Το ενδεχόμενο Ουκρανοί κατάδικοι να μπορούν να υπηρετούν στον στρατό φαίνεται ότι είναι έτοιμο να αποφασιστεί στην Ουκρανία, καθώς οι βουλευτές ενέκριναν σε πρώτη ανάγνωση ένα νομοσχέδιο που αποσκοπεί να βοηθήσει τον ανεφοδιασμό και την εναλλαγή στρατευμάτων.

Ads

Το νομοσχέδιο προβλέπει πως οι κρατούμενοι που κατατάσσονται στον στρατό θα πληρούν τις προϋποθέσεις ώστε να λάβουν χάρη.

Ο βουλευτής Ολέκσιι Χοντσαρένκο σημείωσε στην εφαρμογή Telegram ότι όσοι έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας, έμφυλη βία, δολοφονία ή εγκλήματα κατά της εθνικής ασφάλειας δεν θα επιτραπεί να υπηρετήσουν στον στρατό.

Επιπλέον, σε πρώτη ανάγνωση εγκρίθηκε ξεχωριστό νομοσχέδιο που προβλέπει μεγάλα πρόστιμα για τους πολίτες που δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες στρατολόγησης

Ads

Δεν είναι σαφές πόσοι επιπλέον άνθρωποι θα μπορούσαν να γίνουν μέλη των ενόπλων δυνάμεων αν τα βήματα αυτά καταστούν νόμος.

Ο νόμος για την στρατολόγηση καταδίκων είναι πιθανό να υποστεί αλλαγές πριν από την τελική ανάγνωση, προκειμένου να εξαλειφθεί ο κίνδυνος διαφθοράς, δήλωσε ένας άλλος βουλευτής, ο Γιάροσλαβ Ζελεζνιάκ.

Η Βουλή της Ουκρανίας άρχισε επίσης να εξετάζει σε τελική ανάγνωση ένα πολύπλοκο νομοσχέδιο που τροποποιεί τη διαδικασία στρατολόγησης έπειτα από μήνες επικρίσεων και συζητήσεων — η ψηφοφορία για αυτό αναμένεται να διεξαχθεί αύριο, Πέμπτη.