Ένα πολιτικό αεροσκάφος των Μαλαισιανών αερογραμμών κατερρίφθη από πύραυλο στην ανατολική Ουκρανία. Στο Boeing επέβαιναν 280 επιβάτες και 15 μέλη του πληρώματος. Την πτώση, που αρχικά μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Interfax, επιβεβαίωσε ο ουκρανικός στρατός τονίζοντας ότι όλοι οι επιβαίνοντες είναι νεκροί καθώς τα σωστικά συνεργεία διαπίστωσαν ότι στον χώρο της συντριβής είναι διάσπαρτα πτώματα. Ανάμεσα στους επιβάτες ήταν σύμφωνα με πληροφορίες δεκάδες Ολλανδοί, τέσσερις Γάλλοι, 23 Αμερικανοί και Βρετανοί. 

Ads

Το ουκρανικό Υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι το αεροσκάφος χτυπήθηκε από πύραυλο τύπου Buk τον οποίο εκτόξευσαν οι φιλορώσοι αυτονομιστές στα ανατολικά της χώρας. Οι αρχές της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ, πάνω από την οποία πετούσε το αεροσκάφος, δήλωσαν ότι δεν έχουν καμία σχέση καθώς τα αντιεροπορικά τους όπλα δεν φτάνουν στα 33.000 πόδια όπου πετούσε το boeing. Και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του Κιέβου δεν ευθύνονται για το συμβάν. Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών επιβεβαίωσαν ότι το αεροσκάφος κατερρίφθη από πύραυλο αλλά δεν μπορούν μέχρι στιγμής να διασαφηνίσουν την προέλευσή του. 

image

image

Ads

Σύμφωνα με το Interfax, οι φιλορώσοι αυτονομιστές βρήκαν και έχουν στην κατοχή τους το μαύρο κουτί του αεροσκάφους δηλώνοντας ότι θα το παραδώσουν στις ρωσικές αρχές. Οι ίδιοι ζητούν τριήμερη κατάπαυση πυρός για να διεξαχθούν οι έρευνες στα συντρίμμια, όμως ο επικεφαλής της ουκρανικής ομάδας για την διαχείριση εκτάκτων καταστάσεων δήλωσε ότι ο χώρος έχει καταληφθεί από “τρομοκράτες”. 

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν οι Πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Μπαράκ Ομπάμα και Βλάντιμιρ Πούτιν. Λευκός Οίκος και Κρεμλίνο ανακοίνωσαν ότι είναι έτοιμοι να προσφέρουν όποια βοήθεια τους ζητηθεί. Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, επέστρεψε εσπευσμένα στο Άμστερνταμ. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, ζήτησε έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις, η οποία θα γίνει την Παρασκευή πιθανότατα. 

Σύμφωνα με τους ανταποκριτές του Associated Press και της Washington Post, όμως, εθεάθησαν συστήματα αεράμυνας παρεμφερή του Buk σε κοντινή πόλη. 

Η εταιρία Malaysia Airlines και το Υπουργείο Μεταφορών της Μαλαισίας αρχικά δήλωσαν ότι δεν έχουν καμία ενημέρωση για την πτώση του αεροσκάφους, αλλά κατόπιν ανακοίνωσαν ότι έχασαν επαφή με την πτήση ΜΗ17. Υπενθυμίζεται ότι είναι το δεύτερο ατύχημα με αεροσκάφος της συγκεκριμένης εταιρίας. Πριν από λίγους μήνες η πτήση ΜΗ370 με περισσότερους από 300 επιβάτες χάθηκε από τα ραντάρ και μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί. 

image

Η πτήση που κατέπεσε στην Ουκρανία εκτελούσε δρομολόγιο από το Άμστερνταμ προς την Κουάλα Λουμπούρ. Η φωτογραφία (πάνω) είναι από την απογείωση του συγκεκριμένου αεροπλάνου σήμερα.

image

image

Νωρίτερα το Κίεβο είχε κατηγορήσει την Πολεμική Αεροπορία της Ρωσικής Ομοσπονδίας ότι κατέρριψε χθες ένα ουκρανικό μαχητικό αεροσκάφος Σουχόι Su-25, το οποίο εκτελούσε «αποστολή στον εναέριο χώρο της ανατολικής Ουκρανίας». «Το αεροσκάφος μας κατερρίφθη, ο πιλότος κατάφερε να κάνει χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματός του», ανέφερε σε μια σύντομη ανακοίνωση του το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της ουκρανικής κυβέρνησης. Επίσης το Κίεβο είχε ήδη κατηγορήσει τη Ρωσία ότι κατέρριψε ένα στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος Αντόνοφ An-26, το οποίο συνετρίβη τη Δευτέρα όχι μακριά από τα σύνορα με τη Ρωσία. Η Μόσχα απάντησε και τις δυο φορές ότι δεν έχει καμία σχέση με τα περιστατικά. 

Μετά την συντριβή της πτήσης MH17 οι βρετανικές, γερμανικές, γαλλικές, τουρκικές, ρωσικές και αμερικανικές αερογραμμές ανακοίνωσαν ότι δεν θα πετούν πάνω από τον ουκρανικό εναέριο χώρο. Ήδη πολλές πτήσεις που ήταν στον αέρα άλλαξαν την πορεία τους για να αποφύγουν την Ουκρανία. Υπηρεσίες, όπως η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας των ΗΠΑ, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας και ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO), μια υπηρεσία του ΟΗΕ, είχαν προειδοποιήσει από τον Απρίλιο ότι οι αεροπορικές εταιρείες αντιμετωπίζουν «σοβαρούς κινδύνους» στην περιοχή και τις είχαν συμβουλεύσει να επιλέγουν εναλλακτικές οδούς. H Eurocontrol, που εδρεύει στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε ότι οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας έχουν ήδη εκτρέψει τις πτήσεις που βρίσκονται ήδη στον αέρα και ότι έχει εκδώσει οδηγία προς όλους τους πιλότους στον κόσμο να αποφεύγουν την περιοχή κοντά στα σύνορα Ουκρανίας-Ρωσίας.