Οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές στην Ιρλανδία δεν απειλούν τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την παροχή οικονομικής βοήθειας στη χώρα, εκτίμησε αργά το βράδυ ο αρμόδιος επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις της Ε.Ε., Όλι Ρεν. Παράλληλα, η υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας, Έλενα Σαλγάδο, απέκλεισε το ενδεχόμενο η χώρα της να «κολλήσει το μικρόβιο» της ιρλανδικής κρίσης.

Ads

«Δεν πιστεύω ότι αυτό (σ.σ. οι εκλογές) απειλεί το πρόγραμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ ή τις διαπραγματεύσεις για αυτό» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Όλι Ρεν, εξηγώντας πως οι εκλογές «θα διεξαχθούν τον Ιανουάριο […] και οι διαπραγματεύσεις μας θα έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος Νοεμβρίου». Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μπράιαν Κάουεν ανακοίνωσε νωρίτερα τη Δευτέρα ότι μετά την υπερψήφιση του προϋπολογισμού του 2011 θα διαλύσει το Κοινοβούλιο, ύστερα και από αίτημα του μικρότερου κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού. Ο Όλι Ρεν υπογράμμισε ωστόσο ότι «είναι απαραίτητο η Ιρλανδία να μπορέσει να υιοθετήσει τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς στο πλαίσιο του δημοσιονομικού σχεδίου των επόμενων 4 ετών» που έχει στόχο να της επιτρέψει να μειώσει το έλλειμμα της στο 3% του ΑΕΠ.

«Δεν είναι στη δικαιοδοσία μας να σχολιάζουμε όσα συνδέονται με τη δημοκρατική πολιτική ενός κράτους μέλους» επισήμανε ο ευρωπαίος επίτροπος, σημειώνοντας όμως ότι «φυσικά και είναι σημαντικό να υπάρχει αρκετή πολιτική σταθερότητα για την υιοθέτηση ενός προϋπολογισμού στο πλαίσιο του δημοσιονομικού σχεδίου των επόμενων τεσσάρων ετών που θα αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο για τις διαπραγματεύσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαβεβαίωσε σήμερα ότι το μέλλον του ενιαίου νομίσματος κρίνεται από την επίλυση της δημοσιονομικής κρίσης στην Ιρλανδία, η οποία ζήτησε διεθνή βοήθεια. «Είναι το μέλλον του ενιαίου νομίσματος που διακυβεύεται», τόνισε ο Σόιμπλε ενώπιον γερμανών βουλευτών. Ο κ. Σόιμπλε διαβεβαίωσε ότι η Γερμανία πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στην ιρλανδική κρίση, διαφορετικά «οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες για τη χώρα μας θα είναι ανυπολόγιστες».

Ads

Την ίδια ώρα, η Ισπανίδα υπουργός Οικονομίας Έλενα Σαλγάδο «απέκλεισε εντελώς» το ενδεχόμενο η Μαδρίτη να πέσει θύμα μετάδοσης της ιρλανδικής κρίσης, μετά την ανακοίνωση του σχεδίου παροχής οικονομικής βοήθειας στο Δουβλίνο από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. «Το αποκλείω. Με τις πληροφορίες που διαθέτουμε το αποκλείω εντελώς» δήλωσε η Σαλγάδο σε συνέντευξή της στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα η Ισπανία να είναι το επόμενο θύμα της κρίσης ή χρηματοοικονομικών αναταραχών τους επόμενους μήνες.

«Έχουμε δεσμευθεί για τη μείωση του δημοσιονομικού μας ελλείμματος και υλοποιούμε τη δέσμευση αυτή. Έχουμε έσοδα σύμφωνα με αυτά που είχαν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό, έναν χρηματοοικονομικό τομέα που απέδειξε ότι ήταν σταθερός και που συνεχίζει να είναι και που βρίσκεται σε διαδικασία επιταχυμένης μεταρρύθμισης» πρόσθεσε η Σαλγάδο. «Όλα αυτά διασφαλίζουν ότι δεν θα επηρεαστούμε όπως άλλες χώρες» υπογράμμισε.

Ο διοικητής της Τράπεζα της Ισπανίας, Μιγκέλ Άνχελ Φερνάντεζ Ορντόνεζ, δήλωσε πάντως σήμερα πως οι επιπτώσεις της ιρλανδικής κρίσης «επεκτείνονται» με ταχύτητα στην περιφέρεια της Ευρωζώνης και ότι «γίνονται αισθητές» και στην Ισπανία. Αυτή η επίδραση ωστόσο παρατηρείται σε «μικρότερο βαθμό» από ότι στην Ελλάδα ή στην Πορτογαλία, σημείωσε σε ομιλία του προς τη Γερουσία, ενώ εκτίμησε ότι «πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση» έναντι του ενδεχομένου αναζωπύρωσης της έντασης που χαρακτήρισε τη λειτουργία των αγορών πρόσφατα. «Οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων επιβεβαιώνουν την ισχύ και τη σημασία του μηνύματος αυτού», τόνισε.

Ε.Κ.Τ: «Να μην εξαπλωθεί η κρίση της Ιρλανδίας»

«Το ευρώ θα επιβιώσει της σημερινής κρίσης, αλλά πρέπει να εμποδίσουμε την εξάπλωση των προβλημάτων της Ιρλανδίας» δήλωσε σήμερα το μέλος της διοίκησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Έρκι Λιίκανεν, σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

«Το ευρώ θα επιβιώσει και η θέση του δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση» δήλωσε ο Λιίκανεν στη φινλανδική YLE. Πρόσθεσε ότι το θεωρεί απίθανο να διασπαστεί η Ευρωζώνη σε δύο διαφορετικές ομάδες. «Είναι σημαντικό αυτή η κρίση της Ιρλανδίας να μην πυροδοτήσει έναν αρνητικό κύκλο στην Ευρώπη, ο οποίος θα αδυνάτιζε ή θα σταματούσε την εύθραυστη ανάπτυξη» σημείωσε. «Τώρα χρειαζόμαστε ένα σφιχτό πρόγραμμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Δ.Ν.Τ και μια ισχυρή δέσμευση από την πλευρά της Ιρλανδίας» κατέληξε ο Λιίκανεν.

Δεν θα αυξηθεί η φορολόγηση των επιχειρήσεων στην Ιρλανδία

Ο φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις στην Ιρλανδία δε θα αλλάξει, άφησε να εννοηθεί ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μπράιαν Λένιχαν, σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύεται σήμερα στη γερμανική εφημερίδα Bildt. «Δεν υπάρχει προς το παρόν άμεση ή έμμεση πίεση λόγω του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις», τονίζει ο Λένιχαν και προσθέτει: «Η πλειοψηφία των άμεσων επενδύσεων στην Ιρλανδία προέρχεται από χώρες που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Δε βρισκόμαστε σε ανταγωνισμό για τις επενδύσεις αυτές με άλλες χώρες της ΕΕ, αλλά με αυτές της Μέσης Ανατολής».