Για αιώνες, η εμπορία γυναικών που προορίζονταν για νύφες υπήρξε μια ακμάζουσα επιχείρηση στις περιοχές Haryana, Punjab και Rajasthan στη βόρεια Ινδία. Δεν υπάρχουν επίσημα κυβερνητικά στοιχεία για τους αριθμούς των γυναικών που έχουν πέσει θύματα δακτύλων σωματεμπορίας, αλλά πιστεύεται ότι εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες και κορίτσια, κυρίως από το Assam, τη Δυτική Βεγγάλη, το Jharkhand ή το Bihar, έχουν πωληθεί για γάμο. Σύμφωνα με το Εθνικό Αρχείο Καταγραφής Εγκλημάτων του 2016, 33.855 άτομα έπεσαν θύματα απαγωγής ώστε να οδηγηθούν σε γάμο. Τα μισά από αυτά ήταν κάτω από 18 ετών.
 
Ακτιβιστές για τα γυναικεία δικαιώματα πιστεύουν ότι η κλίμακα της διακίνησης νυφών δεν είναι ακόμη κατανοητή από το ευρύ κοινό. Μια έρευνα της οργάνωσης Empower People ανακάλυψε το 2014 ότι 1.352 γυναίκες που είχαν πέσει θύματα τράφικινγκ, ζούσαν με τους αγοραστές – συζύγους τους σε 85 χωριά της βόρειας Ινδίας. Ο Shafiq R Khan, ο ιδρυτής της Empower People, ανέφερε στο Guardian ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια που διακινούνται παράνομα για γάμο συχνά αντιμετωπίζουν μια ζοφερή ζωή οικιακής και σεξουαλικής υποτέλειας.
 
Σύμφωνα με μια έκθεση του Γραφείου του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα, οι γυναίκες που διακινούνται για καταναγκαστικούς γάμους «πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης, τους αρνούνται τα βασικά τους δικαιώματα, χρησιμοποιούνται παράλληλα ως υπηρέτριες και τελικά εγκαταλείπονται από τους συζύγους τους».

Ads

Διαβάστε ακόμα: «Εμπόριο γυναικών: Πορνεία, μαστροπεία και εκμετάλλευση» της Πάολα Μοντζίνι

 
Πολλές δε από αυτές τις γυναίκες μεταπωλούνται από τους αγοραστές τους. Οι γυναίκες που έχουν υποστεί και μεταπώληση ονομάζονται ”paro” ή ”molki”, που σημαίνει «κλεμμένες» ή «αγορασμένες», ως ένας τρόπος να υποστούν εκ νέου τον εξευτελισμό, ενώ αν αποβιώσει ο σύζυγος-αγοραστής τους, η οικογένειά του τις πετάει στο δρόμο. Μετά τη μεταπώλησή τους, αναλαμβάνουν δουλειές που οι ντόπιες γυναίκες αρνούνται να κάνουν, όπως αυτή της οικιακής βοηθού και της baby sitter. Η πρακτική συνεχίζεται εδώ και αιώνες, επομένως πολλές οικογένειες θεωρούν την αγορά μιας γυναίκας αποδεκτή λύση όταν δεν βρίσκουν μια ντόπια γυναίκα, ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις αγοράς μιας γυναίκας όταν η σύζυγος ενός ζευγαριού αδυνατεί να τεκνοποιήσει.


 

Ακολουθεί ένα άλμπουμ φωτογραφιών για τις γυναίκες που έχουν πωληθεί σαν νύφες και μεταπωληθεί εκ νέου, στο φαύλο κύκλο μιας κοινωνικής «ασθένειας» που μαστίζει ακόμα τον Ινδικό κόσμο.

image

Ads

Η Tahmina, 13 ετών, αγκαλιάζει τη μητέρα της μετά την επανένωσή τους στο Child Welfare Committee στη Haryana. Προηγουμένως είχε πωληθεί σαν νύφη. 

image

Ζωγραφιά της Tahmina με την ιστορία της. 

image

O Jaikam προμηθεύει με γυναίκες-νύφες τους άντρες της Haryana που δεν μπορούν να βρουν ντόπιες για να παντρευτούν. 

image

Φωτογραφία της 14χρονης Τζασμίρ από την τελευταία φορά που την είδαν οι γονείς της, πριν πωληθεί ως νύφη. Θεωρούν ότι βρίσκεται κάπου στη Βόρεια Ινδία. 

image

Η περιοχή του Assam, όπου πολλοί δουλέμποροι απαγάγουν μικρά κορίτσια για να τα πουλήσουν ως νύφες. 

image

Πολλές από τις νύφες αναγκάζονται να δουλέψουν αμισθί στο γεωργικό τομέα αφού πωληθούν. 

image

Η Sanjida πωλήθηκε για να γεννήσει τα παιδιά ενός ζευγαριού που αδυνατούσε να τεκνοποιήσει. Εδώ τη βλέπουμε με τα παιδιά της. 

image

Η Saeeda με το παιδί της. Αγοράστηκε από το σύζυγό της πριν από 20 χρόνια. Δεν γνωρίζει την ηλικία της, ούτε και την καταγωγή της. 

image

Ξανά η Saeeda με το παιδί της.