Ένα πρόγραμμα ανάπτυξης, που έχει ως στόχο να βάλει ξανά την Eυρωπαϊκη Ένωση σε τροχιά ευημερίας, μέσω, όμως, μιας αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας για όλα τα κράτη – μέλη, προτείνουν, σε επιστολή τους προς τους προέδρους της ΕΕ και της Επιτροπής, Χέρμαν βαν Ρομπάϊ και Ζοσέ Μπαρόζο, οι Πρωθυπουργοί της Ολλανδίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Ads

Ειδικότερα στην επιστολή τους τονίζουν ότι «η σοβαρότητα της κρίσης που αντιμετωπίζουμε σήμερα, δείχνει πόσο σημαντική είναι μία νέα ατζέντα ανάπτυξης στην ΕΕ».

Οι τρεις πρωθυπουργοί υπογραμμίζουν ότι είναι απολύτως απαραίτητο να εφαρμοστεί μία αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία, σε συνδυασμό με διαρθρωτικές αλλαγές που θα τεθούν σε εφαρμογή από τα κράτη – μέλη σε εθνικό επίπεδο. Παράλληλα, προσθέτουν ότι η υγιής διαρθρωτική ανάπτυξη αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα, σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, των δημοσίων οικονομικών της Ε.Ε.

Επίσης οι τρεις ηγέτες προχωρούν σε συγκεκριμένες προτάσεις για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να ενισχυθεί η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα στην Ε.Ε., «μέσω ανοιχτών και ανταγωνιστικών αγορών, τόσο σε εθνικό όσο και σε κοινοτικό επίπεδο, καινοτομίας, πρόσβασης στη χρηματοδότηση, έξυπνης νομοθεσίας, πράσινης τεχνολογίας και ισχυρής ενιαίας αγοράς».

Ads

Οι προτάσεις αυτές θα τεθούν υπόψη των ηγετών της Ε.Ε. κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 23ης Οκτωβρίου.