Θεωρίες για δολοφονία του Τζέφρι Επστάιν, τις οποίες στήριξε ο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και αιτήματα για τη διεξαγωγή ανεξάρτητων ερευνών, έχουν προκληθεί στις ΗΠΑ μετά τον θάνατο του μεγιστάνα, που βρέθηκε νεκρός στο κελί του στη φυλακή. Ο Επστάιν ήταν σε μια από τις πιο ασφαλείς φυλακές της χώρας και περίμενε να δικαστεί για σεξουαλικές επιθέσεις σε ανήλικες και σωματεμπορία. 

Ads

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ ανακοίνωσε έρευνα για τον θάνατο του Επστάιν, ενώ το FBI είχε ήδη ανακοινώσει ότι διεξάγει έρευνα αν και χαρακτήρισε το περιστατικό «προφανή αυτοκτονία». Παρόλα αυτά πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι ο Επστάιν δολοφονήθηκε και ο Τραμπ ενθάρρυνε, μάλιστα, τη ροή των εικασιών, που πλημμύρισαν το διαδίκτυο με το tag #EpsteinMurder.  

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ που υπήρξε φίλος του Επστάιν έκανε retweet ένα βίντεο που δημοσίευσε ο κωμικός Τέρενς Ουίλιαμς και στο οποίο «επιβεβαιωνόταν» ότι ο Επστάιν «είχε πληροφορίες για τον (πρώην πρόεδρο) Μπιλ Κλίντον» υπονοώντας ότι αυτές θα μπορούσαν να συνδεθούν με τον θάνατό του. 

image

Ads

Το retweet καταδίκασαν σήμερα πολλοί Δημοκρατικοί υποψήφιοι στις προεδρικές του 2020, μεταξύ αυτών ο Τεξανός Μπέτο Ορούρκε και ο γερουσιαστής από το Νιου Τζέρσεϊ Κόρι Μπούκερ. «Αυτό που κάνει (ο Τραμπ) είναι επικίνδυνο: δίνει ζωή όχι μονάχα σε θεωρίες συνωμοσίας όμως δίνει ώθηση στην οργή και το χειρότερο εναντίον ορισμένων ανθρώπων» είπε ο Μπούκερ.

«Πιστεύω ότι ο πρόεδρος απλά θέλει να ερευνηθούν τα πάντα» υπογράμμισε η σύμβουλός του Κόνγουεϊ, σε συνέντευξη στο Fox News. Η ίδια υποστήριξε, επίσης, ότι ενδεχομένως να υπάρχει «δημόσιο ενδιαφέρον» για τους ανθρώπους που συνδέονταν με τον Επστάιν. 

Αυτά που υποστηρίζουν τα περί δολοφονίας Επστάιν στηρίζονται στις περίπου 2000 σελίδες των δικαστικών εγγράφων, που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή, όπου περιγράφονται λεπτομερώς οι κατηγορίες κατά του Επστάιν μιας γυναίκας που λέγεται Βιρτζίνια Τζιαφρ. Η γυναίκα ανέφερε τα ονόματα πολιτικών προσώπων με τα οποία την ανάγκασε, όπως κατήγγειλε, ο Επστάιν να συνάψει σεξουαλικές σχέσεις. Όλοι τους το αρνήθηκαν.

Επιπλέον, σύμφωνα με τους New York Times, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του σωφρονιστικού συστήματος, που δεν θέλησαν να κατονομαστούν, παραδέχθηκαν ότι οι διαδικασίες που προβλέπονται για την παρακολούθηση του κρατουμένου δεν τηρήθηκαν.

Ο έλεγχος που έπρεπε να γίνεται κάθε 30 λεπτά δεν έγινε ποτέ. Ο Επστάιν δεν βρισκόταν πλέον, από τις 29 Ιουλίου, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, υπό ενισχυμένη επιτήρηση για την αποτροπή απόπειρας αυτοκτονίας, καθώς όπως φαίνεται είχε επιχειρήσει να αυτοκτονήσει, για πρώτη φορά, στις 23 Ιουλίου. Επιπλέον, ο Επστάιν ήταν μόνος του στο κελί του, παρά το γεγονός ότι ο κανονισμός επιβάλει να υπάρχουν πάντα δύο κρατούμενοι σε ένα κελί. 

Ο χρηματιστής επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο κατά τη διάρκεια της θητείας του Μπιλ Κλίντον και ο Κλίντον ταξίδεψε με το αεροπλάνο του Επστάιν αφού αποχώρησε από τον προεδρικό θώκο, σύμφωνα με δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου. Αρνήθηκε ότι επισκέφθηκε τον ιδιωτικό νησί του Επστάιν στην Καραϊβική, όπου σύμφωνα με καταγγελίες, ο χρηματιστής είχε πάει θύματά του.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, επίσης, έχει ταξιδέψει με το αεροπλάνο του Επστάιν και παραβρέθηκε σε πάρτι του στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη. Μετά τη σύλληψή του, στις αρχές Ιουλίου, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι είχε να του μιλήσει 10 χρόνια.