Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς προειδοποίησε σήμερα (15/4) το Ιράν να μην προχωρήσει σε νέα επίθεση στο Ισραήλ, απευθυνόμενος και στην ισραηλινή κυβέρνηση ζητώντας να συμβάλλει από την πλευρά της στην αποκλιμάκωση της έντασης.

Ads

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο γερμανός Καγκελάριος σε συνέντευξη Τύπου στη Σαγκάη όπου και πραγματοποιεί επίσκεψη, ήταν εντυπωσιακός ο τρόπος που απέκρουσε το Ισραήλ την επίθεση και συμβούλεψε σχετικά να υπάρξει αποκλιμάκωση στο θέμα.

Ο Όλαφ Σολτς αναφέρθηκε στις εμπορικές αντιθέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και την Κίνα και υποστήριξε ότι θα πρέπει να υπάρχουν συνθήκες δίκαιου ανταγωνισμού και όχι κίνητρα προστατευτισμού.

Ο ίδιος είπε ότι θα θέσει το ζήτημα της προμήθειας από την Κίνα αγαθών διπλής χρήσης, τα οποία η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει για στρατιωτικούς σκοπούς για τον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία. Στη δε διάρκεια της τηλεδιάσκεψης των ηγετών των χωρών της G7 χθες 14/4 ο Όλαφ Σολτς είπε «Η έκκλησή μας είναι πολύ σαφής: το Ιράν πρέπει να σταματήσει αυτή την επιθετικότητα».

Ads

Τι είπε για τη νομιμοποίηση της κάνναβης

Κι ενώ οι σοβαρές διεθνείς γεωπολιτικές εξελίξεις τρέχουν και θα περίμενε κανείς τον γερμανό Καγκελάριο να είναι εστιασμένος στις δηλώσεις του μόνο σ’ αυτές, ο Όλαφ Σολτς προέβη σε αναφορά σχετικά με τη χρήση της κάνναβης στη Γερμανία.

Πιο συγκεκριμένα, ο Όλαφ Σολτς χρειάστηκε να δώσει, σε Κινέζους φοιτητές στη Σαγκάη, διαβεβαιώσεις πως δεν καπνίζουν όλοι κάνναβη στη Γερμανία. Οι δηλώσεις του αυτές ήταν στο πλαίσιο του να τους καθησυχάσει σχετικά με την απόφαση νομιμοποίηση χρήσης κάνναβης.

Και ήρθαν ως απάντηση στη σχετική ερώτηση φοιτητή που ανέφερε ότι σκοπεύει από τον προσεχή Σεπτέμβριο να πάει για σπουδές στο Βερολίνο και είπε στον Σολτς, εάν θα έπρεπε να καπνίσει κάνναβη…

Ο Όλαφ Σολτς του είπε, «Η απάντηση είναι απλή: Μην καπνίσετε. Φέτος θα γίνω 66 ετών και δεν έχω ποτέ καπνίσει κάνναβη στη ζωή μου». Μάλιστα ο γερμανός Καγκελάριος συνέχισε τονίζοντας ότι εάν αποφασίσει να σπουδάσει στο Βερολίνο ο φοιτητής μπορεί να είναι έξω και να μην συναντήσει ποτέ κάποιον που καπνίζει κάνναβη.

Η στιχομυθία αυτή έγινε στον απόηχο της νέας νομοθετικής ρύθμισης που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Απριλίου 2024 και αφορά τη νομιμοποίηση της κάνναβης στη Γερμανία.