Μπορεί στη χθεσινή συνάντηση που είχαν Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ στο Ουζμπεκιστάν να ανακοίνωσαν πως θα ενισχύσουν την συνεργασία τους, ωστόσο ο Ρώσος πρόεδρος παραδέχθηκε πως η Κίνα εγείρει ερωτήματα και ανησυχίες για όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία.

Ads

Ειδικότερα, ο Βλάντιμιρ Πούτιν προχώρησε σε μια «εξαιρετικά απροσδόκητη δημόσια παραδοχή», όπως επισημαίνει το Politico, δηλώνοντας πως ο ηγέτης της Κίνας είχε κάποιες «απορίες» και «ανησυχίες» για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αυτή η αναγνώριση της ύπαρξης εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών, συνεχίζει το δημοσίευμα, αποτελεί μια δραματική ανατροπή, ειδικά αν θυμηθεί κανείς πως τον Φερβουάριο, ο Πούτιν ταξίδεψε στο Πεκίνο για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, για να διακηρύξει μια «συνεργασία δίχως όρια» με τον Σι.

Η δυναμική αυτή φαίνεται πως αλλάζει, την ώρα που ο Πούτιν ανέφερε πως «εκτιμώ την ισορροπημένη θέση των Κινέζων φίλων μας για την κρίση στην Ουκρανία».

Ads

«Κατανοούμε τις ερωτήσεις και τις ανησυχίες σας ως προς αυτό και κατά τη σημερινή (σ.σ χθεσινή) συνάντηση θα εξηγήσουμε λεπτομερώς τη θέση μας για αυτό το θέμα, αν και έχουμε μιλήσει στο παρελθόν», πρόσθεσε, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

► Διαβάστε επίσης: «Ανησυχίες» και από Ινδία για τον πόλεμο στην Ουκρανία – Υπόσχεση Πούτιν για «τερματισμό το συντομότερο δυνατό»

Αποκαλυπτικό των σχέσεων τους ήταν και το γεγονός, όπως αναφέρει το Politico, πως το Πεκίνο αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε δημόσια δήλωση για τον πόλεμο στην Ουκρανία την Πέμπτη μετά το τετ-α-τετ Πούτιν – Σι, στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης.

Από την πλευρά του, ο Πούτιν ήταν πρόθυμος να εξάρει τη συνεργασία του με την Κίνα. «Ο κόσμος υφίσταται πολλές αλλαγές αυτή τη στιγμή, η μόνη σταθερά είναι η φιλία και η αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ Ρωσίας και Κίνας», είπε, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Τα κινεζικά κρατικά Μέσα ωστόσο, σχετικά με τη συνάντηση των δύο ανδρών, δεν έκαναν καμία αναφορά για την Ουκρανία και για «συνεργασία χωρίς περιορισμούς».

«Από την αρχή του τρέχοντος έτους, η Κίνα και η Ρωσία διατήρησαν μια αποτελεσματική στρατηγική επικοινωνία», είπε ο Σι, σύμφωνα με το CCTV. «Οι δύο χώρες έχουν συντονιστεί στενά στη διεθνή σκηνή για τη διατήρηση των βασικών κανόνων των διεθνών σχέσεων». Ο Σι δεσμεύθηκε επίσης να εμβαθύνει τις εμπορικές σχέσεις, τους γεωργικούς δεσμούς και τη συνδεσιμότητα με τη Ρωσία.

Το Πεκίνο τόνισε επίσης πως έχει την υποστήριξη του Πούτιν στο θέμα της Ταϊβάν. «Ο Σι επαίνεσε τη Ρωσία για την τήρηση της αρχής της μίας Κίνας και επεσήμανε ότι η Ταϊβάν είναι μέρος της Κίνας».

Κλείνοντας, το Politico αναφέρει πως οι σχέσεις με τη Μόσχα αναγκάζουν τον Σι να ισορροπεί σε μία λεπτή γραμμή. Ενώ βλέπει τη Ρωσία ως σύμμαχο έναντι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, δεν θέλει να αποξενωθεί από την Ουάσιγκτον ή την ΕΕ σε τέτοιο βαθμό που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει κυρώσεις ή άλλα οικονομικά προβλήματα, επειδή βοηθά τη Μόσχα στον πόλεμο.