Για «τρομοκρατική ενέργεια» έκανε λόγο σε νέο διάγγελμά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα αναφερόμενος στις δύο βομβιστικές επιθέσεις στο μαραθώνιο της Βοστόνης από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 3 άνθρωποι και τραυματίστηκαν πάνω από 140, εκ των οποίων ορισμένοι σοβαρά. Μεταξύ των νεκρών είναι και ένα 8χρονο αγόρι. Στις ΗΠΑ έχει σημάνει συναγερμός, ενώ οι αρχές μελετούν βίντεο και φωτογραφίες αναζητώντας στοιχεία ώστε να μπορέσουν να εντοπίσουν τους δράστες. Σύμφωνα πληροφορίες που δημοσιεύουν μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ κατά πάσα πιθανότητα το χτύπημα οφείλεται σε εσωτερική τρομοκρατία. 

Ads

 
Όπως είπε ο Μπαράκ Ομπάμα πρόκειται για «τρομοκρατική επίθεση και ως τέτοια ερευνάται από τις ομοσπονδιακές αρχές». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε πως μέχρι τώρα δεν γνωρίζει«ούτε ποιοι διέπραξαν αυτή την επίθεση ούτε ποια ήταν τα κίνητρά τους.
 
«Κάθε φορά που μια βόμβα χρησιμοποιείται κατά αθώων πολιτών είναι μια πράξη τρομοκρατίας», τόνισε στο διάγγελμά του από τον Λευκό Οίκο. «Δεν γνωρίζουμε ωστόσο ακόμα ποιος την έκανε και γιατί», σημείωσε.
 
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σημείωσε ότι οι αμερικανικές αρχές δεν γνωρίζουν ακόμη το αν οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί της επίθεσης είναι τρομοκράτες από το εσωτερικό ή το εξωτερικό, ή πρόκειται για πράξη μεμονωμένου «κακόβουλου στοιχείου».
 
«Είναι σαφές πως είμαστε στην αρχή των ερευνών. Αλλά θα το μάθουμε. Θα βρούμε ποιος επιτέθηκε στους πολίτες μας και θα τον φέρουμε ενώπιον της δικαιοσύνης», δήλωσε ο Ομπάμα.
 
Διαβάστε επίσης:

[jwplayer |file=https://www.youtube.com/watch?v=sD4Cq43xPXs]

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ πρόσθεσε ότι «οι Αμερικανοί αρνούνται να τρομοκρατηθούν» και έπλεξε το εγκώμιο πολιτών και υπηρεσιών ασφαλείας, για την «ηρωική και αλληλέγγυα» στάση την οποία επέδειξαν μετά τη διπλή επίθεση.
 
Πρόσθεσε ακόμη ότι έχει διατάξει τη λήψη των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στο FBI και σε όλες τις υπόλοιπες υπηρεσίες ασφαλείας οι οποίες εμπλέκονται στην έρευνα της υπόθεσης.

Ads

Σημειώνεται πως η Βοston Globe αναφέρει πως σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις οι μηχανισμοί ήταν πρόχειρα φτιαγμένοι και παραπέμπουν σε «ερασιτεχνικό χτύπημα» διαφορετικά θα είχαν σκοτωθεί, όπως αναφέρεται, σαφώς περισσότεροι άνθρωποι. Σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα, σημειώνεται, η επίθεση δεν φαίνεται να προέρχεται από κάποια διεθνή τρομοκρατική οργάνωση αλλά μοιάζει περισσότεροι με ένα χτύπημα από το  εσωτερικό.
 
Σύμφωνα με τον ειδικό της τρομοκρατίας Brian Michael Jenkins «ο αγαπημένος υποψήφιος όλων θα είναι σίγουρα κάποιος μουσουλμάνος, αλλά πραγματικά υπάρχουν πολλές άλλες πιθανότητες».