Αντιπαράθεσης ανάμεσα σε Κίεβο και Μόσχα έχει προκαλέσει ο ομαδικός τάφος που βρέθηκε στην περιοχή Ιζιούμ, την οποία ανακατέλαβαν οι ουκρανικές δυνάμεις.

Ads

Η ουκρανική κυβέρνηση κατηγορεί την Ρωσία για εγκλήματα πολέμου με θύματα εκατοντάδες νεκρούς και περισσότερους από 1.000 βασανισθέντες.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters μίλησε ανοιχτά για το θέμα αυτό αναφέροντας πως «από σήμερα υπάρχουν 450 άτομα θαμμένα στην βορειοανατολική πλευρά της περιοχής του Χαρκόβου. Υπάρχουν, όμως και άλλες ξεχωριστές ταφές πολλών ανθρώπων, βασανισμένων, ολόκληρων οικογενειών».

Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι «υπάρχουν κάποιες ενδείξεις για εγκλήματα πολέμου, οι έρευνες συνεχίζονται και είναι πολύ σημαντικό για εμάς να το αναγνωρίσει η παγκόσμια κοινότητα».

Ads

Από την άλλη πλευρά ο Ρώσος αξιωματούχος, ο Αλεξάντερ Μάλκεβιτς, μέλος του ρωσικού συμβουλίου Ασφαλείας έδωσε μια διαφορετική εκδοχή των γεγονότων,  λέγοντας ότι τα πτώματα ανήκουν σε Ουκρανούς στρατιώτες.

Επιπλέον, κατηγόρησε το Κίεβο ότι παράτησε τους νεκρούς του στο πεδίο της μάχης άταφους.

«Μας δείχνουν πολλούς τάφους, τους ανοίγουν, δείχνουν τα πτώματα. Στην πραγματικότητα τα ρωσικά στρατεύματα και, σε αρκετές περιπτώσεις, αξιωματούχοι είναι εκείνοι που έθαψαν τους Ουκρανούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν και εγκαταλείφθηκαν στο πεδίο της μάχης από τους λεγόμενους συντρόφους τους. Τώρα προσπαθούν να δείξουν ότι αυτοί είναι θύματα της ρωσικής κατοχής, ενώ στην πραγματικότητα οι Ουκρανοί είναι που δεν έδειξαν κανένα ενδιαφέρον για αυτούς» τόνισε χαρακτηριστικά.

Τέλος, πρόσθεσε ότι το Κίεβο δεν ασχολήθηκε με την τύχη όσων χάνουν τη ζωή τους στο μέτωπο, για να σημειώσει ότι τόσο στη Χερσώνα όσο και στο Μικολάγιεφ ήδη υπάρχουν σκηνοθετημένες επιθέσεις για να διαφημιστεί ο Ζελένσκι.