Εκτενή είναι τα δημοσιεύματα του ξένου τύπου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στην Ελλάδα. Οι ανταποκριτές αναρωτιούνται ποια θα είναι η επόμενη μέρα, εξετάζοντας την οικονομική κατάσταση της χώρας και το ενδεχόμενο βουλευτικών εκλογών, σε περίπτωση που αποδοκιμάσουν οι πολίτες την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, επιλέγοντας άλλους συνδυασμούς.

Ads

Σε σχόλιό του με τίτλο «Οι δημοτικές εκλογές στην Ελλάδα είναι τεστ για την πορεία
λιτότητας» στην Stuttgarter Zeitung ο Clemens Wergin αναφέρει, μεταξύ άλλων ότι για πρώτη φορά ελληνικές δημοτικές εκλογές παρακολουθούνται με τόσο ενδιαφέρον από την Ευρώπη.

«Το διακύβευμα είναι μεγάλο», σημειώνει. «Γιατί μία κυβερνητική κρίση και μια νέα εκλογική αναμέτρηση στην παρούσα φάση θα έθεταν σε κίνδυνο την πορεία σταθεροποίησης της Ελλάδας και το πακέτο διάσωσης. Εάν οι αγορές χάσουν την εμπιστοσύνη τους στην Ελλάδα και πάψουν να πιστεύουν ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τα οικονομικά της προβλήματα, η χώρα θα μπορούσε να βυθιστεί στην επόμενη οικονομική κρίση».

O Wergin σχολιάζει επίσης ότι η οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα είναι ιδιαιτέρως αντιδημοφιλής στους Ευρωπαίους πολίτες και κυρίως στους Γερμανούς.

Ads

Το ίδιο κλίμα μεταφέρει και ο Kai Strittmatter στην ανταπόκρισή του από την Κωνσταντινούπολη για τη Süddeutsche Zeitung με τίτλο «Εκλογές για το πρόγραμμα λιτότητας» και υπότιτλο «Η ελληνική κυβέρνηση μετατρέπει τις αυτοδιοικητικές εκλογές σε δημοψήφισμα για τις μεταρρυθμίσεις».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν προσφέρουν συνήθως υλικό, από το οποίο προκύπτουν εθνικά δράματα. Ωστόσο, η Ελλάδα δεν είναι, μία συνηθισμένη χώρα τις ημέρες που διανύουμε, γιατί οι Έλληνες δεν ψηφίζουν μόνο δημοτικά συμβούλια, δημάρχους και περιφερειάρχες, αλλά και για το μέλλον της χώρας τους. Διότι έτσι το θέλει ο Γιώργος Παπανδρέου.

Στην εφημερίδα Die Welt δημοσιεύεται ανταπόκριση από την Αθήνα του Boris
Kalnoky με τίτλο «Έλληνας ψάχνει Έλληνα», όπου αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «μετά από περίπου ένα χρόνο λιτότητα, οι Έλληνες ψηφοφόροι θα έχουν για πρώτη φορά αυτή την Κυριακή τη δυνατότητα να εκφράσουν στις κάλπες τη δυσαρέσκεια ή την στήριξή τους».

Ο Kalnoky σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι οι Έλληνες πολίτες «στρέφουν την πλάτη τους στην πολιτική» και είναι ιδιαιτέρως απογοητευμένοι από «τα δύο μεγάλα κόμματα καθώς κι από τις εναλλακτικές των άκρων, οι οποίες όμως δεν προσφέρουν καμία λύση, ενώ επισημαίνει ότι στις τωρινές εκλογές, λόγω του νέου χαρακτήρα τους, δεν υπάρχει η δυνατότητα ασφαλών προγνωστικών».

Επιπλέον, ο δημοσιογράφος επισημαίνει τα σκληρά οικονομικά μέτρα που ελήφθησαν εντός του έτους και τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα μεγάλου αριθμού
Ελλήνων πολιτών, σημειώνοντας ότι κανείς δε μπορεί να υπολογίσει πώς θα διαμορφωθεί, υπό το πρίσμα των εξελίξεων του τελευταίου έτους, η εκλογική
συμπεριφορά των πολιτών και κάνει λόγο για επιθυμία πολλών Ελλήνων να
μποϋκοτάρουν τις εκλογές.

Στην εφημερίδα Hamburger Abendblatt γράφει επίσης ένα ανάλογο δημοσίευμα με τίτλο «Κρίση, βόμβες, δημοτικές εκλογές» και υπότιτλο «Ο Έλληνας Πρωθυπουργός συνδέει τη συγκατάθεση στο πρόγραμμα λιτότητας με την τύχη του». Τονίζει ότι μετά το δεύτερο γύρο στις 14 Νοεμβρίου οι εξελίξεις θα πυκνώσουν, γιατί τη Δευτέρα η Eurostat θα ανακοινώσει τα νέα στοιχεία για το ελληνικό χρέος κατά το διάστημα 2006-2009. Την ίδια μέρα αναμένεται στην Αθήνα και το κλιμάκιο της ‘Τρόικας’.

Στις 18 Νοεμβρίου θα ανακοινωθεί ο νέος προϋπολογισμός του 2011. Και τότε ίσως μάθουμε αν η απειλή του Παπανδρέου για πρόωρες εκλογές ήταν μπλόφα ή αν πράγματι επίκεινται βουλευτικές εκλογές, πιθανόν στις 12 Δεκεμβρίου. Αυτό θα συνέπιπτε με το έμβασμα της τρίτης δόσης της δανειακής βοήθειας της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση, όπως πιστεύουν πολλοί παρατηρητές, χρειάζεται μια σαφή δημοκρατική νομιμοποίηση, αν θέλει να συνεχίσει την πολύ οδυνηρή πορεία που έχει χαράξει.

Στο ίδιο κλίμα στην εφημερίδα La Voix δημοσιεύεται ανταπόκριση του AFP με τίτλο «Εθνικό τεστ για τον κ. Παπανδρέου» και υπέρτιτλο «Τοπικές εκλογές αύριο στην Ελλάδα με φόντο την κρίση». Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, οι αυριανές εκλογές θα αποτελέσουν ψήφο συναίνεσης ή απόρριψης του αντιλαϊκού προγράμματος λιτότητας της σοσιαλιστικής Κυβέρνησης του κ. Παπανδρέου, ο οποίος δεν σταμάτησε, σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, να καλεί τους Έλληνες να ψηφίσουν υπέρ της συνέχισης του προγράμματος.

Επίσης, στην εφημερίδα Berliner Morgenpost δημοσιεύεται πρακτορειακό τηλεγράφημα (dpa) με τίτλο «Ο Παπανδρέου απειλεί με πρόωρες εκλογές».

«Και στις αυριανές εκλογές υπάρχει πολιτική εκρηκτική ύλη», επισημαίνει το τηλεγράφημα, κάνοντας αναφορά και στις πρόσφατες επιθέσεις με πακέτα- βόμβες στην Αθήνα, και σημειώνοντας επίσης τις δηλώσεις Παπανδρέου για πρόωρες εκλογές.

Αντίστοιχο είναι και το δημοσίευμα της Αλ. Κεφαλάς στη Figaro «Ο Παπανδρέου πιέζει τους Έλληνες ψηφοφόρους να αποδεχθούν τη λιτότητα » και υπότιτλο: «Ο Έλληνας Πρωθυπουργός θέλει να διακινδυνεύσει την εντολή του σε περίπτωση ήττας στις δημοτικές εκλογές».

Το δημοσίευμα ξεκινά με τις δημοτικές εκλογές με βάση το νέο αυτοδιοικητικό χάρτη τονίζοντας ότι: «οι δημοσκοπήσεις δεν είναι καθησυχαστικές για την κυβέρνηση. Τα 14 παγιδευμένα δέματα, που ανακαλύφθηκαν αυτή την εβδομάδα με αποδέκτες πρεσβείες και αρχηγούς ευρωπαϊκών κρατών και εκ των οποίων τα 4 εξερράγησαν χωρίς θύματα, δεν απέσπασαν την προσοχή της κοινής γνώμης από το κεντρικό ζήτημα των εκλογών που είναι η οικονομία.

Η περισσότεροι Έλληνες μιλούν για χρεοκοπία. Το πρόγραμμα σταθερότητας που επέβαλαν η Επιτροπή και το ΔΝΤ …είναι πάρα πολύ αντιδημοφιλές και η Κυβέρνηση πανικοβάλλει.

Στο δεύτερο κομμάτι του δημοσιεύματος με τίτλο: «Κοινωνική Διαμαρτυρία» τονίζεται ότι «στην κοινή γνώμη υπάρχει σύγχυση. Οι Έλληνες δεν γνωρίζουν πλέον εάν πρέπει να ψηφίσουν για τους δημάρχους τους ή για το πρόγραμμα σταθερότητας»

Τέλος, στην ορμητική άνοδο των ‘spreads’ στην Ελλάδα η οποία έχει ανακινήσει το ενδιαφέρον των επενδυτών για την πολιτική σταθερότητα στην Αθήνα λίγο πριν τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές αναφέρονται οι Financial Times σε δημοσίευμα toy Kerin Hope με τίτλο ‘Surging boud yields fuel fresh Greece fears’.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι τα ‘spreads’ στα 10ετη ομόλογα στην Ελλάδα έφθασαν την Παρασκευή στο υψηλότερο σημείο, προσεγγίζοντας τα ιστορικά υψηλά του Μαΐου όταν η Ελλάδα εστράφη στην Ε.Ε. και Δ.Ν.Τ. για ν’ αποτρέψει την χρεωκοπία.