Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές αναμένεται να κατέβουν σήμερα στους δρόμους της Γερμανία για να καταγγείλουν «την τρέλα των ενοικίων».

Ads

Οι κερδοσκόποι της αγοράς ακινήτων έχουν ξεσηκώσει τους Γερμανούς που έχουν δει στο Βερολίνο τα ενοίκια να έχουν διπλασιαστεί μέσα σε μία δεκαετία.

Στο στόχαστρο των διαδηλωτών βρίσκονται εταιρείες όπως η Deutsche Wohnen και η Vonovia, οι οποίες έχουν αγοράσει χιλιάδες κτίρια εκμεταλλευόμενες τις χαμηλές τιμές, τα οποία στη συνέχεια ανακαινίζουν και τα εκμισθώνουν με εξωφρενικά ενοίκια.

Έτσι πολλοί Βερολινέζοι έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με την ακύρωση του μισθωτηρίου τους και στη συνέχεια με μια νέα εκμίσθωσή με μεγάλη αύξηση στο ενοίκιο.

Ads

Ενδεικτικό είναι πως το 2018 η Vonovia αύξησε το μέσο ενοίκιό της κατά 4,2%. Η εταιρεία διαθέτει σχεδόν 350.000 διαμερίσματα.

Η αύξηση των τιμών των ενοικίων ενισχύεται από τη δημοφιλία που γνωρίζουν οι μεγάλες πόλεις, όπου Γερμανοί και Ευρωπαίοι εγκαθίστανται κατά χιλιάδες κάθε χρόνο, αυξάνοντας τη ζήτηση για κατοικίες χωρίς ωστόσο να αυξάνεται αντίστοιχα και η προσφορά.

Στο μεταξύ οργανώνεται μια εκστρατεία προκειμένου να πειστεί η δημαρχία του Βερολίνου να απαλλοτριώνει τις εταιρείες που διαθέτουν περισσότερες από 3.000 κατοικίες. Η πρωτοβουλία πρέπει να συγκεντρώσει αρχικά 20.000 και στη συνέχεια 170.000 υπογραφές, ώστε στη συνέχεια να διεξαχθεί τοπικό δημοψήφισμα.