Το Ισραήλ ηγείται μιας ενορχηστρωμένης εκστρατείας με στόχο την καταστροφή της UNRWA, δήλωσε ο επικεφαλής αυτής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Ads

«Σήμερα, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια εκτεταμένη και συντονισμένη εκστρατεία υπό την ηγεσία του Ισραήλ, η οποία στοχεύει να καταστρέψει την UNRWA», δήλωσε ο Φιλίπ Λαζαρινί στον ελβετικό όμιλο εφημερίδων Tamedia, λέγοντας ότι πιστεύει ότι το αίτημα του Ισραήλ να παραιτηθεί ο ίδιος εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο.

«Αυτός είναι ένας μακροπρόθεσμος πολιτικός στόχος, γιατί πιστεύουν ότι αν καταργηθεί η υπηρεσία, το ζήτημα του καθεστώτος των Παλαιστινίων προσφύγων θα επιλυθεί διά παντός, και μαζί του, το δικαίωμα της επιστροφής. Υπάρχει ένας πολύ ευρύτερος πολιτικός στόχος πίσω από αυτή την ιστορία», πρόσθεσε.

Η UNRWA, που δημιουργήθηκε το 1949 για την βοήθεια των Παλαιστινίων προσφύγων είναι ο βασικός οργανισμός ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, που βιώνει σοβαρή ανθρωπιστική κρίση.

Ads

Το Ισραήλ πρόσφατα κατηγόρησε την UNRWA ότι είχε 12 εργαζομένους, από τους 13.000 που μετρά στη Λωρίδα της Γάζας, που είχαν εμπλακεί στην επίθεση της Χαμάς. Εσωτερική έρευνα του ΟΗΕ είναι σε εξέλιξη αναφορικά με τους εργαζομένους που κατηγορούνται από το Ισραήλ, από την οποία έχει εξαιρεθεί η UNRWA, και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες διόρισε ανεξάρτητη επιτροπή για να αξιολογήσει την «ουδετερότητα» της υπηρεσίας. Στον απόηχο των ισραηλινών κατηγοριών χώρες βασικοί δωρητές ανέστειλαν τη χρηματοδότησή τους στην υπηρεσία.

«Απλώς δείτε τον αριθμό των ενεργειών που έχει κάνει το Ισραήλ κατά της UNRWA», είπε ο Λαζαρινί, αναφερόμενος στην εντολή που δόθηκε στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο ισραηλινό λιμάνι Ασντόντ «να σταματήσουν να ξεφορτώνουν ορισμένες παραδόσεις τροφίμων για την UNRWA».

Σύμφωνα με τον Λαζαρινί, περισσότερες από 150 εγκαταστάσεις της UNWRA έχουν πληγεί τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

Το Ισραήλ ζήτησε από τον Λαζαρίνι να παραιτηθεί αφού ισραηλινές αρχές υποστήριξαν ότι μια από τις σήραγγες που χρησιμοποιούσε η Χαμάς αποκαλύφθηκε κάτω από τα κεντρικά γραφεία της υπηρεσίας στη Γάζα.

Ο Λαζαρινί εξήγησε ότι η σήραγγα ήταν 20 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης και ότι η UNRWA, ως ανθρωπιστική οργάνωση, δεν είχε κανέναν τρόπο να ανακαλύψει την ύπαρξη μιας εγκατάστασης σε τέτοιο βάθος.

Η κριτική του Ισραήλ «δεν απευθύνεται σε εμένα προσωπικά αλλά σε ολόκληρη την οργάνωση. Αυτές οι εκκλήσεις για την παραίτησή μου είναι μέρος μιας εκστρατείας για την καταστροφή της UNRWA», τόνισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κονδύλια ύψους περίπου 438 εκατομμυρίων δολαρίων – περισσότερα από τα μισά από τα αναμενόμενα έσοδα για το 2024 – έχουν παγώσει.

«Αν όλες οι χώρες συνεχίσουν την αναστολή πληρωμών, τότε η χρηματοδότηση της UNRWA θα βρεθεί γρήγορα σε σοβαρό κίνδυνο», προειδοποίησε.

«Από τον Μάρτιο και μετά, οι δαπάνες θα υπερβαίνουν τα έσοδα. Και χωρίς νέους δωρητές, η UNRWA θα αναγκαστεί να σταματήσει τη λειτουργία της τον Απρίλιο», συμπλήρωσε.

Διευκρίνισε ότι αυτό ισχύει για τη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και για δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στη Δυτική Όχθη, τη Συρία, την Ιορδανία και τον Λίβανο.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ δήλωσε ότι έχει συναντήσει με δωρητές και ότι ορισμένοι από αυτούς είναι «έτοιμοι να ξανασκεφτούν την απόφασή τους». Διευκρίνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καταβάλει εκ νέου τη συνεισφορά της ύψους περίπου 82 εκατ. ευρώ από τον Μάρτιο.

Ισραήλ: Δημοσίευσε βίντεο υποστηρίζοντας ότι δείχνει έναν εργαζόμενο της UNRWA να βάζει μέσα σε ένα όχημα ένα άψυχο σώμα Ισραηλινού κατά τις επιθέσεις της Χαμάς

Ένα βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα Ισραηλινοί αξιωματούχοι φέρεται να δείχνει έναν εργαζόμενο παροχής βοήθειας του ΟΗΕ να κουβαλά το άψυχο σώμα ενός Ισραηλινού άνδρα, που είχε πέσει νεκρός από πυρά, και να το βάζει μέσα στο πορτμπαγκάζ ενός οχήματος SUV και το όχημα να απομακρύνεται μετά από ένα χωριό του νότιου Ισραήλ κατά τη διάρκεια των επιθέσεων μαχητών της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Το βίντεο αναφέρθηκε για πρώτη φορά από την Washington Post και κοινοποιήθηκε επίσης στο διαδίκτυο από Ισραηλινούς αξιωματούχους, οι οποίοι ταυτοποίησαν τον εργαζόμενο ως τον Φαϊζάλ Αλί Μουσάλεμ αλ Ναάμι, κοινωνικό λειτουργό της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστινίους (UNRWA), στη Λωρίδα της Γάζας.

Αναφερόμενος στο βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι ισραηλινοί ο Τζόναθαν Φάουλερ, εκπρόσωπος της UNRWA, τόνισε: «Δεν είναι δυνατό για την UNRWA να επαληθεύσει το οπτικοακουστικό υλικό ή τις φωτογραφίες και να εξακριβώσει την ταυτότητα του ατόμου που εμφανίζεται. Δεν μας παρουσιάστηκε κανένα στοιχείο από τις ισραηλινές αρχές».

«Αλλά δεδομένου ότι διεξάγεται έρευνα από τις ανώτατες ερευνητικές αρχές του ΟΗΕ, καλούμε κάθε χώρα, μέρος ή φορέα που έχει πληροφορίες – συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών που είναι διαθέσιμες στο κοινό – να τις χορηγήσει στο Γραφείο Υπηρεσιών Εσωτερικής Εποπτείας στα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ για να βοηθήσουν στην διεξαγωγή αυτής της έρευνας», συμπλήρωσε ο Φάουλερ.

Στα πλάνα που τραβήχτηκαν από σύστημα παρακολούθησης κλειστού κυκλώματος (CCTV) φαίνεται ένα SUV λευκού χρώματος να μπαίνει στο κιμπούτς Μπεερί, μια από τις κοινότητες που επλήγησαν περισσότερο από τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Το όχημα σταματά μπροστά σε τρία πτώματα που κείτονται στο δρόμο και στο πεζοδρόμιο δίπλα σε ένα αναποδογυρισμένο φορητό ψυγείο πικνίκ. Ένας άνδρας βγαίνει από το αυτοκίνητο κρατώντας ένα τουφέκι. Ο οδηγός, ο οποίος είναι ντυμένος στα μαύρα και αναγνωρίζεται ως ο Ναάμι, ακολουθεί.

Μαζί κουβαλούν έναν από τους άντρες που κείτονται στο δρόμο πιάνοντας τον από τα χέρια και τα πόδια και τον βάζουν στο πορτμπαγκάζ του SUV. Στη συνέχεια, οι δυο τους κοιτάζουν για λίγο σκόρπια αντικείμενα πριν φύγουν από το κιμπούτς οδηγώντας το όχημα με την όπισθεν.

Ένα στιγμιότυπο του βίντεο αναρτήθηκε στο X από έναν εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού και ένα απόσπασμά του δημοσιεύτηκε από έναν αξιωματούχο του υπουργείου Εξωτερικών.

Το Reuters είχε δημοσιεύσει προηγουμένως τα ίδια πλάνα CCTV από το κιμπούτς Μπεερί, έχοντας επαληθεύσει την τοποθεσία συγκρίνοντας υποδομές, τη διάταξη των δέντρων και το σχήμα του δρόμου χρησιμοποιώντας δορυφορικές εικόνες και εικόνες αρχείων της περιοχής.

Το Reuters δεν επαλήθευσε όμως και δεν μπορούσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τις ταυτότητες των ανδρών που φαίνονται στο βίντεο.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ αναφέρθηκε στο βίντεο αυτό και είπε ότι πάνω από 30 εργαζόμενοι της UNRWA συμμετείχαν στη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου και βοήθησαν μαχητές της Χαμάς να πιάσουν ομήρους.