Την επομένη των ταραχών που χαρακτηρίζονται οι χειρότερες των τελευταίων ετών στη γειτονική Ιταλία, οι αρχές φόρτωσαν περισσότερους από χίλιους Αφρικανούς εργάτες σε λεωφορεία και τρένα, από την Καλαβρία, και τους έστειλε σε κέντρα κράτησης μεταναστών.

Ads

Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν την Πέμπτη το βράδυ στην Rosarno, μια πόλη εργατών μεταξύ φυτειών εσπεριδοειδών, στη μύτη της «μπότας» της ιταλικής χερσονήσου, όταν ένα νόμιμος μετανάστης από το Togo τραυματίστηκε ελαφρά από σφαιρίδιο όπλου κατά τη διάρκεια επίθεσης σε γειτονική πόλη. Δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί το ποιος τράβηξε τη σκανδάλη – οι αρχές είπαν ότι ερευνούσαν αν εμπλέκεται το οργανωμένο έγκλημα στην πρόκληση των ταραχών – αλλά οι συνέπειες ήταν έντονες.

Κατηγορώντας το ρατσισμό για την επίθεση, δεκάδες μετανάστες έκαψαν οχήματα, έσπασαν βιτρίνες και συγκρούστηκαν με την αστυνομία κατά τις διήμερες ταραχές στην πόλη Rosarno. Περισσότεροι από 50 μετανάστες και αστυνομικοί τραυματίστηκαν, κανένας ευτυχώς σοβαρά, ενώ δέκα κάτοικοι και μετανάστες συνελήφθησαν, πριν οι αρχές προχωρήσουν στις μαζικές αποστολές μεταναστών στα κέντρα κράτησης.

Οι εικόνες που έφταναν στα μέσα, από την Καλαβρία, κατά το Σαββατοκύριακο αποτελούν το πιο ζωντανό παράδειγμα των αυξανόμενων ρατσιστικών εντάσεων που επικρατούν στην Ιταλία, οι οποίες ενισχύθηκαν από την οικονομική κρίση, το βάθος της οποίας μόλις πρόσφατα αναγνωρίστηκε στον εθνικό διάλογο. Αμφότερες η επίσημη και η ανεπίσημη οικονομία της Ιταλίας στηρίζεται στους μετανάστες ενώ η χώρα παραμένει διχασμένη μεταξύ της ξενοφοβίας και της αποδοχής, σημειώνουν οι σημερινοί New York Times.

Ads

Οι ταραχές έριξαν δυνατό φως πάνω σε μια μεριά της χώρας που σπάνια βλέπουν οι τουρίστες. Την Κυριακή, οι αρχές ξεκίνησαν την κατεδάφιση των παραπηγμάτων εκτός του Rosarno, εκεί όπου εκατοντάδες μετανάστες ζουν σε συνθήκες που οι ανθρωπιστικές οργανώσεις χαρακτηρίζουν ως συνθήκες για υπανθρώπους. Οι μετανάστες εργάζονται σε θέσεις που οι ίδιοι οι Ιταλοί θεωρούν κατώτερες των ικανοτήτων και της προσωπικής τους αξίας, για τις οποίες λαμβάνουν λιγότερα από 30 ευρώ για μεροκάματο. Στο μεταξύ, το γεγονός ότι τα συνδικάτα του οργανωμένου εγκλήματος έχουν τον έλεγχο σε κάθε επίπεδο της οικονομίας της Καλαβρίας, αποτελεί κοινό μυστικό.

«Αυτή η εξέλιξη ξεσκέπασε κάτι για το οποίο εμείς που εργαζόμαστε στον τομέα ξέρουμε ότι κανείς δεν συζητά: ότι οι πραγματικότητες της ιταλικές οικονομίας στηρίζονται στην εκμετάλλευση της χαμηλού κόστους εργασία μεταναστών, οι οποίοι διαβιούν σε συνθήκες για υπανθρώπους, χωρίς ανθρώπινα δικαιώματα», λέει ο Flavio Di Giacomo, εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού για τη Μετανάστευση στην Ιταλία. Ο κ. Di Giacomo λέει ότι οι εργάτες ζουν ως ημι-σκλάβοι και συμπληρώνει «είναι ντροπή να συμβαίνει αυτό στην καρδιά της Ιταλίας».

Ο Πάπας Βενέδικτος ο XVI παρέκκλινε του προετοιμασμένου λόγου του την Κυριακή για να καταδικάσει την βία στην Καλαβρία. «Ο μετανάστης είναι ένα ανθρώπινο ον, διαφορετικής καταγωγής, πολιτισμού και παράδοσης, αλλά είναι άτομο που αξίζει σεβασμό, με δικαιώματα και υποχρεώσεις» είπε ο Πάπας, ενώ άσκησε κριτική για την εκμετάλλευση την οποία υφίστανται οι μετανάστες.

Μετανάστες δήλωσαν σε ιταλικά ΜΜΕ ότι οι κάτοικοι της Καλαβρίας τους πυροβόλησαν και τους χτύπησαν με ραβδιά κατά τις ταραχές, και το κυριακάτικο πρωτοσέλιδο της La Repubblica συγκρίνει την κατάσταση με τη βία της Κου Κλουξ Κλαν στις ΗΠΑ της δεκαετίας του ’60. Άλλα μέσα μετέδωσαν ότι πολλοί μετανάστες εγκατέλειψαν βιαστικά τα παραπήγματά τους πριν την έλευση των μπουλντόζων.

Δεν φαίνεται να έφυγαν όλοι οι μετανάστες από την πόλη, αλλά αυτοί που έχουν κάρτες διαμονής στα κένταρ μεταναστών ή όσοι έχουν κάνει αίτηση ασύλου, είναι ελεύθεροι να πάνε, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Roberto Maroni, σε χθεσινή τηλεοπτική συνέντευξή του. Όσο για τους υπόλοιπους, θα ταυτοποιούνται, συμπλήρωσε, και θα απελαύνονται.

Το Σεπτέμβριο του 2008 η Ιταλία έστειλε 400 μέλη της Εθνικής Φρουράς στο Castelvolturno, έξω από την Νάπολη, μετά το ξέσπασμα βίαιων διαδηλώσεων μετά την εκτέλεση 6 Αφρικανών σε συγκρούσεις με την Καμόρα, τη ναπολιτάνικη Μαφία. ΤΟν περασμένο Φεβρουάριο, μετανάστες πυρπόλησαν το κέντρο κράτησης στη νήσο Lampedusa, όπου πολλοί περίμεναν την απέλασή τους.

Στην Ιταλία υπάρχουν περίπου 4.000.000 νόμιμοι μετανάστες και πολλοί περισσότεροι παράνομοι. Κι ενώ πολλοί Ιταλοί στηρίζονται στους μετανάστες για να εργαστούν στις επιχειρήσεις τους, να φροντίσουν τα παιδιά ή τους ηλικιωμένους γονείς τους, πολλοί είναι και αυτοί που εκλαμβάνουν τις νέες αφίξεις ως απειλή.

Τα τελευταία χρόνια η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει προβεί σε έντονες δηλώσεις κατά των μεταναστών. Ο πρωθυπουργός κ. Μπερλουσκόνι, ο οποίος αναρρώνει από την επίθεση που δέχτηκε με αγαλματίδιο του καθεδρικού του Μιλάνου από ένα άτομο πνευματικά ασταθές, δεν προέβη σε σχολιασμό των ταραχών στην Καλαβρία. Ο υπουργός Εσωτερικών ωστόσο, κ. Maroni (μέλος του γνωστού για την κατά των μεταναστών στάση του, Κόμματος της Λεγεώνας του Βορρά) αποκάλεσε την κατάσταση στο Rosarno «καρπό της λάθος είδους ανοχής». Την προηγούμενη μέρα είχε αποκαλέσει τις ταραχές καρπό της «υπερβολικής ανοχής».