Να κάνουν όσα περισσότερα μπορούν για να υποστηρίξουν την παλαιστινιακή κυβέρνηση στη Δυτική Όχθη και να κινητοποιηθούν για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ κάλεσε σήμερα τα αραβικά κράτη ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Ζήτησε επίσης από όλα τα κράτη να υποστηρίξουν την ειρηνευτική διαδικασία για τη Μέση Ανατολή λέγοντας ότι αν στηρίξουν τη διαπραγμάτευση μπορεί σε ένα χρόνο να είναι μέλος του ΟΗΕ η ανεξάρτητη Παλαιστίνη.

Ads

«Πολλοί μέσα στην αίθουσα αυτή θεωρούν τους εαυτούς τους φίλους των Παλαιστίνιων. Αλλά αυτή η άποψη πρέπει τώρα να υποστηριχτεί και με πράξεις», είπε και κάλεσε όλους να μην επιτρέψουν στην τρομοκρατία ή στις ταραχές να διαταράξουν τις συνομιλίες.

Ζήτησε επίσης από τις δύο πλευρές να αφήσουν παράμερα «τις μικροπολιτικές» και τα παλιά επιχειρήματα και να κάνουν την ευκαιρία αυτή για ειρήνη, επιτυχή. Από το Ισραήλ ζήτησε συγκεκριμένα να παρατείνει το μορατόριουμ στην εποικιστική δραστηριότητα στη Δυτική Όχθη.

«Μπορούμε να χάσουμε πολύ χρόνο αναφερόμενοι σε διάφορα επιχειρήματα τα οποία όμως δεν θα βοηθήσουν κατ’ ουδένα τρόπο ένα παιδάκι είτε είναι από το Ισραήλ είτε από τους Παλαιστίνιους να έχει στο μέλλον μια καλύτερη ζωή» είπε ο αμερικανός πρόεδρος.

Ads

Συλλήψεις από τη Χαμάς Παλαιστινίων – «συνεργατών του Ισραήλ»

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι συνέλαβε πολλούς Παλαιστίνιους στη Γάζα με την υποψία ότι συνεργάζονταν με το Ισραήλ για να δολοφονήσουν ανώτερα στελέχη της οργάνωσης και να τοποθετήσουν βόμβες σε στρατόπεδα εκπαίδευσης και κυβερνητικά γραφεία.

Η ανακοίνωση έγινε την ώρα που το στρατιωτικό δικαστήριο της Χαμάς καταδίκασε σε θάνατο έναν άνδρα ο οποίος κατηγορούνταν ότι βοήθησε τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ, σύμφωνα με τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Ο Έχαμπ αλ Γκσάιν εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών της Γάζας δεν διευκρίνισε πόσοι είναι οι συλληφθέντες, ανάφερε μόνο ότι ανάμεσά τους υπάρχουν και γυναίκες. Ακόμα, υπογράμμισε ότι όσοι από τους υπόπτους παραδόθηκαν στις αρχές δεν θα διωχθούν, αλλά θα “επανενταχθούν”, ενώ η ταυτότητά τους δεν θα γίνει γνωστή.