Σε τακτική υποχώρηση περνά ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μετά τις αντιδράσεις που προκαλεί η αντιμεταναστευτική πολιτική του και στο εσωτερικό των ΗΠΑ.

Ads

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι χθες, Πέμπτη, η Βουλή των Αντιπροσώπων απέρριψε το ένα από τα νομοσχέδια που προωθούσαν οι Ρεπουμπλικάνοι και στόχευε στη δραστική μείωση στις χορηγήσεις βίζας για νόμιμη μετανάστευση στις ΗΠΑ αλλά και στην προσωρινή προστασία των «Ονειροπόλων» από την απέλαση. Οι «Ονειροπόλοι» είναι οι νέοι που είχαν μπει παράνομα στη χώρα όταν ήταν ακόμη ανήλικοι και τους είχε χορηγηθεί ένα προσωρινό καθεστώς προστασίας ώστε να μπορούν να σπουδάσουν και να εργαστούν στις ΗΠΑ.

Το νομοσχέδιο δεν πέρασε με 231 ψήφους έναντι 193, με 41 Ρεπουμπλικανούς να ενώνονται με την αντιπολίτευση. Ακριβώς αυτή η τελευταία «λεπτομέρεια» έκανε τον Τραμπ να καλέσει σήμερα τους Ρεπουμπλικανούς κοινοβουλευτικούς να εγκαταλείψουν τις προσπάθειές τους να περάσουν συνολική νομοθεσία για τη μετανάστευση μέχρι να γίνουν οι εκλογές του Νοεμβρίου, κατά τις οποίες ελπίζει ότι θα εκλεγούν στο Κογκρέσο περισσότεροι – και ίσως πιο ελεγχόμενοι – Ρεπουμπλικανοί.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος αντιμετωπίζει δημόσια κατακραυγή για την πολιτική του που χωρίζει τα παιδιά από τους μετανάστες γονείς τους στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, επιχείρησε με σειρά πρωινών αναρτήσεών του στο Twitter να επικεντρώσει στο Κογκρέσο τη συζήτηση για τη μετανάστευση.

Ads

Παρά το γεγονός ότι οι Ρεπουμπλικανοί ελέγχουν τόσο τη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και τη Γερουσία, η μικρή πλειοψηφία του κόμματος (51-49) στην τελευταία καθιστά απαραίτητη την υποστήριξη μερικών Δημοκρατικών για να περάσουν τα περισσότερα νομοθετήματα.

«Εκλέξτε περισσότερους Ρεπουμπλικανούς τον Νοέμβριο και θα περάσουμε τα τελειότερα, δικαιότερα και πιο συνολικά Νομοσχέδια για τη Μετανάστευση που υπάρχουν στον κόσμο», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

«Οι Ρεπουμπλικανοί θα πρέπει να σταματήσουν να χάνουν τον χρόνο τους με το θέμα της Μετανάστευσης μέχρι να εκλέξουμε περισσότερους Γερουσιαστές και Βουλευτές τον Νοέμβριο. Οι Δημοκρατικοί παίζουν απλώς παιγνίδια, δεν έχουν πρόθεση να κάνουν κάτι για να λύσουν αυτό το πρόβλημα δεκαετιών. Μπορούμε να περάσουμε σπουδαία νομοθεσία μετά το Κόκκινο Κύμα!», σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Στο μεταξύ, το Γραφείο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κάλεσε σήμερα την κυβέρνηση Τραμπ να «αναθεωρήσει» την μεταναστευτική πολιτική της και να βρει εναλλακτικές επιλογές ώστε να σταματήσει η κράτηση παιδιών, υπογραμμίζοντας ότι παιδιά δεν πρέπει ποτέ να τίθενται υπό κράτηση ούτε καν με τους γονείς τους.