Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων (WFP) εκτιμά ότι σε επίπεδο καταστημάτων, τα τρέχοντα αποθέματα βασικών προϊόντων διατροφής στην Γάζα, επαρκούν για περίπου πέντε ακόμη ημέρες, με τους λιανοπωλητές να αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις κατά την ανανέωση αποθεμάτων από χονδρεμπόρους λόγω εκτεταμένης καταστροφής, ανασφάλειας και έλλειψης καυσίμων.

Ads

«Η πρόσβαση στο ψωμί είναι όλο και πιο δύσκολη. Ο μόνος λειτουργικός μύλος στη Γάζα παραμένει ανίκανος να αλέσει το σιτάρι λόγω έλλειψης ηλεκτρικής ενέργειας και καυσίμων. Έντεκα αρτοποιεία χτυπήθηκαν και καταστράφηκαν από τις 7 Οκτωβρίου», ανέφερε η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Μόνο ένα από τα αρτοποιεία που έχουν συμβληθεί από το WFP και οκτώ άλλα αρτοποιεία στις νότιες και μεσαίες περιοχές παρέχουν κατά διαστήματα ψωμί σε καταφύγια, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα αλευριού και καυσίμων.

«Οι άνθρωποι κάνουν πολλές ώρες ουρές στα αρτοποιεία, όπου είναι εκτεθειμένοι σε αεροπορικές επιδρομές. Η διανομή επισιτιστικής βοήθειας στους εκτοπισμένους στη βόρεια Γάζα σταμάτησε σχεδόν εντελώς τις τελευταίες ημέρες, μετά την εντατικοποίηση των χερσαίων επιχειρήσεων», πρόσθεσε η υπηρεσία.

Ads