Με τα συγχαρητήρια και την τιμή στους νικητές του «Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου», αλλά και τους προστάτες σήμερα του Ντόνμπας, στην ανατολική Ουκρανία, άρχισε την ομιλία του στην Κόκκινη Πλατεία ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, επ’ ευκαιρία της 77ης επετείου της λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ads

Αφού τόνισε την περηφάνια του για την «γενιά των νικητών» ανέφερε πως «το καθήκον μας είναι να φυλάμε τη μνήμη τους αποτίοντας φόρο τιμής «σε αυτούς που συνέτριψαν το φασισμό».

Στην συνέχεια, επέρριψε αποκλειστικά τις ευθύνες για ότι συμβαίνει στην Ουκρανία στις χώρες της Δύσης και το ΝΑΤΟ και είπε πως η ρωσική επέμβαση υπήρξε «προληπτική» καθώς αρκετές ημέρες πριν την «ειδική επιχείρηση» ξένοι σύμβουλοι και τακτικές αποστολές σύγχρονων όπλων βρισκόταν σε εξέλιξη με σκοπό την εισβολή στο Ντονμπάς με τη Ρωσία να «απαντά στους εισβολείς».

«Η Δύση ετοιμαζόταν να εισβάλει στη γη μας», δήλωσε στην ομιλία του κατά την Ημέρα της Νίκης ενώ πρόσθεσε πως «το ΝΑΤΟ δημιουργούσε απειλές στα σύνορά μας».

Ads

Ο Βλ. Πούτιν αναφερόμενος πάντα στην περίοδο πριν την 24η Φεβρουαρίου επικαλέστηκε την μη τήρηση των συμφωνιών για «ίση και αδιαίρετη ασφάλεια για όλους» και τόνισε με εμφατικό τρόπο πως οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν ήθελαν να ακούσουν τη Ρωσία.

«Η Ρωσία ήταν πάντα υπέρ της δημιουργίας ενός συστήματος ίσης και αδιαίρετης ασφάλειας, ενός συστήματος ζωτικής σημασίας για ολόκληρη την παγκόσμια κοινότητα», τόνισε ο Πούτιν. «Τον περασμένο Δεκέμβριο, προτείναμε να συνάψουμε μια συμφωνία για τις εγγυήσεις ασφαλείας, η Ρωσία κάλεσε τη Δύση να έχει έναν ειλικρινή διάλογο, να βρει λογικές συμβιβαστικές λύσεις, να λάβει υπόψη του τα συμφέροντα του άλλου. Μάταια! Οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν ήθελαν να ακούσουν εμάς», δήλωσε ο Ρώσος ηγέτης και συνέχισε: «Μας υποτίμησαν, μας υποβάθμισαν αλλά τα καταφέρνουμε» αναφερόμενος και στο σήμερα και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος επέρριψε ευθύνες στις ΗΠΑ για την «αγακλιά» προς τους οπαδούς του Μπαντέρα στην Ουκρανία  και έκρινε πως η σύγκρουση της Ρωσίας επί ουκρανικών εδαφών ήταν «αναπόφευκτη».

«Οι στρατιωτικοί της Ρωσικής Ομοσπονδίας (…) μάχονται για τον λαό στο Ντονμπάς, για την ασφάλεια της πατρίδας» είπε για τις μάχες που διεξάγονται. Έπειτα, ο Πούτιν πρόσθεσε ότι η Ρωσία, σε αντίθεση με τη Δύση, δεν θα εγκαταλείψει ποτέ την αγάπη για την πατρίδα, την πίστη και τις παραδοσιακές αξίες.

«Δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ την αγάπη για την πατρίδα, την πίστη και τις παραδοσιακές αξίες, τα έθιμα των προγόνων μας, τον σεβασμό για όλους τους λαούς και τους πολιτισμούς. Και στη Δύση, αυτές οι χιλιόχρονες αξίες, προφανώς, αποφάσισαν να ακυρωθούν» τόνισε.

Τέλος, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έκλεισε την ομιλία του με τα εξής λόγια: «Η Ουκρανία δεν έχει καμία σχέση με τη Ρωσία: “Δόξα στις ένδοξες ένοπλες δυνάμεις μας, για τη Ρωσία, για τη νίκη! Ζήτω!”»