1. Νέα εμπλοκή στη μάχη για άρση της πιστωτικής ασφυξίας απειλεί να φέρει η σύγκρουση μεταξύ ΔΝΤ και ευρωζώνης, με το Μέγαρο Μαξίμου να διαμηνύει ανοιχτά ότι πλέον «η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στους θεσμούς και στην αδυναμία συνεννόησης μεταξύ τους». Εν τω μεταξύ, εκπρόσωπος του ΔΝΤ διαψεύδοντας το δημοσίευμα των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο το Ταμείο έστειλε τελεσίγραφο στους ευρωπαίους δανειστές για κούρεμα του χρέους αλλιώς θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα, ανέφερε ότι «το ΔΝΤ δεν πιέζει για ελάφρυνση μεγάλης κλίμακας στο ελληνικό χρέος».

Ads

2. Τα στοιχεία που οδήγησαν στην αποκάλυψη της δολοφονίας της Άννυ. Ο μάρτυρας – κλειδί και ο ρόλος της μητέρας. Προφυλακιστέος ο παιδοκτόνος. Για ανατριχιαστική δολοφονία και αποκρουστική προσπάθεια εξαφάνισης κάθε ίχνους του εγκλήματος κάνει λόγο η αστυνομία, ενώ παράλληλα εκφράζεται η εκτίμηση ότι η σορός της 4χρονης δεν θα βρεθεί ποτέ. Από την πλευρά του ο Γιάννη Πανούσης εκτίμησε ότι δεν θα αργήσει και ο θάνατος του πατέρα της Άννυ. Όπως είπε, «σε τέτοιες περιπτώσεις συνήθως ο δράστης αυτοκτονεί υπό το βάρος του εγκλήματος ή την υπόθεση αναλαμβάνει ο ‘άγραφος νόμος της φυλακής’». Τι απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη στην κριτική που δέχτηκε για αυτή τη δήλωση.

3.  Εν τω μεταξύ, οι επαφές στελεχών της ελληνικής κυβέρνησης με Ευρωπαίους αξιωματούχους συνεχίστηκαν και την Τρίτη. Η «ουσιαστική πρόοδος» στο Brussels Group αλλά και η προετοιμασία ενός «χρήσιμου» Eurogroup τη Δευτέρα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με τον Γάλλο επίτροπο Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί.  Παράλληλα, οι Γιάννης Δραγασάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος είχαν συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στη Φρανκφούρτη. Ο στόχος του Γιάννη Δραγασάκη για τη συνάντηση ήταν διπλός: από τη μία να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την άντληση ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό (ELA), δηλαδή ότι δεν θα αυξηθεί αύριο Τετάρτη το ποσοστό απομειώσεως που εφαρμόζει η ΕΚΤ στα ελληνικά ενέχυρα. Από την άλλη να επιδιώξουν την αύξηση του πλαφόν των 15 δισ. ευρώ που ισχύει σήμερα στις αγορές εντόκων γραμματίων εκ μέρους των ελληνικών τραπεζών, κάτι που θα έδινε βραχυπρόθεσμα ανάσα ρευστότητας στην κυβέρνηση.

4. Η «βρώμικη δωδεκάδα» που κατέστρεψε την Ελλάδα. Ένα αφιέρωμα του περιοδικού Politico για τους «πρωταγωνιστές» που καπηλεύτηκαν ιστορικά την κρίση στην χώρα, από του Μαυρομιχαλαίους έως και την Τρόικα.

Ads

5.  Συνεχίζεται η επίθεση των διεθνών ΜΜΕ σε βάρος της Ελλάδας. Με ένα προκλητικό δημοσίευμα, η γερμανική εφημερίδα Die Welt μιλά για παράνομο τύπωμα ευρώ στη χώρα και περιγράφει επτά απίστευτα σενάρια για την επόμενη ημέρα των διαπραγματεύσεων.

6. Το «Ολοκαύτωμα της Μνήμης» του Στέλιου Κούλογλου στο ευρωκοινοβούλιο. Ένα ισχυρό μήνυμα ενάντια στο φασισμό στη συνέντευξη Τύπου. Παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο.

7. «Καμπάνα» 6,7 δισ. δολαρίων στον Τζορτζ Σόρος για φοροαποφυγή. Αντιμέτωπος με την αμερικανική εφορία ο γνωστός δισεκατομμυριούχος. Είχε ανακαλύψει ένα «παραθυράκι» στην αμερικανική νομοθεσία, το οποίο του επέτρεπε να αναβάλλει τη φορολόγηση σε αμοιβές από πελάτες του και τις οποίες επανεπένδυε στο fund του, που συνέχιζε να μεγαλώνει αφορολόγητο. Είχε συσσωρεύσει 13,3 δισεκατομμύρια δολάρια κάνοντας χρήση της αναβαλλόμενης φορολόγησης.

8. Πώς ήταν το πρόσωπο του Χριστού όταν ήταν παιδί. Μια πρωτοποριακή αστυνομική έρευνα στην Ιταλία με βάση την Ιερά Σινδόνη του Τορίνο.

9. Ακόμη, διαβάστε μια έρευνα της οργάνωσης Save the Children, σχετικά με το ποια είναι η καλύτερη χώρα, για να γίνει μια γυναίκα μητέρα.

10. Τέλος, διαβάστε ένα αφιέρωμα του Γιώργου Ρούσσου για τα 23 χρόνια από το θάνατο της σπουδαίας ηθοποιού Μάρλεν Ντίτριχ και παρακολουθήστε ένα σπάνιο έγχρωμο βίντεο από το Βερολίνο, δύο μόλις μήνες μετά την παράδοση της πόλης στους Συμμάχους και τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το σκίτσο του Πάνου Μαραγκού δημοσιεύεται στο «Έθνος»