Σπάζοντας τη σιωπή του για τη συνάντηση με τον  βαρώνο του καρτέλ Χοακίν ‘Ελ Τσάπο’ Γκουσμάν ο Σον Πεν έδωσε συνέντευξη στον δημοσιογράφο Τσάρλι Ρόουζ για την εκπομπή 60 Minutes, που θα μεταδοθεί από το CBS την Κυριακή. Είναι η πρώτη φορά που ο ηθοποιός μιλά για την πολύκροτη αυτή υπόθεση, η οποία συνδέεται με τη δημοσίευση του άρθρου του στο Rolling Stone, που σύμφωνα με τις μεξικανικές αρχές οδήγησε στον εντοπισμό και τη σύλληψη του Γκουσμάν.

Ads

Ο Σον Πεν μιλά για τους μύθους και τις αλήθειες της ιστορίας, λέει για ποιόν λόγο μετανιώνει, αλλά και για τις παγίδες που πιστεύει ότι, έχουν στηθεί εις βάρος του.

Η συνάντηση έγινε τον Οκτώβριο

«Έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η συνάντηση που έκανα μαζί με συναδέλφους μου με τον Ελ Τσάπο είναι και αυτή που οδήγησε στη σύλληψη του. Δεν είναι έτσι. Τον είχαμε συναντήσει αρκετές εβδομάδες πιο πριν, στις 2 Οκτωβρίου, σε σημείο άλλο από εκείνο στο οποίο και τελικά εντοπίστηκε» λέει ο Πεν.

Ads

image

«Θα μιλήσω μόνο για όσα ξέρω καλά. Ξέρω ότι οι μεξικανικές αρχές ένιωσαν ταπεινωμένες καθώς θεώρησαν ότι κάποιοι μπόρεσαν να εντοπίσουν τον Γκουσμάν πριν από αυτούς. Λοιπόν, κανείς δεν τον βρήκε πριν από αυτούς. Δεν ανακαλύψαμε τον Ελ Τσάπο, ούτε είμαστε πιο έξυπνοι από την Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών ή τις μεξικανικές μυστικές υπηρεσίες. Είχαμε επαφή μαζί του και αυτή η επαφή μας βοήθησε στο να συναντηθούμε» εξηγεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗΗ στιγμή της εισβολής για τη σύλληψη του Ελ Τσάπο [ΒΙΝΤΕΟ]

«Στη λίστα θανάτου του καρτέλ Σιναλόα»

Στην ερώτηση του Ρόουζ εάν το Μεξικό παρουσιάζει το άρθρο ως το σημείο αιχμής που οδήγησε στο κρησφύγετο του βαρόνου με δόλο, ο Πεν απαντάει καταφατικά «ναι». «To Mεξικό θέλει να με στοχοποιήσει» είπε βάζοντας τον ουσιαστικά στη λίστα θανάτου του καρτέλ Σιναλόα.

Ο Ρόουζ τον ρωτάει εάν φοβάται για τη ζωή του. Ο Σον Πεν απαντά -σκύβοντας το κεφάλι- «Όχι».

«Απέτυχα»

Στη συνέχεια μιλά για ό,τι μετάνιωσε. «Λυπάμαι» σχολιάζει «γιατί το άρθρο μου δεν πέρασε το μήνυμα και σκοπό του. Έχει ουσιαστικά αγνοηθεί. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος σε αυτό. Το άρθρο μου αποδείχθηκε αποτυχία».

Ο Ρόουζ ζήτησε να μάθει για ποιόν λόγο, σε πρώτο επίπεδο, θέλησε να ασχοληθεί με το πρόσωπο αυτό, τον Γκουσμάν.

«Σκοπός ήταν να φέρω ξανά στο προσκήνιο την πολιτική που ακολουθείται στον πόλεμο κατά των καρτέλ» απάντησε. «Θα επικεντρωθούμε στον κακό της υπόθεσης και τι θα έχουμε κερδίσει; Θα έχουμε ξανά θανάτους την επομένη» συμπλήρωσε.

image

«Aς δούμε το δάσος και όχι το δέντρο. Όλοι επιθυμούμε να δοθεί ένα τέλος στο πρόβλημα των ναρκωτικών» είπε. «Eίτε είσαι συντηρητικός δεξιός, είτε προοδευτικός αριστερός, τα παιδιά σου κάνουν ναρκωτικά. Πόσο πιστεύετε ότι έχουν ασχοληθεί με το άρθρο μου από τη στιγμή που δημοσιεύθηκε; Χάρισαν το 1% του χρόνου τους; Αυτό θα ήταν μια πολύ γενναιόδωρη εκτίμηση» πρόσθεσε.

Ο Σον Πεν είπε ότι οι δημοσιογράφοι αντιμετώπισαν με τρόπο σκωπτικό το πόνημα του.

Έκανε λόγο για «φίδια που τον δάγκωσαν», αλλά και για την αντίθεση του στην απόφαση του διευθυντή του Rolling Stone να ζητήσει την έγκριση του άρθρου από τον ίδιο τον Γκουσμάν πριν τη δημοσίευση του.