Ανησυχία έχουν προκαλέσει οι εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας στους συμμάχους της Ρωσίας με την Κίνα και την Ινδία να εκφράζουν την δυσαρέσκεια τους για την εξέλιξη της «στρατιωτικής επιχείρησης» στο Κρεμλίνο.

Ads

Μπορεί στη συνάντηση που είχαν Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ στο Ουζμπεκιστάν να ανακοίνωσαν πως θα ενισχύσουν την συνεργασία τους, ωστόσο ο Ρώσος πρόεδρος παραδέχθηκε πως η Κίνα εγείρει ερωτήματα και ανησυχίες για όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία.

Ειδικότερα, ο Βλάντιμιρ Πούτιν προχώρησε σε μια «εξαιρετικά απροσδόκητη δημόσια παραδοχή», όπως επισημαίνει το Politico, δηλώνοντας πως ο ηγέτης της Κίνας είχε κάποιες «απορίες» και «ανησυχίες» για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αυτή η αναγνώριση της ύπαρξης εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών, συνεχίζει το δημοσίευμα, αποτελεί μια δραματική ανατροπή, ειδικά αν θυμηθεί κανείς πως τον Φερβουάριο, ο Πούτιν ταξίδεψε στο Πεκίνο για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, για να διακηρύξει μια «συνεργασία δίχως όρια» με τον Σι.

Ads

Η δυναμική αυτή φαίνεται πως αλλάζει, την ώρα που ο Πούτιν ανέφερε πως «εκτιμώ την ισορροπημένη θέση των Κινέζων φίλων μας για την κρίση στην Ουκρανία».

«Κατανοούμε τις ερωτήσεις και τις ανησυχίες σας ως προς αυτό και κατά τη σημερινή (σ.σ χθεσινή) συνάντηση θα εξηγήσουμε λεπτομερώς τη θέση μας για αυτό το θέμα, αν και έχουμε μιλήσει στο παρελθόν», πρόσθεσε, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Αποκαλυπτικό των σχέσεων τους ήταν και το γεγονός, όπως αναφέρει το Politico, πως το Πεκίνο αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε δημόσια δήλωση για τον πόλεμο στην Ουκρανία την Πέμπτη μετά το τετ-α-τετ Πούτιν – Σι, στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης.

Από την πλευρά του, ο Πούτιν ήταν πρόθυμος να εξάρει τη συνεργασία του με την Κίνα. «Ο κόσμος υφίσταται πολλές αλλαγές αυτή τη στιγμή, η μόνη σταθερά είναι η φιλία και η αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ Ρωσίας και Κίνας», είπε, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Τα κινεζικά κρατικά Μέσα ωστόσο, σχετικά με τη συνάντηση των δύο ανδρών, δεν έκαναν καμία αναφορά για την Ουκρανία και για «συνεργασία χωρίς περιορισμούς».

«Από την αρχή του τρέχοντος έτους, η Κίνα και η Ρωσία διατήρησαν μια αποτελεσματική στρατηγική επικοινωνία», είπε ο Σι, σύμφωνα με το CCTV. «Οι δύο χώρες έχουν συντονιστεί στενά στη διεθνή σκηνή για τη διατήρηση των βασικών κανόνων των διεθνών σχέσεων». Ο Σι δεσμεύθηκε επίσης να εμβαθύνει τις εμπορικές σχέσεις, τους γεωργικούς δεσμούς και τη συνδεσιμότητα με τη Ρωσία.

Το Πεκίνο τόνισε επίσης πως έχει την υποστήριξη του Πούτιν στο θέμα της Ταϊβάν. «Ο Σι επαίνεσε τη Ρωσία για την τήρηση της αρχής της μίας Κίνας και επεσήμανε ότι η Ταϊβάν είναι μέρος της Κίνας».

Κλείνοντας, το Politico αναφέρει πως οι σχέσεις με τη Μόσχα αναγκάζουν τον Σι να ισορροπεί σε μία λεπτή γραμμή. Ενώ βλέπει τη Ρωσία ως σύμμαχο έναντι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, δεν θέλει να αποξενωθεί από την Ουάσιγκτον ή την ΕΕ σε τέτοιο βαθμό που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει κυρώσεις ή άλλα οικονομικά προβλήματα, επειδή βοηθά τη Μόσχα στον πόλεμο.

«Ανησυχίες» και από Ινδία για τον πόλεμο στην Ουκρανία – Υπόσχεση Πούτιν για «τερματισμό το συντομότερο δυνατό»

Την επιθυμία του να τερματιστεί η σύγκρουση στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό, εξέφρασε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στον πρωθυπουργό της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, τονίζοντάς το όμως ότι η Ουκρανία έχει θέσει ως στόχο την επίτευξη των στόχων της στο πεδίο της μάχης.

Οι δηλώσεις έγιναν την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που επικαλείται μετάφραση της ινδικής τηλεόρασης των δηλώσεων του Πούτιν. Οι δύο ηγέτες μίλησαν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO).

Ο Πούτιν δήλωσε ότι κατανοεί τις ανησυχίες του Μόντι για τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Γνωρίζω τη θέση σας για τη σύγκρουση στην Ουκρανία και γνωρίζω τις ανησυχίες σας. Θέλουμε να θέσουμε τέλος σε όλο αυτό το συντομότερο δυνατό». Ο Πούτιν σημείωσε ότι το Κίεβο έχει απορρίψει τις διαπραγματεύσεις και είναι αποφασισμένο να πετύχει τους δικούς του στόχους «στο πεδίο της μάχης».

Ο Ναρέντρα Μόντι με τη σειρά του δήλωσε ότι τώρα δεν είναι ώρα για πόλεμο, καθώς η ασφάλεια των τροφίμων, των λιπασμάτων και των καυσίμων είναι από τις μεγαλύτερες ανησυχίες του κόσμου αυτή τη στιγμή.

«Γνωρίζω ότι η σημερινή εποχή δεν είναι εποχή για πόλεμο και σας μίλησα στο τηλέφωνο γι’ αυτό», είπε ο Μόντι στον Πούτιν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασία της Σαγκάης που πραγματοποιείται στο Ουζμπεκιστάν, προσθέτοντας ότι η δημοκρατία, η διπλωματία και ο διάλογος κρατούν τον κόσμο ενωμένο.

Στενές σχέσεις

«Οι εμπορικές μας συναλλαγές αυξάνονται, χάρη στις πρόσθετες προμήθειές σας ρωσικών λιπασμάτων στις ινδικές αγορές, οι οποίες έχουν αυξηθεί οκτώ και πλέον φορές. Είμαι αισιόδοξος ότι αυτό θα βοηθήσει σημαντικά τον γεωργικό τομέα της Ινδίας», δήλωσε ο Πούτιν.

Η Ρωσία προσπαθεί να δημιουργήσει στενότερους δεσμούς τόσο με την Κίνα όσο και με την Ινδία, καθώς η Μόσχα αντιμετωπίζει κυρώσεις από τη Δύση λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.

Και οι δύο χώρες έχουν αυξήσει τις αγορές ρωσικής ενέργειας, οι οποίες διαπραγματεύονται με έκπτωση στις παγκόσμιες αγορές καθώς οι δυτικές χώρες αγοράζουν λιγότερες προμήθειες.