Το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας ενέκρινε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ τη Δευτέρα, ξεπερνώντας το τελευταίο εμπόδιο πριν από το ιστορικό βήμα της σκανδιναβικής χώρας, η ουδετερότητα της οποίας διήρκεσε δύο παγκοσμίους πολέμους και την καταιγιστική σύγκρουση του Ψυχρού Πολέμου.

Ads

Η ψηφοφορία της Ουγγαρίας τερμάτισε τις πολύμηνες καθυστερήσεις για την ολοκλήρωση της αλλαγής της πολιτικής ασφαλείας της Σουηδίας και ακολούθησε την επίσκεψη του Σουηδού πρωθυπουργού Ουλφ Κρίστερσον την Παρασκευή κατά την οποία οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία εξοπλισμών.

«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον στο X. “Η Σουηδία είναι έτοιμη να επωμιστεί την ευθύνη της για την ευρωατλαντική ασφάλεια.»

Σύμφωνα με το Reuters η κυβέρνηση του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν αντιμετώπισε πιέσεις από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να συμβιβαστεί και να επισφραγίσει την ένταξη της Σουηδίας στη συμμαχία.

Ads

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε αμέσως την κίνηση της Ουγγαρίας. «Η συμμετοχή της Σουηδίας θα μας κάνει όλους πιο δυνατούς και ασφαλέστερους», έγραψε στο X.