Ο επί 32 συναπτά έτη πρόεδρος της Υεμένης, Αλί Αμπντούλαχ Σάλεχ διέλυσε την κυβέρνηση στη χώρα, μετά από εβδομάδες διαδηλώσεων με αίτημα την αποχώρησή του από την εξουσία της χώρας και ενώ έχουν σημειωθεί πολλές παραιτήσεις κρατικών αξιωματούχων εντός και εκτός της χώρας, εις ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της αιματηρής καταστολής των λαϊκών κινητοποιήσεων. Πάντως, το Εθνικό Συμβούλιο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ο στρατός της χώρας δεν θα διστάσει να αναλάβει δράση για να εμποδίσει «πραξικόπημα».

Ads

Ο πρόεδρος της Υεμένης Αλί Σαλέχ «πρέπει να φύγει» υποστηρίζει η Γαλλία με τον υπουργό Εξωτερικών, Αλέν Ζουπέ, να δηλώνει ότι η παραίτηση του Αλί Σαλέχ είναι «αναπόφευκτη». Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δηλώνει «εξαιρετικά ανήσυχος» για τα όσα συμβαίνουν στην Υεμένη και καλεί να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις στην περιοχή.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Σάλεχ μετά τη διάλυση της κυβέρνησης, ζήτησε από όλους τους υπουργούς και τον πρωθυπουργό να λειτουργήσουν προσωρινά ως μεταβατική κυβέρνηση, μέχρι νεωτέρας εντολής του. Συνεχίζονται όμως με καταιγιστικό ρυθμό οι παραιτήσεις αξιωματούχων του καθεστώτος Σάλεχ.

Τρεις διοικητές του στρατού
της Υεμένης και ένας κορυφαίος στρατηγός παραιτήθηκαν σήμερα ζητώντας το τερματισμό της εξουσίας του προέδρου Αλί Αμπντάλα Σάλεχ. Δεκάδες άλλοι αξιωματικοί του προσχώρησαν, επίσης, στο κίνημα κατά του Σάλεχ.

Ο στρατηγός αλ-Άχμαρ που ανήκει στην πιο ισχυρή φυλή της Υεμένης και είναι διοικητής της πρώτης μεραρχίας τεθωρακισμένων της Υεμένης, που έχουν αναπτυχθεί στην πρωτεύουσα Σαναά ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του υποστηρίζουν και προστατεύουν τους νέους που διαμαρτύρονται στην Πλατεία Πανεπιστημίου και κατηγόρησε τον πρόεδρο για την άγρια καταστολή ειρηνικών διαδηλώσεων καθώς και ότι “ωθεί τη χώρα στην εμφύλιο πόλεμο”. Μιλώντας εκ μέρους της συνομοσπονδίας φυλών των Χάσεντ , ζήτησε από τον Σάλεχ “να αποφύγει την αιματοχυσία και να επιλέξει μία αξιοπρεπή έξοδο”.

Ads

Σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία μετά την ανακοίνωση του στρατηγού αλ Άχμαρ μεγάλη δύναμη τεθωρακισμένων έχει αναπτυχθεί στη Σαναά, κυρίως γύρω από το προεδρικό μέγαρο και το υπουργείο Άμυνας καθώς και την κεντρική τράπεζα στην πρωτεύουσα. Εν τω μεταξύ πληροφορίες του BBC κάνουν λόγο για το θάνατο 20 ανθρώπων σήμερα σε μάχες που εκτυλίσσονται στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Νωρίτερα σήμερα και ο κυβερνήτης του Αντεν, της δεύτερης σε μέγεθος πόλης της Υεμένης Αχμαντ Καατάμπι, παραιτήθηκε , λαμβάνοντας αποστάσεις από το καθεστώς. Την παραίτησή του ανακοίνωσε και ο πρεσβευτής της Υεμένης στη Συρία Αμπντέλ-Ουαχάμπ Ταουάφ, προσθέτοντας ότι προσχωρεί στο κίνημα διαμαρτυρίας κατά του προέδρου της χώρας του. Νωρίτερα την προσχώρησή τους στο κίνημα κατά του προέδρου είχαν ανακοινώσει ο διοικητής της πρώτης μεραρχίας τεθωρακισμένων στρατηγός Αλι Μόχσεν και δύο ακόμη στρατηγοί.

Ο Αμπντάλα Αλσάιντι, ο πρεσβευτής της Υεμένης στα Ηνωμένα Έθνη, παραιτήθηκε την Κυριακή σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη βία που χρησιμοποιήθηκε κατά των διαδηλωτών, ανακοίνωσε σήμερα αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών της Υεμένης.

Η υπουργός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Υεμένης, Χούντα αλ-Μπάαν ανακοίνωσε αργά χθες την παραίτησή της από την κυβέρνηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα μέτρα καταστολής εναντίον διαδηλωτών προχθές, Παρασκευή, στη Σανάα, όπου 52 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 126 τραυματίσθηκαν. Η υπουργός εξήγησε ότι πήρε την απόφαση να αποχωρήσει από την κυβέρνηση και το Γενικό Λαϊκό Κογκρέσο, το κόμμα του προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την “άγρια σφαγή” των διαδηλωτών στην Πλατεία του Πανεπιστημίου στη Σαναά. Την ίδια απόφαση έλαβε και ο υφυπουργός των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Άλι Ταϊσίρ.

Προχθές το βράδυ, ο υπουργός Τουρισμού Ναμπίλ αλ-Φακίχ ανακοίνωσε την παραίτησή του διαμαρτυρόμενος για “την άδικη χρήση βίας” κατά των διαδηλωτών. Υπενθυμίζεται ότι εδώ και δύο μήνες οι πολίτες ζητούν με μεγάλες καθημερινές διαδηλώσεις τους την απομάκρυνση του επί 32 χρόνια προέδρου της Υεμένης.

Χιλιάδες στους δρόμους για τα δεκάδες θύματα

Χθες, πραγματοποιήθηκε ομαδική κηδεία τριάντα διαδηλωτών που σκοτώθηκαν όταν οι κρατικές δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ κατά του πλήθους των πολιτών το Σάββατο. Χιλιάδες πολίτες συνόδευσαν τα θύματα της κρατικής βίας ενώ ο πρόεδρος Σάλεχ ανακύρηξε την Κυριακή ημέρα πένθους των «μαρτύρων της δημοκρατίας», επιρρίπτοντας την ευθύνη για το μακελειό στην αντιπολίτευση.