Το δεύτερο μαύρο κουτί του αεροσκάφους της Malaysia Airlines που κατερρίφθη χθες στην ανατολική Ουκρανία εντόπισαν ομάδες έρευνας που εργάζονται στα συντρίμμια, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Στο πολιτικό αεροσκάφος επέβαιναν 280 επιβάτες και 15 μέλη του πληρώματος και είναι όλοι νεκροί. Κίεβο και αυτονομιστές αλληλοκατηγορούνται για τη συντριβή του αεροσκάφους ενώ η διεθνής κοινότητα καλεί σε παύση πυρός για τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας για το συμβάν. Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών που επιβεβαίωσαν χθες την κατάρριψη από πύραυλο, σήμερα “δείχνουν” τους αυτονομιστές ως υπαίτιους. 

Ads

 
Χθες μετά τη συντριβή του αεροσκάφους το Κίεβο είχε καταγγείλει ότι οι αυτονομιστές εμπόδισαν την πρόσβαση Ουκρανών αξιωματούχων στην περιοχή και στη συνέχεια ήρθε η ανακοίνωση των αυτονομιστών για την ανεύρεση του πρώτου μαύρου κουτιού. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν πρόκειται για ατύχημα αλλά για τρομοκρατική ενέργεια δείχνοντας τη Ρωσία. Ηγετικό στέλεχος των αυτονομιστών απέρριψε την κατηγορία λέγοντας ότι το αεροπλάνο κατερρίφθη από πύραυλο που δεν διαθέτουν οι αντάρτες και έριξε την ευθύνη στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Το Κίεβο κατηγόρησε και ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Από την πλευρά του ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, κάλεσε τον Πούτιν να αποφασίσει εάν θα συνεχίσει να στηρίζει τους αυτονομιστές, ενώ σημείωσε ότι τις προσεχείς ημέρες θα υπάρξουν συναντήσεις σε επίπεδο κορυφής για να αποφασιστεί η δράση της διεθνούς κοινότητας.

Βίντεο από τη συντριβή

Πάντως νωρίτερα σήμερα, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανακοίνωσε ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές συμφώνησαν να επιτρέψουν την πρόσβαση στην περιοχή της καταστροφής στους διεθνείς εμπειρογνώμονες και να συνεργασθούν με τις αρμόδιες ουκρανικές αρχές ως προς όλα τα πρακτικά ζητήματα που τίθενται στο πλαίσιο της διενέργειας των ερευνών και της περισυλλογής των πτωμάτων. Κατόπιν της ανακοίνωσης μέλη του ΟΑΣΕ προσέγγισαν το σημείο της συντριβής αλλά ήρθαν αντιμέτωποι με πυρά αυτονομιστών και έτσι απομακρύνθηκαν πάλι. 
 
Στην ανακοίνωση του ΟΑΣΕ αναφέρεται ότι μία «ομάδα επαφής» αποτελούμενη από εκπροσώπους της Ουκρανίας, της Ρωσίας και του ΟΑΣΕ είχαν τηλεδιάσκεψη με τους αυτονομιστές, οι οποίοι και δεσμεύθηκαν ότι θα συνεργασθούν με τις ουκρανικές αρχές στις έρευνες, οι οποίες ήδη έχουν τεθεί εν αμφιβόλω καθώς από όλες τις πλευρές εκφράζονται φόβοι για φαλκίδευση των στοιχείων. 
 
Επίσης το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με ψήφισμά του κάλεσε σε διεθνή ανεξάρτητη έρευνα του γεγονότος. το οποίο καλεί στη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας και την απόδοση της «απαιτούμενης ευθύνης» για την κατάρριψη. Η Ρωσία καθυστέρησε για αρκετές ώρες την υιοθέτηση προκειμένου να εξετάσει περαιτέρω το κείμενο. Στο μεταξύ ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν ζήτησε να υπάρξει εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία και να ξεκινήσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. 

Ads

Θύματα: Στο αεροσκάφος επέβαιναν 154 Ολλανδοί, 43 Μαλαισιανοί (οι 15 από τους οποίους ήταν μέλη του πληρώματος), 27 Αυστραλοί, 12 Ινδονήσιοι, 9 Βρετανοί, 4 Γερμανοί, 5 Βέλγοι, 3 Φιλιππινέζοι και ένας Καναδός. Οι εθνικότητες των άλλων επιβατών εξακολουθούν να ερευνώνται. 

Πολίτες στο Κίεβο αποτίουν φόρο τιμής στους νεκρούς του μαλαισιανού αεροσκάφους

Το αεροσκάφος που σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Μαλαισίας δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου κατερρίφθη από πύραυλο – σύμφωνα με το ουκρανικό Υπουργείο τύπου Buk. Αμερικανοί εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι η κατάρριψη έγινε με πύραυλο εδάφους – αέρος τύπου SA-11, SA-17 ή SA-20 (όλοι ρωσικής κατασκευής). Ωστόσο, τα διεθνή μέσα αναφέρουν ότι πρόσβαση σε τέτοια μέσα έχουν και οι δυο πλευρές.

«Συνομιλίες που δείχνουν τους φιλορώσους» δημοσιεύει το Κίεβο

Στο μεταξύ, η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών SBU δημοσίευσε την Παρασκευή τρία ηχητικά αποσπάσματα, τα οποία υποστηρίζει ότι είναι καταγεγραμμένες τηλεφωνικές συνομιλίες φιλορώσων ενόπλων που τους δείχνουν ως υπεύθυνους. Η γνησιότητα των συνομιλιών είναι αδύνατο να επιβεβαιωθεί ή να διαψευστεί ανεξάρτητα.
 
Η πρώτη συνομιλία γίνεται λίγο πριν τις πέντε το απόγευμα μεταξύ ενός άνδρα που αναφέρεται από την SBU ως ο Ιγκόρ Μπέζλερ, ηγετικό στέλεχος των ενόπλων στο Ντονέτσκ, και του Ρώσου συνταγματάρχη Βασίλι Γεράριν, τον οποίο οι ουκρανικές αρχές κατηγορούν ότι συνεργάζεται με τους φιλορώσους. Σε αυτήν, ο «Μπέζλερ» αναφέρει στον Γεράνιν ότι «μόλις καταρρίψαμε ένα αεροπλάνο, έπεσε έξω από το Γενακίεβο». Ο συνομιλητής του τον ρωτά για τους πιλότους, παίρνει την απάντηση ότι στάλθηκε ομάδα στο σημείο και ότι η κατάρριψη είχε γίνει πριν από μισή ώρα.

Η δεύτερη συνομιλία, περίπου 40 λεπτά αργότερα, γίνεται μεταξύ δύο ενόπλων που αναφέρονται ως «Ταγματάρχης» και ως «Έλληνας». Ο πρώτος λέει στον δεύτερο ότι το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από κοζάκους του σημείου ελέγχου στο Τσερνουχίνο και λέει ότι έχουν βρεθεί μόνο σοροί πολιτών. Σε ερώτηση του δεύτερου εάν υπάρχουν όπλα ή έγγραφα, η απάντηση για τα όπλα είναι αρνητική ενώ αναφέρεται ότι βρέθηκαν στοιχεία ενός φοιτητή από την Ινδονησία από πανεπιστήμιο του Τόμπσον.
 
Η τρίτη συνομιλία γίνεται μεταξύ ενός άγνωστου ενόπλου και του κοζάκου «οπλαρχηγού» Νικολάι Κοζίτσιν. Ο πρώτος αναφέρει ότι υπάρχουν σοροί γυναικών και παιδιών και εκφράζει την απορία του επειδή πίστευε ότι επρόκειτο για μεταγωγικό στρατιωτικό αεροσκάφος Antonov 26 αλλά η ουρά γράφει Malaysia Airlines. Ο Κοζίτσιν, αναφέροντας το ενδεχόμενο κατασκοπείας, υποστηρίζει ότι «δεν θα έπρεπε να πετούν, εδώ γίνεται πόλεμος».

Νωρίτερα η επίσημη εφημερίδα του Κιέβου «Ουκράινσκαγια Πράβντα» είχε αναφέρει ότι ο γενικός εισαγγελέας της χώρας Βιτάλι Γιαρέμα ενημέρωσε τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο ότι οι ρωσόφωνοι αντάρτες «ποτέ δεν απέκτησαν πυραυλικά συστήματα Buk-M1 ή S-300», όπως στο παρελθόν είχε αναφερθεί.

Ρωσία: Τα αντιαεροπορικά της Ουκρανίας ενεργοποιήθηκαν

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι κατέγραψε την Πέμπτη ενεργοποίηση ραντάρ τύπου «Κούπολ» σε συστοιχία «Buk-M1», εγκατεστημένη 30 χιλιόμετρα νοτίως του Ντονέτσκ. Μάλιστα είπε ότι τα στοιχεία που έχει στην διάθεσή του θα τα δώσει στην δημοσιότητα σήμερα. Κατά το ρωσικό πρακτορείο, το σημείο της πτώσης του μαλαισιανού αεροσκάφους βρίσκεται εντός της ζώνης ελέγχου δύο ουκρανικών συστοιχιών μεγάλου βεληνεκούς S-200 και τριών συστοιχιών μεσαίου βεληνεκούς Buk-M1.

image

* Πένθος: Για «μαύρη ημέρα» για την Ολλανδία έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Φρανς Τίμερμανς. Ο Ολλανδός υπουργός τόνισε ότι είναι αναγκαίο να διεξαχθεί μια ανεξάρτητη έρευνα για τις συνθήκες υπό τις οποίες συνετρίβη το επιβατικό αεροσκάφος. (Στη φωτογραφία ο ολλανδικός Τύπος της ημέρας)