Ορκίστηκε κι επίσημα νέος πρόεδρος της Βραζιλίας ο ακροδεξιός  Ζαΐχ Μπολσονάρο.

Ads

Πρώην λοχαγός της χούντας της Βραζιλίας και θαυμαστής της μέχρι και σήμερα, αλλά και θιασώτης της πολιτικής Τραμπ, ο Μπολσονάρο αναλαμβάνει τα ηνία της Βραζιλίας με την απειλή να απομακρύνει ριζικά τη Βραζιλία από την πολιτική που ακολουθούσαν επί δεκαετίες η αριστερά και η κεντροδεξιά στη μεγαλύτερη χώρα της λατινικής Αμερικής. Ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας έχει ταχθεί ανοιχτά κατά των μαύρων, των ομοφυλόφιλων αλλά σεξιστική είναι και η αντιμετώπιση των γυναικών εκ μέρους του.

Στη σημερινή τελετή ο Μπολσονάρο ορκίστηκε ότι “θα υπερασπίζεται και θα εφαρμόζει το Σύνταγμα” και ότι θα εργαστεί “για την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της Βραζιλίας”. Χιλιάδες υποστηρικτές του Μπολσονάρο συγκεντρώθηκαν από νωρίς έξω από το μέγαρο Πλανάλτο για να δουν τον πρόεδρο να παραλαμβάνει από τα χέρια του προκατόχου του, Μισέλ Τέμερ, την προεδρική ταινία, το σύμβολο της προεδρίας.

Πριν ξεκινήσει η τελετή, ο Μπολσονάρο και η σύζυγός του διέσχισαν την Μπραζίλια μέσα σε μια ανοιχτή Rolls Royce, ενώ οι υποστηρικτές του τον επευφημούσαν επαναλαμβάνοντας ρυθμικά το προεκλογικό σύνθημά του: “Η Βραζιλία πάνω απ’ όλα, ο Θεός πάνω απ’ όλους”.

Σύνθημα που θυμίζει κάτι από Τραμπ, όπως και τα σχέδια του, καθώς έχει πει ότι θα αποσύρει τη Βραζιλία από τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή και ότι θα κατασκευάσει υδροηλεκτρικά φράγματα στον Αμαζόνιο ή θα εγκρίνει εξορύξεις στα εδάφη του.

Ads

Η αριστερά από την πλευρά της, και κυρίως το Κόμμα των Εργατών του πρώην προέδρου Λούλα, μποϊκοτάρισε την τελετή.