Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία έρευνας της Oxfam για την ανισότητα κατανομής του πλούτου παγκοσμίως. Στο οικονομικό πεδίο, όπως αναφέρει, 2.153 δισεκατομμυριούχοι της υφηλίου κατέχουν περισσότερα χρήματα από το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού. Επίσης η περιουσία του 1%, των πλουσιότερων πολιτών του κόσμου, «αντιστοιχεί σε ποσό υπερδιπλάσιο του αθροιστικού πλούτου» των 6,9 δισεκατομμυρίων λιγότερο πλούσιων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. 

Ads

Ωστόσο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει κι ένα άλλο στοιχείο. Η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam υπογραμμίζει πως η συγκέντρωση του πλούτου γίνεται σε βάρος πάνω απ’ όλα των γυναικών. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι 22 δισεκατομμυριούχοι έχουν στα χέρια τους περισσότερα από ότι όλες οι γυναίκες στην Αφρική μαζί. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, οι γυναίκες 20 ηλικίας και μεγαλύτερες υπολογίζονται σε περίπου 326 εκατομμύρια.

Επίσης κατά τους υπολογισμούς της οργάνωσης, το 42% των γυναικών στον κόσμο δεν μπορεί να βρει δουλειά επί πληρωμή, «λόγω του τεράστιου φόρτου εργασίας της φροντίδας που παρέχει στο προσωπικό και οικογενειακό επίπεδο», ενώ το ίδιο μπορεί να ειπωθεί μόλις για το 6% των ανδρών.

Από το νοικοκυριό στην κουζίνα, στη συγκομιδή ξύλων, στην αναζήτηση νερού στις χώρες του νότου «η χρηματική αξία της απλήρωτης δουλειάς για τη φροντίδα που προσφέρουν οι γυναίκες 15 ετών και πάνω αντιστοιχεί σε 10,8 τρισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο, δηλαδή ποσό τριπλάσιο από την αξία του τομέα της πληροφορικής και των ψηφιακών υπηρεσιών σε παγκόσμια κλίμακα», τονίζει η Oxfam. 

Ads