Την Ρωσία ενοχοποιούν οι Ολλανδοί για την συντριβή της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines πάνω από την ανατολική Ουκρανία  τον Ιούλιο του 2014, που είχε σαν αποτέλεσμα 298 νεκρούς, στην πλειονότητά τους Ολλανδούς.

Ads

Σύμφωνα με σχετικό πόρισμα, ο πύραυλος που κατέρριψε το αεροσκάφος εκτοξεύθηκε από ρωσική στρατιωτική μονάδα.

Οι ερευνητές «κατέληξαν πως ο πύραυλος Buk – Telar που κατέρριψε το αεροσκάφος είχε εκτοξευθεί από την 53η ταξιαρχία αντιαεροπορικής άμυνας με έδρα το Κουρσκ, στη Ρωσία», ανακοίνωσε ο Ολλανδός ερευνητής Βίλμπερτ Παουλίσεν. «Η 53η ταξιαρχία ήταν μέρος των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων», πρόσθεσε μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Ολλανδία.

Ο Β. Παουλίσεν, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας της ολλανδικής αστυνομίας, είπε πως «όλα τα οχήματα σε ένα κονβόι που έφερε τον πύραυλο ανήκαν στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις».

Ads

Τα ευρήματα της κοινής ερευνητικής ομάδας (JIT- Joint Investigation Team) επιβεβαιώνουν αυτά της open source ερευνητικής ιστοσελίδας, Bellingcat, που ισχυρίζεται ότι έχει βρει τους υπεύθυνους.

Η JIT έχει απευθυνθεί στο κοινό για πληροφορίες σχετικά με τους εμπλεοκόμενους και έχει προσφέρει προστασία μαρτύρων σε οποιονδήποτε εμφανιστεί.

Η Ρωσία έχει αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή στο περιστατικό.

Έτσι, η Μόσχα αντέδρασε κάνοντας λόγο για προκατειλημμένη έρευνα, τα συμπεράσματα της οποίας βασίζονται μόνο σε δεδομένα που ελήφθησαν από την ουκρανική πλευρά.

Αντίθετα, οι Ρώσοι υπενθυμίζουν τα πορίσματα ανάλογης έρευνας που είχε εκπονήσει η εταιρεία «Almaz-Antey», από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές συστημάτων αεράμυνας της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων Buk, σύμφωνα με τα οποία το Boeing 777  της MH17 καταρρίφθηκε από έδαφος, το οποίο ελέγχει ο ουκρανικός στρατός.