Σε διάγγελμά του ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, ζήτησε να μην αλλοιωθούν τα στοιχεία του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών που κατερρίφθη στην ανατολική Ουκρανία και τόνισε ότι όλες οι πλευρές πρέπει να προχωρήσουν σε κατάπαυση πυρός για να διεξαχθεί η έρευνα. Είπε, δε, ότι οι ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα έχουν την δυνατότητα να επιβάλουν ακόμη βαρύτερες ποινές στην Ρωσία «αλλά σε αυτό το σημείο θα πρέπει η Μόσχα και ο κ. Πούτιν να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν να στηρίζουν τους αυτονομιστές».

Ads

Παρόλα αυτά, σημείωσε ότι δεν θα ήθελε να προτρέξει των γεγονότων και να αποδώσει ευθύνες για την κατάρριψη του αεροσκάφους «αν και είναι σαφές από τις πληροφορίες ότι ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από περιοχή των αυτονομιστών» και τόνισε ότι δεν θα υπάρξει εμπλοκή του αμερικανικού στρατού. «Ο κ. Πούτιν, όμως, πρέπει να ξέρει ότι δεν θα επιτρέψουμε τα στρατεύματά του να περάσουν τα σύνορα της Ουκρανίας. Εκείνος έχει τώρα τον μεγαλύτερο έλεγχο», συμπλήρωσε.

Νωρίτερα οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν ανακοινώσει ότι το αεροπλάνο κατερρίφθη από πύραυλο που εκτοξεύθηκε από περιοχή των αυτονομιστών, κάτι που επανέλαβε και ο Ομπάμα. Επίσης, άφησαν να εννοηθεί ότι η Ρωσία μπορεί να προσέφερε “τεχνική βοήθεια” στους αυτονομιστές για την κατάρριψη. Ο Αμερικανός Πρόεδρος είπε ότι «οι φιλορώσοι φέρουν βαρύ οπλισμό, είναι καλά εκπαιδευμένοι και αυτό δεν αποτελεί ατύχημα. Έχουν στήριξη».

«Ξανά και ξανά, η Ρωσία έχει αρνηθεί να κάνει συγκεκριμένα βήματα για αποκλιμάκωση της κρίσης. Θέλουμε να ακολουθήσει ένα δρόμο η Ρωσία που θα μπορούσε να οδηγήσει στην ειρήνη στην Ουκρανία, αλλά μέχρι στιγμής η Ρωσία αρνείται να το ακολουθήσει» πρόσθεσε, λέγοντας ότι έχει έρθει η ώρα να σταματήσουν οι εχθροπραξίες – οι οποίες συνεχίστηκαν και σήμερα με βομβαρδισμούς από τις ουκρανικές δυνάμεις. 

Ads

Είπε επίσης ότι τις προσεχείς ημέρες θα υπάρξουν συναντήσεις σε επίπεδο κορυφής προκειμένου να αποφασιστεί ποια θα είναι η δράση της διεθνούς κοινότητας μετά την κατάρριψη του αεροπλάνου.