Τις πρώτες στιγμές μετά την καταστροφή του φράγματος στον υδροηλεκτρικό σταθμό της Νόβα Κραχόβκα περιέγραψε ο εκλεγμένος δήμαρχος της πόλης, Βλαντίμιρ Κοβαλένκο, ο οποίος αναγκάστηκε να την εγκαταλείψει μετά την κατάληψή της από τον ρωσικό στρατό και πλέον διαμένει στο ελεγχόμενο από το Κίεβο κομμάτι της Περιφέρειας της Χερσώνα.

Ads

Όπως περιγράφει στο δυτικών συμφερόντων ρωσόφωνο τηλεοπτικό κανάλι Current Time TV, η Νόβα Κραχόβκα βρίσκεται μόλις σε 500 μέτρα απόσταση από τον υδροηλεκτρικό σταθμό.

Έτσι, αμέσως μετά την έκρηξη, το νερό εισέβαλε με ορμή στην πόλη και την πλημμύρισε.

«Κάπου ανάμεσα στις 8 και 9 το πρωί, ο χώρος αναψυχής μέχρι τη λεωφόρο Ντνιεπρόσφκι πλημμύρισε εντελώς» λέει ο δήμαρχος και συνεχίζει:

«Αυτός είναι ένας δρόμος που εκτείνεται παράλληλα με τον Δνείπερο. Γενικά, οι περισσότεροι δρόμοι της Νόβα Κραχόβκα εκτείνονται παράλληλα με τον ίδιο τον ποταμό βαθιά μέσα στην πόλη. Ενώ το νερό έφτασε στην λεωφόρο Ντνιεπρόσφκι,  πλημμύρισε την μαρίνα, το yacht club, το Παλάτι της Κουλτούρας, ένα θερινό σινεμά, 12 εκτάρια αθλητικού συγκροτήματος, όπου υπάρχουν γήπεδα για διάφορα αθλήματα, γήπεδο ποδοσφαίρου και η κεντρική αγορά. Όλα αυτά πλημμύρισαν αμέσως».

Στον βυθό και ο ζωολογικός κήπος

Όπως αναφέρει ο δήμαρχος, το χειρότερο ήταν ότι πλημμύρισε ο ζωολογικός κήπος Kazkova Dibrova.

Ads

«Και ήταν αδύνατο να σωθούν τα ζώα, γιατί μέχρι τη στιγμή της έκρηξης οι κατακτητές ήταν στην ίδια την ακτή, στα χαρακώματα. Και δεν άφησαν τον φύλακα να μπει, ούτε ο φύλακας ήταν εκεί τη νύχτα. Και οι υπάλληλοι δεν είχαν το δικαίωμα να πάνε εκεί τη νύχτα – μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Και έτσι όταν έφτασαν το πρωί, ο ζωολογικός κήπος είχε ήδη πλημμυρίσει. Αυτή είναι μια τρομερή τραγωδία για τους πολίτες. Ήταν τόσο ευχάριστο μέρος για μας μας. Για μας ήταν ο δεύτερος φυσικός τόπος ανάπαυσης μετά την Ασκάνια-Νόβα*, στη ζωή των παιδιών μας και για ολόκληρη την περιοχή. Επομένως, αυτή η τρομερή τραγωδία συμπληρώνει αυτήν την τρομερή μαύρη εικόνα αυτού που συνέβη».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, αυτή τη στιγμή το νερό έχει φτάσει στον τρίτο παράλληλο δρόμο του Δνείπερου.

«Πλημμύρισε η λεωφόρος Ντνίπρο, η Ιστορική οδός και σε ορισμένα σημεία έφτασε στην οδό Ηρώων της Ουκρανίας. Ένα μεγάλο οικιστικό τμήμα της λεωφόρου Ντνιεπρόσφκι, αλλά στη συνέχεια το νερό εισέβαλε στα σπίτια μεταξύ των οδών Ντνιεπρόσφσκι και Καρλ Μαρξ, με τα τρία τέταρτα των κτιρίων να είναι πλημμυρισμένα».

Ο δήμαρχος σημειώνει ότι η πόλη είχε 65.000 κατοίκους μέχρι την εισβολή και όχι παραπάνω από 16.000 μέχρι την καταστροφή του φράγματος.

Από αυτούς, περίπου εννέα με δέκα χιλιάδες ζούσαν στην ίδια την πόλη και έξι έως επτά χιλιάδες ζούσαν στα γύρω χωριά.

Ο ίδιος υπολογίζει, ότι οι κάτοικοι που επηρεάστηκαν άμεσα από την εισβολή του νερού ανέρχονται σε περίπου 4.000 ανθρώπους.

*Το Askania-Nova είναι ένα ουκρανικό φυσικό καταφύγιο που βρίσκεται στην περιφέρεια της Χερσώνας της Ουκρανίας, μέσα στην στέπα της Ταυρίδας. Προστατεύεται από το πρόγραμμα της UNESCO Man and Biosphere.