Οι ΗΠΑ «καταδικάζουν απερίφραστα» την κυβερνητική βία που ασκείται εναντίον των διαδηλωτών στην Υεμένη τις τελευταίες ημέρες, δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, προειδοποιώντας παράλληλα τον πρόεδρο ‘Αλι Αμπντάλα Σάλεχ ότι έχει ευθύνη για την ασφάλεια των πολιτών της χώρας.

Ads

«Οι ΗΠΑ καταδικάζουν απερίφραστα τη χρήση βίας από τις υεμενίτικες κυβερνητικές δυνάμεις εναντίον των διαδηλωτών στη Σαναά, την Ταϊζ, τη Χοντέιντα κατά τις τελευταίες ημέρες», τόνισε ο Τζέι Κάρνεϊ.

«Οι Υεμενίτες έχουν το δικαίωμα να διαδηλώνουν ειρηνικά και υπενθυμίζουμε στον πρόεδρο Σάλεχ ότι είναι ευθύνη του να εγγυάται την ασφάλεια των Υεμενιτών που ασκούν το οικουμενικό δικαίωμα να εκφράζουν την πολιτική τους άποψη», είπε ο Κάρνεϊ.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου Ομπάμα κάλεσε επίσης την κυβέρνηση στη Σαναά να διεξαγάγει πλήρη έρευνα για τα επεισόδια αυτά και να ενεργήσει έτσι ώστε όσοι ευθύνονται να λογοδοτήσουν για τις ενέργειές τους.

Ads

Ο Κάρνεϊ επανέλαβε την αμερικανική θέση ότι ο πρόεδρος Σάλεχ οφείλει να βρει λύση στο πολιτικό αδιέξοδο με την αντιπολίτευση ώστε βραχυπρόθεσμα να υπάρξει πολιτική αλλαγή με ειρηνικό τρόπο.

Λίγο νωρίτερα το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι δεν προτίθεται να διακόψει τη στρατιωτική βοήθεια προς την Υεμένη προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις στον πρόεδρο Σάλεχ.

«Απ’ ό,τι γνωρίζω το θέμα αυτό δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη», απάντησε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζεφ Μόρελ όταν ρωτήθηκε για πιθανή διακοπή της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στην Υεμένη.

«Παρακολουθούμε την κατάσταση από κοντά. Τα πράγματα εξελίσσονται πολύ γρήγορα», τόνισε καλώντας σε μια ειρηνική μετάβαση στη χώρα.

Νέα βίαια επεισόδια προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 24 ανθρώπων μέσα σε δύο ημέρες στην Υεμένη όπου από τη Δευτέρα ταραχές μεταξύ υποστηρικτών του αρχηγού του κράτους, ο οποίος κυβερνά επί 32 χρόνια, και διαδηλωτών σημειώθηκαν στις πόλεις Ταϊζ, Χοντέιντα και Σαναά. Στις πόλεις αυτές χιλιάδες διαδηλωτές ζητούν εδώ και εβδομάδες το τέλος του καθεστώτος Σάλεχ.

Ο Λευκός Οίκος, τη Δευτέρα, εξέφρασε ανησυχία καθώς βλέπει την Αλ Κάιντα να επωφελείται από το πολιτικό κενό στη χώρα, ενώ η εφημερίδα New York Times έγραψε στο κυριακάτικο φύλλο της ότι η αμερικανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να αποσύρει την υποστήριξή της προς τον πρόεδρο Σάλεχ και να διευκολύνει την αποχώρησή του.