Νέα ενίσχυση από τα κράτη-μέλη της ΕΕ αποφασίστηκε προς την Ουκρανία, καθώς εγκρίθηκε η παροχή επιπλέον 5 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη στρατιωτική της στήριξη, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη (European Peace Facility).

Ads

Να σημειωθεί ότι μετά την εισβολή της Ρωσίας, η ΕΕ παρείχε οικονομική, ανθρωπιστική και στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία ύψους άνω των 88 δισ. ευρώ.

«Η ΕΕ τηρεί τις δεσμεύσεις της. Το Ταμείο Βοήθειας της Ουκρανίας μετατρέπει τα λόγια μας σε πράξη. Με το ταμείο, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία να αμυνθεί από τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας με ό,τι χρειαστεί και για όσο διάστημα χρειαστεί», σχολίασε την απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ ο  Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ ο οποίος υποδέχτηκε με ικανοποίηση την εξέλιξη αυτή.

Στήριξη στην Ουκρανία

Πιο αναλυτικά, το Συμβούλιο της ΕΕ αποφάσισε να αυξήσει το χρηματοοικονομικό ανώτατο όριο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ειρήνης (EPF) κατά 5 δισεκατομμύρια ευρώ για την Ουκρανία, ιδρύοντας ένα ειδικό Ταμείο Βοήθειας για την Ουκρανία (UAF) στο πλαίσιο του EPF.

Ads

Μετά τη λήψη της εν λόγω απόφασης, το δημοσιονομικό ανώτατο όριο του EPF θα υπερβεί συνολικά τα 17 δισεκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2021-2027, ενώ το νεοσύστατο αυτό Ταμείο Βοήθειας για την Ουκρανία έρχεται να συμπληρώσει σε διμερές επίπεδο τις προσπάθειες συνολικής στήριξης της χώρας που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με τη Ρωσία από το 2022, μετά την εισβολή της δεύτερης στα ουκρανικά εδάφη τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους.