να πείσει του Ρεπουμπλικανούς στη Βουλή των Αντιπροσώπων, να ξεμπλοκάρουν νέο χρηματοδοτικό πακέτο στο Κίεβο.

Ads

Το Σάββατο, ο Ζελένσκι επισκέφθηκε τραυματίες στρατιώτες στο Σλαβιάνσκ της Περιφέρειας του Ντονιέτσκ, όπως γνωστοποίησε ο ίδιος από το κανάλι του στο Telegram.

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, συναντήθηκε με τραυματίες Ουκρανούς στρατιώτες που νοσηλεύονται στον ιατρικό λόχο της 95ης αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας εφόδου του ουκρανικού στρατού και τους απένειμε παράσημα.

Ένα 24ωρο πριν, ο Ουκρανός πρόεδρος αναγνώρισε την προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων και ζήτησε εκ νέου από τη Δύση να παράσχει στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις όλα τα απαραίτητα για να κρατήσουν το μέτωπο.

Ads

Ειδικότερα, σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του προς τους ηγέτες της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, ο Ζελένσκι σημείωσε ότι ο ρωσικός στρατός επιδεικνύει τη δύναμή του σε όλες τις πτυχές της στρατιωτικής ισχύος, χρησιμοποιώντας αυτό το πλεονέκτημα για να ασκήσει πίεση στην Ουκρανία και να προχωρήσει σταδιακά στο μέτωπο.

Ζήτησε επίσης από τους Ευρωπαίους ηγέτες να παράσχουν όπλα: πυρομαχικά, στρατιωτικό εξοπλισμό, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, «ό,τι είναι απαραίτητο για να κρατηθεί η γραμμή του μετώπου».

Επιπλέον, ο Ζελένσκι εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τις καθυστερήσεις των χωρών της ΕΕ στην παράδοση των υποσχεθέντων βλημάτων πυροβολικού στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι τα υποσχεθέντα εκατομμύρια βλήματα δεν έχουν ακόμη φθάσει.

Νωρίτερα, ο Ουκρανός στρατηγός Serhiy Kryvonos δήλωσε, ότι ο ουκρανικός στρατός αντιμετωπίζει μια «καταστροφική κατάσταση» στο Τσάσοβ Γιαρ, με τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να στερούνται στρατιωτών και όπλων.

«Πράσινο φως» από τις ΗΠΑ

Στο μεταξύ, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ με ευρεία αποδοχή προώθησε την Παρασκευή νομοθετικό πακέτο για βοήθεια 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, το Ισραήλ και την Ταϊβάν, ξεπερνώντας τη δριμεία αντίδραση των Ρεπουμπλικάνων που την κρατούσε στάσιμη επί μήνες.

Το πακέτο πέρασε με ψήφους 316-94, με μεγαλύτερη υποστήριξη από τους Δημοκρατικούς σε ένα σώμα που οι Ρεπουμπλικάνοι κατέχουν μικρή πλειοψηφία, προώθησε ένα πακέτο βοήθειας παρόμοιο με αυτό που πέρασε από τη Γερουσία – με πλειοψηφία των Δημοκρατικών – τον Φεβρουάριο.

Εκτός από τη βοήθεια για τους συμμάχους, το πακέτο περιλαμβάνει διάταξη για τη μεταφορά παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στην Ουκρανία και κυρώσεις με σκοπό να πλήξουν τη Χαμάς και το Ιράν.

Επίσης, προσπαθεί να αναγκάσει την κινεζική εταιρεία ByteDance να πουλήσει την πλατφόρμα κοινωνικών μέσων TikTok, η οποία διαφορετικά θα απαγορευτεί στις ΗΠΑ.