Εντολή για εκκένωση των σπιτιών τους έλαβαν 9 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ιαπωνία, καθώς η χώρα πλήττεται από έναν από τους ισχυρότερους τυφώνες της ιστορίας της.
Ο «σούπερ» τυφώνας Nanmadol, όπως έχει κατηγοριοποιηθεί, είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 2 άνθρωποι, ενώ τραυματίστηκαν σχεδόν 90.

Ads

Ο τυφώνας έπληξε το νοτιότερο νησί της Ιαπωνίας, Κιούσου, το πρωί της Κυριακής, και προβλέπεται να περάσει πάνω από το κύριο νησί Χονσού τις επόμενες ημέρες.

Όπως μεταδίδει το BBC, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πέρασαν το βράδυ της Κυριακής σε καταφύγια έκτακτης ανάγκης και σχεδόν 350.000 σπίτια είναι χωρίς ρεύμα.

Οι μεταφορές και οι επιχειρήσεις έχουν διακοπεί καθώς η χώρα προετοιμάζεται για εκτεταμένες πλημμύρες και κατολισθήσεις.

Ads

Ο τυφώνας έφερε ριπές έως και 234 χλμ/ώρα (145 μίλια/ώρα) και σε ορισμένες περιοχές προβλεπόταν βροχή 400 χιλιοστών (16 ίντσες) σε 24 ώρες.

Παράλληλα, τα δρομολόγια των τρένων, τα πορθμεία και εκατοντάδες πτήσεις έχουν ακυρωθεί. Πολλά καταστήματα και άλλες επιχειρήσεις έχουν κλείσει και έχουν τοποθετηθεί σάκοι άμμου για την προστασία ορισμένων ακινήτων.

Επιπλέον, ένας συναγερμός επιπέδου πέντε, ο υψηλότερος στην κλίμακα προειδοποίησης καταστροφών της Ιαπωνίας, έχει εκδοθεί για περισσότερους από 500.000 ανθρώπους στις περιοχές Καγκοσίμα, Μιγιαζάκι, Οίτα, Κουμαμότο και Γιαμαγκούτσι.

Σύμφωνα με το BBC, οι επιστήμονες έχουν προβλέψει την εμφάνιση περισσότερων τυφώνων φέτος, που επηρεάζονται από ένα φυσικό φαινόμενο γνωστό ως La Niña.

Επίσης, οι υψηλότερες θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας στον Ατλαντικό και την Καραϊβική ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής μπορεί επίσης να έχουν αντίκτυπο.

Ακόμη, η Διακυβερνητική Επιτροπή για την αλλαγή του κλίματος (IPCC) δήλωσε ότι οι έντονοι τροπικοί κυκλώνες πιθανότατα θα αυξηθούν σε παγκόσμια κλίμακα.