Ενόσω η Άγκυρα προαναγγέλλει εμμέσως πλην σαφώς ότι η τουρκική έγκριση για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι ζήτημα ημερών, ο ακροδεξιός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν κάνει λόγο για «απροθυμία» ανάμεσα στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος επί του θέματος.

Ads

Χαρακτηριστικά, ο Βίκτορ Όρμπαν σε συνέντευξη Τύπου υποστήριξε ότι η επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ «θα καθοριστεί από το ουγγρικό κοινοβούλιο» και πρόσθεσε ότι οι βουλευτές επιδεικνύουν «απροθυμία» σχετικά με την εν λόγω επικύρωση.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου υποστήριξε επίσης ότι η Ουγγαρία δεν συντονίζεται με την Τουρκία ώστε να εμποδίσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία και η Ουγγαρία είναι τα μόνα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ που δεν έχουν ακόμη επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία.

Ads

Η Βουδαπέστη αντιδρά αρνητικά στις επικρίσεις της Στοκχόλμης για τον τρόπο που εφαρμόζονται η δημοκρατία και το κράτος δικαίου στην Ουγγαρία. Μαζί με την Τουρκία, που αντιδρoύσε στη σουηδική υποψηφιότητα κατηγορώντας τη Στοκχόλμη ότι δεν καταπολεμά αυτό που η Άγκυρα αποκαλεί «κουρδική τρομοκρατία», η Ουγγαρία έχει παρεμποδίσει ως τώρα την ένταξη της Σουηδίας ενώ επέτρεψε αυτή της Φινλανδίας.

*Με πληροφορίες από Reuters