Για τέσσερα περίπου λεπτά η μέρα έγινε νύχτα όταν ο μαύρος δίσκος της Σελήνης πήρε τη θέση του Ήλιου, ο ουρανός σκοτείνιασε σαν να είναι αυγή και εκατομμύρια άνθρωποι είχαν την ευκαιρία να δουν το στέμμα του Ήλιου, δηλαδή την εξωτερική του ατμόσφαιρα.

Ads

Σύμφωνα με τους ειδικούς της NASA, την ολική έκλειψη ηλίου παρακολούθησαν τουλάχιστον 300 εκατ. άνθρωποι από το Μεξικό έως τον Καναδά.

Την παράσταση έκλεψε ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ που ανάρτησε στην ψηφιακή πλατφόρμα Χ, ένα εντυπωσιακό βίντεο που δείχνει την έκλειψη του ηλίου, όπως φαίνεται μέσα από έναν από τους δορυφόρους του.

Η Σελήνη πέρασε ακριβώς ανάμεσα στην Γη και τον Ηλιο, καλύπτοντας ολόκληρο τον ηλιακό δίσκο, αφήνοντας ορατή μονάχα την στεφάνη του, δημιουργώντας την μυστηριώδη άλω περιμετρικά των συγχρονισμένων πλανητών.

Η NASA κάλυψε ζωντανά το φαινόμενο από τις 8 μ.μ. ώρα Ελλάδας και για τρεις ώρες από τοποθεσίες σε όλες τις ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία περίπου 31,5 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν κατά μήκος του μονοπατιού της έκλειψης, ενώ συνολικά πάνω από 300 εκατομμύρια άτομα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν έστω και μερική έκλειψη.