Πολυπληθείς διαδηλώσεις έλαβαν χώρα στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, τη Βουδαπέστη, κοντά στο Κοινοβούλιο, με χιλιάδες ανθρώπους, την Τρίτη 27/3, να ζητούν την παραίτηση του γενικού εισαγγελέα, καθώς και του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.

Ads

Αιτία η αποκάλυψη και η κατηγορία από πρώην κυβερνητικό στέλεχος ότι στενός συνεργάτης του Όρμπαν προσπάθησε να παρέμβει σε υπόθεση δωροδοκίας.

Με κεντρικό σύνθημα το «Παραιτηθείτε, παραιτηθείτε», οι πολίτες με αναμμένες δάδες διαδήλωσαν κατά της διακυβέρνησης Όρμπαν. Σύμφωνα με το Reuters, o πάλαι ποτέ έμπιστος συνεργάτης του Όρμπαν, ο δικηγόρος Πέτερ Μάγιαρ έδωσε στη δημοσιότητα μια ηχογραφημένη συνομιλία, με την πρώην σύζυγό του Τζούντιτ Βάργκα, τότε υπουργό Δικαιοσύνης της κυβέρνησης  Όρμπαν.

Στο ηχητικό ντοκουμέντο, αναφέρεται και η περιγράφεται η προσπάθεια ορισμένων βοηθών του διευθυντή του υπουργικού συμβουλίου του Όρμπαν να αφαιρέσουν ορισμένα έγγραφα σε μια υπόθεση δωροδοκίας.

Ads

Κατηγορίες για δωροδοκία

Η υπόθεση διαφθοράς σχετίζεται με τον πρώην υφυπουργό του υπουργείου Δικαιοσύνης Παλ Βόλνερ, ο οποίος είχε κατηγορηθεί το 2022 για δωροδοκία από τον πρώην επικεφαλής των δικαστικών επιμελητών, Γκιόργκι Σαντλ. Αμφότεροι στο δικαστήριο δήλωσαν αθώοι, όμως η εισαγγελία ζήτησε ποινές φυλάκισης και για τους δύο, ενώ σε νεότερη ανακοίνωση αναφέρει ότι θα αναλύσουν την κασέτα με τη συνομιλία, την οποία ο Μάγιαρ ισχυρίζεται ότι ηχογράφησε τον Ιανουάριο του 2023.

Οι ισχυρισμοί έρχονται σε μια πολιτικά ευαίσθητη στιγμή για τον Όρμπαν ενόψει των ευρωεκλογών τον Ιούνιο και μετά από ένα σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης που αποκαλύφθηκε τον περασμένο μήνα και ενέπλεκε δύο σημαντικούς πολιτικούς συμμάχους του Όρμπαν, τον πρώην πρόεδρο και την πρώην υπουργό Δικαιοσύνης.

Στη συνομιλία, που ηχογραφήθηκε στο σπίτι που ζούσε το ζευγάρι όταν ήταν μαζί, ακούγεται η Βάργκα να λέει ότι οι βοηθοί του διευθυντή του υπουργικού συμβουλίου εισηγήθηκαν στους εισαγγελείς τι έπρεπε να διαγραφεί από έγγραφα που σχετίζονταν με την υπόθεση Βόλνερ-Σαντλ.

Σε ανάρτησή της στο Facebook, η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης δεν αμφισβήτησε την αυθεντικότητα της ηχογράφησης, όμως σχολίασε ότι «ο Πέτερ Μάγιαρ έκανε μια μυστική ηχογράφηση της πρώην συζύγου του, εμένα, στο σπίτι μας και τώρα τη χρησιμοποιεί για να πετύχει τους πολιτικούς του στόχους. Δεν αξίζει την εμπιστοσύνη κανενός».

Πηγή: Reuters – Μετάφραση: ΕΡΤ