Δυσαρέσκεια αναμένεται να προκαλέσει στην ουκρανική κοινωνία ο νέος νόμος για την επιστράτευση που υπέγραψε τελικά ο πρόεδρος της χώρας  Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετά από χιλιάδες – κυριολεκτικά – τροποποιήσεις, σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η εξελισσόμενη λειψανδρία στις τάξεις του ουκρανικού στρατού, τόσο εξαιτίας των μεγάλων απωλειών στο μέτωπο, όσο και της μαζικής φυγής ανδρών σε στρατεύσιμη ηλικία, προκειμένου να αποφύγουν την αποστολή τους στην πρώτη γραμμή.

Ads

Η νομοθεσία θέτει μια νέα απαίτηση σε όλους τους άνδρες μεταξύ 18 και 60 ετών να εγγράφονται στον ουκρανικό στρατό ως εν δυνάμει στρατεύσιμοι και να φέρουν πάντοτε μαζί τους τα σχετικά έγγραφα, με στόχο να γίνουν οι διαδικασίες στρατολόγησης πιο αποτελεσματικές και πιο διαφανείς, λέει η κυβέρνηση.

Οι άνδρες σε ηλικία θητείας που ζουν στο εξωτερικό δεν θα μπορούν να ανανεώνουν τα διαβατήριά τους στα ουκρανικά προξενεία, χωρίς να προσκομίζουν ενημερωμένα σχετικά έγγραφα.

Το σημείο, ωστόσο, που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις, είναι η απουσία διατάξεων για την αποστράτευση των στρατιωτών που έχουν περάσει μεγάλες περιόδους στο μέτωπο.

Ads

Οι Ουκρανοί νομοθέτες συζητούσαν επί μήνες αν θα έπρεπε να επιτρέψουν στους μακροβιότερους στρατιώτες της Ουκρανίας να επιστρέψουν στα σπίτια τους εκ περιτροπής ή αν η επέλαση της Ρωσίας στο μέτωπο σήμαινε ότι δεν είχαν την πολυτέλεια να αφήσουν τους εξαντλημένους στρατιώτες να ξεκουραστούν.

Το σχέδιο νόμου τροποποιήθηκε περισσότερες από 4.000 φορές από τότε που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά, γεγονός που δείχνει την απόπειρα του Ζελένσκι να ικανοποιήσει τις ανάγκες του στρατού, δίχως πολιτικό κόστος.

Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας αφαίρεσε τελικά τα σχέδια για αποστράτευση για να διατηρήσει όσο το δυνατόν περισσότερους στρατιώτες στις γραμμές του μετώπου, απογοητεύοντας πολλές οικογένειες που ήλπιζαν ότι μια σταθερή περίοδος ενεργού υπηρεσίας τριών ετών θα κατοχυρωνόταν στο νέο νόμο.

Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ψήφισε τον νόμο την περασμένη εβδομάδα και ο Ζελένσκι έδωσε την προεδρική έγκριση την Τρίτη.

Στα τέλη του περασμένου έτους, ο ηγέτης της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ζελένσκι, «Υπηρέτης του Λαού», δήλωσε ότι ο στρατός αναζητούσε επιπλέον μισό εκατομμύριο στρατιώτες.

Όμως, ο νέος αρχιστράτηγος της Ουκρανίας, Ολεξάντρ Σούρσκι δήλωσε πρόσφατα ότι οποιαδήποτε αύξηση του αριθμού των στρατιωτών θα είναι πιθανότατα σημαντικά μικρότερη.

Η υπογραφή του νόμου από τον Ζελένσκι ήρθε λίγο αφότου ο διοικητής της Ουκρανίας στο ανατολικό μέτωπο προειδοποίησε ότι τα ρωσικά στρατεύματα υπερτερούν αριθμητικά των δικών της έως και κατά 10 φορές.

Μετά την ψήφιση του νόμου την περασμένη εβδομάδα, δεκάδες σύζυγοι και συγγενείς στρατιωτών συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο της Ουκρανίας για να διαμαρτυρηθούν και να απαιτήσουν να συμπεριληφθούν οι προθεσμίες στράτευσης.

Η Αναστασία Μπούλμπα, της οποίας ο σύζυγος Βιτάλι κατατάχθηκε εθελοντικά στον στρατό αμέσως μετά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022, δήλωσε στο CNN ότι οι στρατιώτες της Ουκρανίας «έχουν μείνει χωρίς όρους θητείας και χωρίς να έχουν ιδέα πότε θα μπορέσουν να επιστρέψουν στις οικογένειές τους».

«Οι υπερασπιστές της χώρας, στους οποίους στηρίζεται η ανεξαρτησία ολόκληρης της χώρας, έχουν εξαπατηθεί», είπε.