Έκλεισε κάθε ενδεχόμενο αποστολής στρατιωτών στο Κομπάνι για να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος, η Τουρκία. Την ίδια στιγμή, οι Κούρδοι Πεσμεργκά, μέσω Τουρκίας φεύγουν από το βόρειο Ιράκ για να φτάσουν στην Συρία ώστε να υπερασπιστούν την πόλη. 

Ads

Όπως δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, στο BBC, «δεν πρέπει να αναμένεται από την Τουρκία να στείλει στρατεύματα προκειμένου να υπερασπιστούν την πόλη Κομπάνι που πολιορκούν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Μόνο οι Ιρακινοί Κούρδοι μαχητές Πεσμεργκά και η συριακή μετριοπαθής αντιπολίτευση μπορούν να σώσουν την πόλη».

Παρόλα αυτά ο Νταβούτογλου αναγνωρίζει ότι το Κομπάνι δεν θα σωθεί μόνο με τις αεροπορικές επιδρομές κατά του ΙΚ από την διεθνή συμμαχία αλλά «εάν εκείνοι δεν θέλουν να στείλουν χερσαίες δυνάμεις, πώς μπορούν να αναμένουν από την Τουρκία να στείλει χερσαίες δυνάμεις, την ώρα μάλιστα που παραμένουν οι ίδιοι κίνδυνοι στα σύνορά μας;»

Στο πλαίσιο αυτό ο μόνος τρόπος που βλέπει ότι η Τουρκία μπορεί να βοηθήσει το Κομπάνι είναι να επιτρέψει την διέλευση των Πεσμεργκά ή να στηρίξει τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, δηλαδή την μετριοπαθή αντιπολίτευση της Συρίας. Για την Τουρκία η ενίσχυση της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης στην Συρία είναι κρίσιμη αφού δεν θέλει να δει στην θέση του ΙΚ – εάν αυτό υποχωρήσει – να αναπτύσσονται δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ ή των «τρομοκρατών του ΡΚΚ». «Θα βοηθήσουμε οποιαδήποτε δύναμη, οποιοδήποτε συνασπισμό μέσω των αεροπορικών μας βάσεών ή με άλλα μέσα εφόσον καταλήξουμε σε μια συμφωνία για την ανάδειξη μιας νέας πλουραλιστικής, δημοκρατικής Συρίας», εξήγησε.

Ads

Εν τω μεταξύ Ιρακινοί μαχητές Πεσμεργκά αναχώρησαν σήμερα από το Βόρειο Ιράκ με προορισμό τη συριακή πόλη Κομπάνι προκειμένου να βοηθήσουν τους Κούρδους συντρόφους τους στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Οι Πεσμεργκά αναχώρησαν από το αεροδρόμιο του Αρμπίλ με προορισμό την τουρκική πόλη Σιλόπι απ’ όπου θα μεταβούν οδικώς στο Κομπάνι.

Οι δισταγμοί της Τουρκίας να επιτρέψει τη διέλευση Κούρδων μαχητών προς το Κομπάνι είχε προκαλέσει οργή στους κουρδικούς πληθυσμούς της ευρύτερης περιοχής, που κορυφώθηκαν με αιματηρές διαδηλώσεις στο εσωτερικό της χώρας. Υπό την πίεση των δυτικών συμμάχων της, η Άγκυρα συμφώνησε τελικά να επιτρέψει τη διέλευση.