Koριό στα κεντρικά γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη είχε τοποθετήσει η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ, όπως αποκάλυψε την Κυριακή το γερμανικό περιοδικό περιοδικό Der Spiegel, επικαλούμενο μυστικά έγγραφα των Ηνωμένων Πολιτειών που περιήλθαν στην κατοχή του πρώην συμβούλου των μυστικών υπηρεσιών, Έντουαρντ Σνόουντεν.

Ads

Το Spiegel ανέφερε πως τα αρχεία δείχνουν πώς οι ΗΠΑ κατασκόπευαν συστηματικά άλλα κράτη και θεσμούς.

Ανάμεσα στου στόχους των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ ήταν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η εδρεύουσα στη Βιέννη Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) του ΟΗΕ.

Ειδικότερα, το καλοκαίρι του 2012, ειδικοί της NSA κατάφεραν να εισβάλουν στο σύστημα βιντεο-διάσκεψης του ΟΗΕ και να σπάσουν το σύστημα κωδικών του, σύμφωνα με ένα από τα έγγραφα που επικαλείται το Spiegel.

Ads

«Η κυκλοφορία δεδομένων μας δίνει εσωτερικές βίντεο-τηλεδιασκέψεις των Ηνωμένων Εθνών (ναι!)», αναφέρει ένα από τα εν λόγω έγγραφα. Μάλιστα, σύμφωνα με το περιοδικό, μέσα σε τρεις εβδομάδες ο αριθμός των αποκωδικοποιημένων επικοινωνιών έφθασε τις 458 από 12.

Εσωτερικά αρχεία δείχνουν επίσης πως η NSA κατασκόπευε την επίσημη αντιπροσωπεία της ΕΕ στη Νέα Υόρκη μετά τη μετακόμισή της σε νέες αίθουσες το φθινόπωρο του 2012. Ανάμεσα στα έγγραφα που αντιγράφηκαν από τον Σνόουντεν από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές της NSA είναι σχέδια της αποστολής της ΕΕ, η τεχνολογική υποδομή της και οι σέρβερ της.

Σύμφωνα με τα έγγραφα, η NSA διαχειρίζεται ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικής παρακολούθησης (κοριών) σε περισσότερες από 80 πρεσβείες και προξενεία σε όλο τον κόσμο που αποκαλείται «Υπηρεσία Ειδικής Συλλογής».

«Η επιτήρηση είναι εντατική και καλά οργανωμένη και έχει μικρή ή καθόλου σχέση με την απόκρουση τρομοκρατών», έγραψε το Spiegel.