Το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας αναμένεται τελικά να ψηφίσει υπέρ της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, δίνοντας τέλος σε μήνες αβεβαιότητας και διπλωματικών διαφωνιών, σχεδόν δύο χρόνια μετά την αίτηση της ιστορικά ουδέτερης χώρας να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία. Η Σουηδία, χώρα με μεγάλη ακτογραμμή στη Βαλτική Θάλασσα, θα αποτελέσει ζωτικής σημασίας εφοδιαστικό κόμβο του ΝΑΤΟ στη βόρεια Ευρώπη.

Ads

Της ψηφοφορίας -που αναμένεται να διεξαχθεί στη Βουδαπέστη σήμερα, Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου- προηγήθηκε η συνάντηση μεταξύ του Σουηδού πρωθυπουργού, Ουλφ Κρίστερσον, και του Ούγγρου ομολόγου του, Βίκτορ Όρμπαν, κατά την οποία συμφώνησαν να παραμερίσουν τις διαφορές τους λέγοντας ότι είναι «έτοιμοι να πεθάνουν ο ένας για τον άλλον» την Παρασκευή (23/2).

Η Τουρκία έδωσε την έγκρισή της τον περασμένο μήνα, αφήνοντας την Ουγγαρία ως το τελευταίο μέλος της διατλαντικής στρατιωτικής συμμαχίας που δεν είχε εγκρίνει το ιστορικό αίτημα ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, το οποίο υπέβαλε η χώρα το 2022 στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Βουδαπέστη και Στοκχόλμη υπέγραψαν επίσης μια νέα στρατιωτική συμφωνία κατά τη διάρκεια μιας θερμής κοινής συνέντευξης Τύπου στην ουγγρική πρωτεύουσα, στην οποία η Σουηδία υποσχέθηκε να πουλήσει τέσσερα νέα αεροσκάφη Gripen της Saab για να προστεθούν στα 14 που έχει ήδη αγοράσει η Ουγγαρία. Ερωτηθείς από δημοσιογράφους τι έκανε τη χώρα του να εγκαταλείψει την αντίθεσή της στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Όρμπαν είπε:

Ads

«Το να είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ σημαίνει ότι είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε ο ένας για τον άλλον. Βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό. Το να προχωρήσει αυτή η διαδικασία με τον κατάλληλο ρυθμό ήταν σοφό».

Ο ακροδεξιός Όρμπαν, του οποίου η εθνικιστική κυβέρνηση έχει διατηρήσει στενούς οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία, είχε καθυστερήσει την επικύρωση του σουηδικού αιτήματος, επικαλούμενος την κριτική της Σουηδίας στην Ουγγαρία για ζητήματα σχετικά με το κράτος δικαίου.

Η εξέλιξη αυτή σηματοδότησε μια στιγμή ορόσημο για τη μετριοπαθή κεντροδεξιά κυβέρνηση συνασπισμού του Κρίστερσον, που υποστηρίζεται από τους ακροδεξιούς «Σουηδούς Δημοκράτες».

«Σεβόμαστε ο ένας τις διαφορές του άλλου και μερικές φορές καταλήγουμε σε καλούς συμβιβασμούς. Τώρα μπαίνουμε επίσης σε κοινή συνεργασία με το ΝΑΤΟ με τη στάση ακριβώς να είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε ο ένας για τον άλλον σε μια επικίνδυνη εποχή» δήλωσε ο Κρίστερσον την Παρασκευή (23/2).

*Με πληροφορίες από Guardian, Reuters