Υιοθέτησε το σχέδιο καταστροφής του συριακού χημικού οπλοστασίο ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), την Παρασκευή. Η όλη επιχείρηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τα μέσα του 2014.

Ads

Η Παρασκευή ήταν η καταληκτική ημερομηνία για την έγκριση από τον διεθνή οργανισμό ενός χρονοδιαγράμματος για την καταστροφή περισσότερων από 1.000 τόνων χημικών όπλων στην Συρία, βάσει της αμερικανορωσικής συμφωνίας που επέτρεψε την αποφυγή των αμερικανικών πληγμάτων στην χώρα.

Το σχέδιο υιοθετήθηκε παρά την άρνηση της Αλβανίας να φιλοξενήσει τη διαδικασία καταστροφής του συριακού χημικού οπλοστασίου, όπως είχε εκτιμηθεί αρχικά.

Το σχέδιο υιοθετήθηκε, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του ΟΑΧΟ Κριστιάν Σαρτιέ, έπειτα από σύνοδο των 41 μελών του εκτελεστικού συμβουλίου του οργανισμού που πραγματοποιήθηκε στη Χάγη.

Ads

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΑΧΟ, το χημικό οπλοστάσιο του καθεστώτος Ασάντ θα  μεταφερθεί για καταστροφή εκτός Συρίας και θα διασφαλιστεί ότι αυτό θα γίνει με τον πιο ασφαλή και σύντομο τρόπο ενώ τονίζεται πως η όλη επιχείρηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις 30 Ιουλίου του 2014.

Οι συνομιλίες στην έδρα του ΟΑΧΟ είχαν διακοπεί δύο φορές προτού επιτευχθεί συμφωνία, ενώ η απόφαση της Παρασκευής καθυστέρησε αρκετά καθώς τα μέλη του οργανισμού ανέμεναν την απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης.